Feta, brī, kamambērs – vai šie sieri grūtniecei patiešām ir jāaizmirst?

Pastāv uzskats, ka svaigie sieri grūtniecības laikā ir bīstami. Īpaši skaļi par to runā ārvalstīs, kamēr Latvijā daudzi speciālisti par sieru jautājumu joprojām rausta plecus. Kā īsti ir? Stāsta uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

Sieru gatavošanas tehnoloģijas ir ļoti dažādas, tāpēc ir jāizpēta iepakojums un jānosaka, vai siers ir taisīts no nepasterizēta piena. Foto: Rojs Maizītis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sieru gatavošanas tehnoloģijas ir ļoti dažādas, tāpēc ir jāizpēta iepakojums un jānosaka, vai siers ir taisīts no nepasterizēta piena. Foto: Rojs Maizītis.

Tik tiešām ārzemēs diskusijas par mīksto sieru aizliegumu grūtniecēm ir aktuālas. Latvijā ir ļoti izplatīti vairāki mīti par dažu produktu aizliegumu grūtniecības laikā, kam nav pamata, taču šis patiešām aktuālais jautājums par mīkstajiem sieriem, netiek aktīvi apspriests.

 

Potenciāla bīstamība slēpjas tajā, ka mīkstie sieri tiek ražoti, ražošanas procesā izmantojot nepasterizētu pienu. Pasterizējot pienu tām paredzētās temperatūrās, tiek iznicinātas baktērijas - potenciālu slimību izraisītāji. Starp saslimšanām, kuru cēlonis var būt nepasterizēts piens, īpaši jāizceļ listerioze, ko izraisa Listeria monocytogenes. Riska grupa ir grūtnieces, vecāka gadagājuma cilvēki, un cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu. Pat ja grūtniece saslimst ar listeriozi vieglā formā, vai vispār neizjūt nekādus simptomus, šī infekcija ir bīstama auglim un var izraisīt spontānu abortu, priekšlaicīgas dzemdības un vairākas iedzimtas kaites bērnam.

Tāpēc, lai arī cik ļoti negaršotu mīkstie sieri, ir vērts grūtniecības laikā (kas nemaz nav ilgs laika periods) no tiem atteikties un dot priekšroku cietajiem sieriem.

Reklāma
Reklāma

Iespējams, apzinot šo informāciju, rodas vēlme atbildēt ar tīri latvisku argumentu: „Cik tad laukos mātes ir lietojušas nepasterizēto pienu un bērni dzimuši veseli!”. Taču ir jāatceras, ka risks, neskatoties uz to, ka tas nav augsts, pastāv vienmēr. Tāpēc, lai arī cik ļoti negaršotu mīkstie sieri, ir vērts grūtniecības laikā (kas nemaz nav ilgs laika periods) no tiem atteikties un dot priekšroku cietajiem sieriem.

 

Sieru gatavošanas tehnoloģijas ir ļoti dažādas, tāpēc ir jāizpēta iepakojums un jānosaka, vai siers ir taisīts no nepasterizēta piena.