Vai aukstā laikā mazulim drīkst tīt mutei priekšā šalli

Aukstajā laikā gluži automātiski pašiem gribas ietīstīties šallēs un lakatos un gribas satīt arī bērnus. Tomēr speciālisti iesaka uzmanīties. Kāpēc? Stāsta Āgenskalna klīnikas ārsts homeopāts un pediatrs Edgars Mednis. 

Ieteicamas ir cepures, kas nosedz pieri un vaidziņus un pār galvu pārvelkamās apkakļu šalles.

FOTO: Anita Austvika, http://www.rareflowerphotography.com/

Ieteicamas ir cepures, kas nosedz pieri un vaidziņus un pār galvu pārvelkamās apkakļu šalles.

Par šallēm – tās patiešām nav ieteicams likt mutei priekšā ne pieaugušajiem, ne bērniem, jo pareizi ir elpot caur degunu. Tur ir speciāls „aprīkojums” gaisa uzsildīšanai – ļoti blīvs asinsvadu tīklojums. Kā arī matiņi netīrumu aizturēšanai un izvadīšanai ārā.

 

Ja cilvēks aktīvi darbojas, tad nevilšus gribas elpot caur muti, jo tādā veidā var vairāk gaisa ieelpot. Bet šalle priekšā mutei neko neatrisina – gaiss tāpat nāk auksts, putekļus arī diez ko neaiztur, vienīgā pievienotā vērtība ir šalles ārpusē lāsteka, vai sniega kārta, kas veidojas siltajam gaisam (tajā esošajam mitrumam), ko izelpojam, sasalstot. Ja šalli tin ne tikai priekšā mutei, bet arī sejai, tad tā saldē seju un var gūt apsaldējumus daudz ātrāk nekā bez šalles. Jo izelpojamā gaisa mitrums nokļūst arī uz sejas ādas.

 

Der arī atcerēties apsaldējumu pirmās pazīmes – āda bāla vai balta, sāpes, kas vēlāk pāriet, jo audi sasalst un apsaldējums kļūst dziļāks. Sasildot apsaldēto vietu, tā stipri sāp, pietūkst un var veidoties ar audu šķidrumu pildīti pūšļi. Tad gan nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

 

 

Reklāma
Reklāma

Lasi arī: Ārā auksts! Vai vest zīdaini laukā?

Ziemas ABC. Kā bērnu ģērbt, kad vest ārā, kā nesaslimt

Līdz cik mīnus grādiem vest ārā zīdainīti

Kad un cik ilgi drīkst vest ārā jaundzimušo?

Kā pareizi saģērbt bērnu, kad ārā -10 grādi un vairāk pēc Celsija. INFOGRAFIKS