Tikai pusei 11 gadus veco bērnu ir normāls ķermeņa svars

Tikai aptuveni pusei 11 gadus veco bērnu ir normāls ķermeņa svars, secināts šovasar veiktajā sirds un asinsvadu slimību riska faktoru skrīninga pilotprojekta Liepājā aptaujā. Tajā piedalījās 362 Liepājā dzīvojoši 11 gadus veci bērni - 184 meitenes un 178 zēni. 

FOTO: Marika Eglīte

 

Bērniem liekais svars un mazkustīgs dzīvesveids

Normāls ķermeņa svars bijis 50,2% bērnu, liekais - 15,5%, bet aptaukošanās - 9,5% vienpadsmitgadīgo liepājnieku. Vēl 14,8% bērnu mediķi konstatējuši nepietiekamu ķermeņa svaru.

Kā šodien pētījuma rezultātu publiskošanai veltītajā preses konferencē uzsvēra Slimību profilakses un kontroles centra Vecākā sabiedrības veselības analītiķe Iveta Pudule, bērniem ir visai mazkustīgs dzīvesveids, par ko liecina bērnu atzīšanās, ka salīdzinoši daudz brīvā laika tiek pavadīts pie televizora vai datora.

Tā piemēram, ap 40% zēnu pat darba dienās divas un vairāk stundas pavada, spēlējot datorspēles. Brīvdienās pie televīzijas ekrāniem un datora pavadītais laiks ir vēl lielāks. Mediķiem šī bērnu atzīšanās satrauc, uzskatot, ka dzīvesveids ir mazkustīgs, kas arī var veicināt gan ķermeņa svara pieaugumu, gan citas ar veselību saistītas problēmas.

11 gadīgie ir nervozi un viegli aizkaitināmi

Reklāma
Reklāma

Tāpat mediķi vērš uzmanību uz faktu, ka 11 gadus vecie bērni aptaujās atklājuši, ka visai bieži jūtas nervozi un viegli aizkaitināmi. Nervozitāte biežāk novērojama meiteņu vidū.

Par pētījumu un tā secinājumi

Pilotprojekta laikā Liepājā dzīvojošiem 11 gadus veciem bērniem ģimenes ārsti veica vispārēju veselības pārbaudi, aicinot arī aizpildīt īpašu aptaujas anketu. Projektā kopumā piedalījās 37 Liepājas ģimenes ārstu prakses. Kopumā Liepājā dzīvo 847 bērni šajā vecuma kategorijā. Projektā piedalījās 655 bērni, bet no tiem īpašās anketas aizpildīja 363. Kā galvenais projekta trūkums minēts fakts, ka tas tika īstenots vasarā, kad daudzi bērni dakteriem nav " pieejami".

Secināts, ka 11 gadus veco bērnu grupā riska faktoru izplatība ir ievērojami zemāka nekā 45 gadus veco vīriešu, kuri arī piedalījās šajā pašā projektā. Tomēr mediķi atzīmē liekās ķermeņa masas un mazkustīga dzīvesveida salīdzinoši augsto izplatību bērnu vidū.