Kilograms mandarīnu un 2 hurmas par 5 latiem

Nu jau dažas dienas Latvijā kā oficiāls maksāšanas līdzeklis ir eiro, bet tas daļai ļaužu radījis visai lielas problēmas. Izstāstīšu par kundzi cienījamos gados, kas vakar apkrāpta - par 5 latiem viņa nopirkusi kilogramu mandarīnu un 2 hurmas, kas citos apstākļos būtu izmaksājis ap pusotru latu.

Foto: www.kasjauns.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: www.kasjauns.lv

Šo gadījumu man atstāstīja. Tātad kundze cienījamos gados vakar nolēma doties uz Rīgas Centrāltirgu, lai iegādātos rupjmaizi, kas nopērkama tikai tirgū, turklāt tās cena esot pensionārei pieejama. Kundzes iekārotā maizīte neesot bijusi, taču viņa nolēmusi nopirkt mandarīnus.

Pensionārei līdzi bija 5 lati. Ar tiem viņa norēķinājusies par kilogramu mandarīnu, atlikumā saņemot 5 eiro un vēl dažas eiro centu monētas. Grozījusies, grozījusies, domājot, ko vēl varētu nopirkt, līdz izdomājusi - hurmu. To tirgojušas divas sievietes. Pensionāre izvēlējusies divus eksotiskos augļus un lepni pasniegusi savus 5 eiro. Pārdevējas naudu paņēmušas, iedevušas augļus un vairāk arī neko. Pensionāre tā kā apmulsusi, gaidījusi naudas atlikumu, bet pārdevējas tik noteikušas : "Ko gaidat! Tagad taču jau ir eiro". 

Draudzenes apkrāptajai stingri piekodinājušas kādu laiku uz tirgu nedoties, vismaz tik ilgi, kamēr sapratīs jaunās valūtas vērtību.

Pensionāre vēl brīdi pastāvējusi un tad devusies prom. Uzreiz nav apjēgusi jaunā eiro vērtību. To, ka ir apkrāpta, sapratusi vien braucot mājās. Par 5 latiem viņa bija iegādājusies tieši kilogramu mandarīnu un 2 hurmas, jo maciņā vizuļojuši vien daži eiro centi.

Kundze savu nepatīkamo atgadījumu vēlāk telefoniski atstāstījusi draudzenēm, kas viņu gan bārušas, gan izsmējušas. Draudzenes apkrāptajai stingri piekodinājušas kādu laiku uz tirgu nedoties, vismaz tik ilgi, kamēr sapratīs jaunās valūtas vērtību. Pensionārei viņas ieteikušas labāk izvēlēties lielveikalus, kur uz čekiem redzams itin viss. Tāpat apkrāptajai draudzenes pārmetušas, ka viņa tirgū nav vērsusies pie policistiem, kas tur šajās dienās aktīvi patrulējot. Bet sirmgalve faktu, ka apkrāpta, taču apjēgusi vien vēlāk!

Reklāma
Reklāma

Izdzirdot šo stāstu, sirds sažņaudzās, jo visiem labi zināms, cik lielas pensijas saņem mūsu vecie ļauži. Gan jau, ka šis gadījums nav un nebūs pēdējais. Tādēļ vēršos pie jaunajiem cilvēkiem, aicinot informēt savus vecvecākus, kaimiņus un paziņas cienījamos gados, mēģināt apgaismot par jaunās naudas vērtību attiecībā pret latiem, brīdināt un varbūt patiešām vismaz sākotnēji ieteikt nemaz nebraukt uz tirgu, bet nepieciešamo iegādāties veikalos, kur apkrāpšanas iespējas ir pavisam minimālas.     

 

Autore: Aija Rutka, mammamuntetiem.lv redaktore