Sonogrāfija uzrāda augļa fizisko atpalicību. Kāpēc?

“Mana gaidāmā bērna vecums ir 34 nedēļas, bet sonogrāfija parādīja, ka viņa attīstība ir tikai kā 32 nedēļu vecam bērnam!” satraukta par izmeklējuma rādījumiem, mammamuntetiem.lv raksta kāda topošā māmiņa. 

Atceraties, ka jūs visticamāk nevarat ietekmēt faktorus, kas ir par iemeslu tam, ka bērniņš ir mazāks.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Atceraties, ka jūs visticamāk nevarat ietekmēt faktorus, kas ir par iemeslu tam, ka bērniņš ir mazāks.

 

Mammas jautājums:

Labdien! Mana gaidāmā bērna vecums ir 34 nedēļas, bet sonogrāfija parādīja, ka viņa attīstība ir tikai kā 32 nedēļu vecam bērnam! Kā tas var būt, ka bērns aizkavējas par divām nedēļām? Uzzinot, ka ir augļa atpalicība, es biju satriekta un pat tagad nezinu, ko domāt un ko darīt! Kādi ir iemesli šādai situācijai? Mazajam viss ir attīstījies, tikai svara un izmēra ziņā viņš atbilst 32. nedēļai, nevis 34. nedēļām, kā tam vajadzētu būt! Ko man vajadzētu darīt, lai bērniņš pilnvērtīgi attīstītos?  

 

Atbild Māra Grieze, sertificēta vecmāte:

Labdien! Pirms runājam par iemesliem, gribu Jūs iedrošināt, ka ļoti bieži viss izrādās kārtībā, tāpēc ļoti satraukties nevajadzētu.

 

Nereti aprēķinātais dzemdību termiņš nav līdz galam precīzs, tādēļ ieteiktu to vēlreiz pārrēķināt kopā ar savu grūtniecību novērojošo vecmāti vai ārstu, ņemot vērā visas formulas, pēc kurām var pēc iespējas precīzāk aprēķināt dzemdību termiņu.

Reklāma
Reklāma

 

Iespējams, patiesi bērniņš ir mazs gestācijas laikam, ar ko mēs saprotam, ka bērniņa svars un/vai augums, sasniedzot noteiktu grūtniecības nedēļu, ir mazāks, nekā tam vajadzētu būt. Piedzimstot

šie mazuļi var būt gan fiziski, gan neiroloģiski nobrieduši, tomēr tajā pašā laikā mazāki un ar pazeminātu ķermeņa masu, ja salīdzina ar citiem tā paša vecuma zīdaiņiem.

 

Iemesli, kādēļ tas tā varētu būt, ir ļoti daudzi - tie varētu būt gan no mammas puses (piemēram, augsts asinsspiediens, infekcija u.c.), tā arī iemesli, kas saistīti ar dzemdi un placentu vai arī pašu bērniņu. Pieļaujams, ka, pārrunājot šo ar savu aprūpes sniedzēju, varēsiet identificēt iespējamos iemeslus, varbūt arī ne.

 

Atceraties, ka Jūs šobrīd visticamāk nevarat ietekmēt faktorus, kas ir par iemeslu tam, ka bērniņš ir mazāks. Jūs vienīgi varat censties ēst veselīgu pārtiku, pietiekami uzturēties svaigā gaisā un nodarboties ar lietām, kas Jūs emocionāli uzlādē un priecē! Ja jūtat izteiktu nemieru vai bailes, meklējiet atbalsta personu (dūla, vecmāte), kas varētu mierīgi un tiešā kontaktā ar Jums izrunāt Jūsu situāciju un sniegt nepieciešamo atbalstu!