Bailes grūtniecības laikā. Ko ar tām iesākt?

“Pēdējā laikā mani ir pārņēmušas uzmācīgas domas par to, kāda būs ikdiena pēc dzemdībām, vai tikšu galā ar saviem mātes pienākumiem utt. Šīs domas man rada nevajadzīgu stresu,” atklāta savās sajūtās ir kāda topošā māmiņa, kura vaicā pēc padoma mammamuntetiem.lv sadaļā Jautā speciālistam.
Ikviens pāris un cilvēks, kas gaida bērniņu (jo īpaši pirmo), vairāk vai mazāk, bet izjūt dažādas bailes un bailītes. Foto iesūtījusi Laura Reķe, mammamntetiem.lv lasītāja. Attēlam ir ilustrējošs raksturs.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ikviens pāris un cilvēks, kas gaida bērniņu (jo īpaši pirmo), vairāk vai mazāk, bet izjūt dažādas bailes un bailītes. Foto iesūtījusi Laura Reķe, mammamntetiem.lv lasītāja. Attēlam ir ilustrējošs raksturs.

 

Topošās māmiņas jautājums:

"Labdien, Inga! Esmu grūtniece 4. mēnesī, un pēdējā laikā mani ir pārņēmušas uzmācīgas domas par to, kāda būs ikdiena pēc dzemdībām, vai tikšu galā ar saviem mātes pienākumiem utt. Šīs domas man rada nevajadzīgu stresu un pati tās nespēju kontrolēt. Abi ar dzīvesdraugu ļoti gribējām bērniņu un esam priecīgi, ka būsim vecāki, bet tik tās uzmācīgās domas... Esmu stāstījusi šīs domas savam draugam, viņš saprot manas sajūtas un uztraucās, bet saprotu, ka man pašai jātiek galā. Es jūtos it kā pirms nezināmā, lielā ceļojuma, ka nav ne jausmas, kā tas notiks. Vai varat ko ieteikt? Varbūt man noderētu kāda psihologa padoms. Liels paldies jau iepriekš!"


Atbild Inga Akmentiņa-Smildziņa, dūla:

No sirds apsveicu ar gaidīto mazulīti, kas pieteicies! Un priecājos, ka esat atrakstījusi, novērtējot, ka stress nevairo prieku, ko var sniegt bērniņa gaidīšana. 

 

Tas neizklausīsies, kā mierinājums, bet... ģimenes pieaugums patiesi ir, jūsu vārdiem runājot, kā liels, nezināms ceļojums. Bērniņš ir pamatīgas izmaiņas jūsu kā sievietes dzīvē, jūsu kā pāra attiecībās. Domāju,  ka nekļūdīšos sakot – ikviens pāris un cilvēks, kas gaida bērniņu (jo īpaši pirmo), vairāk vai mazāk, bet izjūt dažādas bailes un bailītes. Vai es būšu laba mamma? Vai mans vīrs būs pietiekami labs tētis? Vai pratīsim bērnu izaudzināt par labu cilvēku? Vai mums pietiks naudas bērna audzināšanai? Un tā tālāk un tā tālāk. 


Bailes ne vienmēr uzskatāmas par kaitīgām!

Uz grūtniecības laika bailēm mēs varam paskatīties kā uz ieguvumu. Parasti mēs baidāmies no visa nezināmā, taču, ja nezināmais kļūst par zināmo, bailes mazinās. Mēģiniet formulēt, sarakstīt ļoti konkrētas lietas, par ko baidāties! Minējāt bailes no tā, vai tiksit galā ar saviem mātes pienākumiem. Kādi tie, jūsuprāt, ir? Vai ir kādas iespējas iegūt zināšanas, lai tiem sagatavotos? Ikdiena pēc dzemdībām  - kas tieši jums tajā šķiet biedinošs? Ja ir raizes par ikdienas mājas soli, kā būtu, ja jūs jau savlaicīgi vienotos par palīdzīgām rokām, piemēram, jūsu vai vīra mammu, kura nepieciešamības gadījumā nāk talkā, teiksim, pagatavo maltīti, aiziet uz veikalu utml. 

Ikdiena pēc dzemdībām  - kas tieši jums tajā šķiet biedinošs? Ja ir raizes par ikdienas mājas soli, kā būtu, ja jūs jau savlaicīgi vienotos par palīdzīgām rokām, piemēram, jūsu vai vīra mammu, kura nepieciešamības gadījumā nāk talkā.

Reklāma
Reklāma

Viens no svarīgākajiem apstākļiem, par ko tiešām ir jāpadomā – rūpes par sevi. Kad piedzimst mazulis, nereti visi steidzas slavēt bērniņu, visa uzmanība tiek viņam, lai gan arī mamma un tētis, kuri šo bērniņu radījuši, ir pelnījuši uzslavas, labus vārdus, atbalstu. Mums, latviešiem, ir ierasts cerēt, ka palīgi pieteiksies paši vai arī domāt, ka ir kāds nerakstīts likums, ka mātei ar visu galā jātiek pašai. Tomēr tā nav. Jums ir jāparūpējas par sevi! 

 

Šādā veidā, atzīmējot, kas ir baiļu izraisītājs un kā varat jau laikus sagatavoties dzīvei pēc bērniņa ienākšanas ģimenē, bailes visticamāk mazināsies. Bailes ir ieguvums tādā ziņā, kas stimulē jūs gatavoties – gan dzemdībām, gan dzīvei jau trijatā. 

 

Rekomendēju apmeklēt arī pirmsdzemdību kursus – ir lietderīgi iepriekš sagatavot savus jautājumus nodarbību vadītājiem. Nodarbību piedāvājums šobrīd ir plašs, iesaku mūsu, mammamuntetiem.lv, organizētos pirmsdzemdību kursus Gudro Sievu skolā (www.gudrosievuskola.lv). 

 

Ja bailes ir pārmērīgas 

Jūs novērtējat, ka bailes jums rada nevajadzīgu stresu, kas varētu nozīmēt, ka ar dažādajām bailēm pati sevi vēl vairāk uzkurināt. Es kā dūla savām dūlojamajām topošajām māmiņām, kas izjūt pārmērīgas bailes, iesaku katru dienu sev atvēlēt vienu īpašu “baiļu stundu”. Kad reizi dienā izbaidās par visu. Taču ar nosacījumu – vienu stundu, un tajā dienā vairs nekādu bailīgu domu! Taču, ja jūtat, ka bailes pati nespējat kontrolēt, ir vērts meklēt atbalstošu personu – tā var būt dūla (www.dulas.lv), psihologs, piemēram, no psiholoģijas centrs “Līna” (www.lina.lv). 

 

Vēl par šo tematu iesaku izlasīt rakstus:

Bailes no dzemdībām palīdz tām gatavoties 

Kad sieviete ir gatava bērnam