Vai var būt arī ceturtā ķeizargrieziena operācija?

Izplatīts ir mīts, ka, ja māmiņa ir piedzīvojusi trīs ķeizargrieziena operācijas, tad vairāk bērnu viņa nedrīkst radīt. Saistībā ar šo mītu, mammamuntetiem.lv saņēma jautājumu no kādas māmiņas, kura šobrīd gaida ceturto mazuli un iepriekš piedzīvojusi trīs ķeizargriezienus.

Vai var būt 4. ķeizargrieziens, atbilde ir - jā, var būt!

FOTO: Shutterstock.com

Vai var būt 4. ķeizargrieziens, atbilde ir - jā, var būt!

Māmiņas jautājums:

"Nezināju, kam uzdot jautājumu, tāpēc vēršos pie jums. Man ir 3 meitiņas un visas ir dzimušas ar ķeizargrieziena palīdzību. Vienmēr kopš bērna dzimšanas ir pagājis gads, kad esmu stāvoklī ar nākamo. Pēc trešā ķeizargrieziena gribēju nosiet olvadus, bet man neļāva, teikdami, ka esmu jauna un gribēšu vēl bērnus. Nu ir pagājis gads un četri mēneši, kad gaidu ceturto bērniņu. Un gribēju zināt, vai var būt ceturtais ķeizagrieziens? Man pēc trešā ķeizargrieziena teica, lai piecus gadus nepalieku stāvoklī un netaisu abortus. Un šo bērniņu vēlos. Bet vai pēc šīm dzemdībām es varēšu pieprasīt, lai nosien olvadus? Lūdzu dodiet kādu atbildi."

 

Atbild Inga Akmentiņa-Smildziņa, dūla, mammmamuntetiem.lv vadītāja:

Tas ir lieliski, ka, neraugoties uz iepriekšējiem plāniem, ka vairāk bērnu pēc trešā ķeizargrieziena negribēsit, priecājaties par ceturtā mazuļa pieteikšanos. Iedrošinu jūs visus savus iekrātos jautājumus, par kuriem sadzirdu bažas, uzdot savam ārstam. Ja jūtat, ka nav veiksmīga kontakta ar līdzšinējo ārstu, meklējiet tādu, kam uzticaties, ar kuru komunikācijā jūtaties droši. 

 

Lai pilnīgāk atbildētu uz jūsu jautājumiem par ceturto ķeizargriezienu un tā iespējamajām komplikācijām (dūlas kompetencē šādi jautājumi neietilpst, ko, šķiet, nojautāt), iesaistīju ārstu prakses “Quartus” ginekoloģi Daigu Baranovsku. 

Ārstes atbilde:

“Atbildot uz jautājuma sadaļu par to, vai var būt 4. ķeizargrieziens, atbilde ir - jā, var būt. Un visdrīzāk tā domāja arī jūsu ārsti, veicot iepriekšējo operāciju, ja jau noraidīja jūsu vēlmi izvēlēties ķirurģisku kontracepciju un nosiet olvadus. 

Tas, kas jāapzinās sievietei, plānojot nākamo grūtniecību pēc ķeizargrieziena, ir fakts, ka ar katru nākamo grūtniecību pieaug risks uz sarežģījumiem grūtniecības un dzemdību gaitā.

Tas, kas jāapzinās sievietei, plānojot nākamo grūtniecību pēc ķeizargrieziena, ir fakts, ka ar katru nākamo grūtniecību pieaug risks uz sarežģījumiem grūtniecības un dzemdību gaitā. Tie galvenokārt saistīti ar saaugumu procesu, orgānu (zarnas, urīnpūslis) traumatismu operācijas laikā, placentas piestiprināšanās traucējumiem (pieaugusi, ieaugusi vai dzemdi cauraugusi placenta), kas ir saistīta ar paaugstinātu asiņošanas risku pēc dzemdībām, rētas plīsums.

Reklāma
Reklāma

 

Nereti, plānojot atkārtotu ķeizargriezienu un bailēs par rētas kvalitāti, dzemdību termiņš tiek sasteigts, kas savukārt var radīt situāciju, ka mazulis piedzimstot vēl nav pietiekami nobriedis. Visu iepriekšminēto iemeslu dēļ pēdējā laikā arī Latvijā sievietes arvien biežāk tiek iedrošinātas plānot dabīgas dzemdības pat tad, ja iepriekšējās kādu iemeslu dēļ ir atrisinājušās ar ķeizargriezienu. Saprotams, katra šāda situācija ir jāizvērtē individuāli no visdažādākajiem rakursiem.

 

Cits jautājums rodas par to, kāpēc, neskatoties uz ārstu rekomendācijām izsargāties no nākamās grūtniecības vismaz piecus gadus, jums tomēr atkal tā ir iestājusies. Acīmredzot iepriekš izvēlētā kontracepcijas metode nav bijusi pietiekami droša vai arī nav lietota pareizā veidā. Arī pēc ķeizargriezien operācijas, jo īpaši ar tādām rekomendācijām, kā jūsu situācija, ir iespējams izvēlēties drošas metodes, kā dzemdes spirāle vai hormonālā kontracepcija, lai izsargātos no nevēlamas grūtniecības. Par to vienmēr ir jāpadomā savas veselības un savu bērnu nākotnes vārdā. Bet, ja citādāk neizdodas, tad jūs drīkstat uzstāt, lai pēc šīm dzemdībām jums tiek nosieti olvadi un vairs par šo jautājumu nav jāuztraucas.

 

Lai skaists un veiksmīgs gaidīšanas laiks!" 


 

PAR ŠO TEMATU LASI ARĪ:

Ceturtā grūtniecība pēc ķeizara

Olvadu nosiešana