Zīdaiņa attīstības kalendārs: Otrais mēnesis

Ir grūti aptvert, cik strauji pirmā mēneša laikā attīstās tava mazuļa ķermenis un prāts. Katru dienu bērns uzzina, iegaumē un iemācās kaut ko jaunu, bet lielākais otrā mēneša atklājums bērnam ir tas, ka viņam ir rociņas un brīnišķīga balss!

Šajā vecumā daži mazuļi var nogulēt bez pamošanās visu nakti.

FOTO:

Šajā vecumā daži mazuļi var nogulēt bez pamošanās visu nakti.

Tas tiešām nav nekāds māns — otrajā mēnesī mazulis iemācās dūdot, ūjināt, spiegt un pūst burbuļus. Iespējams, ka jums sāk veidoties jau ļoti pieklājīga saruna!
 


Kustības

Cenšas kontrolēt roku un kāju kustības, taču pagaidām tas vēl neizdodas tik labi, kā gribētos.
Pastiprinās mazuļa spēja kontrolēt kaklu, un, iespējams, viņš jau spēj patstāvīgi noturēt galviņu celšanas un nēsāšanas laikā, taču pilnīgi normāli, ja bērns to iemācās darīt tikai trešā mēneša beigās.
Palēnām izzūd agrīnie refleksi.

 

Lasi arī:  
Konsultē fizioterapeite, kā pareizi celt un turēt zīdaini. FOTO
Jaundzimušā refleksi – mazuļa attīstības rādītājs
 


Roku un acu koordinācija

Sāk interesēties par savu plaukstu un pirkstiņiem.
Mazulis mēģina kontrolēt savas rokas. Tagad plauksta lielākoties ir atvērta, pirksti kļūst vingrāki.
Cenšas pasniegties pēc mantiņām, kas atrodas blakus, bet tas padodas neprecīzi.
 


Saziņa ar apkārtējiem

Pieklust, kad pacel bērniņu rokās.
Vēro kustības un ķermeņa valodu, kad kāds ar viņu runā.
Cenšas atkārtot skaņas, kad dzird smieklus vai sarunas.
Miera stāvoklī izdveš garus, vilktus patskaņus.
Lieto dažas atpazīstamas skaņas bez sevišķas nozīmes.
Dzirdot troksni, ar acīm seko skaņas avotam.

Lasi arī:  
Nogulēta vai plakana galviņa zīdainim. Profilakses pasākumi
Pieskārienu, glāstu un mīļošanas nozīme bērna attīstībā
 

Ko bērns apgūst

Patīk klausīties mūziku un patīk tādi fona trokšņi kā iedarbinātas veļas mašīnas vai auto rūkoņa.
Atceras iepriekšēju pieredzi un izjūt patīkamas gaidas, kad ierauga, piemēram, vannu.
Jau daudz precīzāk spēj kontrolēt redzi.
Seko kustīgam objektam, ko kustina lēni pa noteiktu trajektoriju, piemēram, rotaļlietai, ko mamma lēni kustina acu priekšā.
Sāk koordinēt savas maņas, skatoties trokšņa virzienā.
Skaidri atšķir cilvēkus, balsis, garšas.

 

Lasi arī:
Šūpuļkrēsliņš no dzimšanas jeb Bēbīši ar "krātiņa bērna sindromu"
 Vai paralēli zīdīšanai bērnam dot D vitamīnu?

 


Komunikācija un emocijas

Izbauda tavu un citu uzmanību.
Daži mazuļi var nogulēt bez pamošanās visu nakti, bet daži to neiemācās darīt līdz pat gada vecumam.
Kad mazulis palicis viens, pats var kavēt sev laiku, skatoties apkārt un pieskaroties dažādiem priekšmetiem, kuri atrodas vienā vai otrā pusē, nevis virs galvas!
Mazulis sāk uztvert barošanu ne tikai kā paēšanu, bet arī kā saziņas veidu ar māmiņu.
Šajā laikā bērniņš, visticamāk, ir uzdāvinājis mammai un tētim pirmo smaidu.
Arvien biežāk uzsmaida, kad pievērs viņam uzmanību.
Ja ar mazuli kāds komunicē, viņš ilgāk spēj palikt nomodā.

Zīdaiņa rīta aprūpe. Video pamācība jaunajiem vecākiem

 

Reklāma
Reklāma

 


Padomi jaunajai māmiņai

Lai arī pašlaik dienaskārtības noteicējs, visticamāk, ir mazulis, centies radināt viņu pie noteikta dienas režīma — ejiet pastaigā vienā un tajā pašā laikā, veidojiet vakara rituālu — masāža, mazuļa izvingrināšana, silta vanna, barošana un miedziņš.
 

 

Padomi jaunajam tētim

Iesaisties mazuļa aprūpē. Lai arī tev nav krūts, ar ko bērniņu pabarot, tu vari apmainīt autiņbiksītes, paturēt viņu, kamēr sagaidīta atraudziņa, panēsāt rokās un nomierināt, ja mazulis satraucies. Daudzi bērni tieši tēta stiprajās rokās jūt vislielāko mieru un drošību.

 

Zīdainīša masāža labvēlīgi ietekmē jaunā tēva saskarsmes un bērna aprūpes prasmes

Kopā ar bērniem pavadītais laiks labvēlīgi ietekmē tēvus, un masāža var palīdzēt labāk attīstīit saskarsmes un bērna aprūpes prasmes. Masāža arī palīdzēs nostiprināt tēva un bērna savstarpējo fizisko un emocionālo saikni. Tik maza zīdainīša masāžai var izvēlēties jebkuru situāciju, kad vien bērniņš ir apmerināts. Var glāstīt mazuļa muguru, kaklu un plecus. Centieties izveidot acu kontaktu. Apgulieties uz sāniem un noguldiet bērnu uz sāniem ar seju pret jums. Ar atbrīvotu labo plakstu sāciet ar apļveida kustībām glaudīt mazuļa muguras augšdaļu. Pēc tam, turinot veikt apļveida kustības, viegli virziet plaukstu uz leju pa muguru, masējot arī muguras lejasdaļu. Noslēgumā ar delnu viegli apvelciet ap mazuļa galvvidu lēnā apļveida kustībā.

 


Fizioterapeites Klaudijas Hēlas ieteikumi

Tā kā bērniņam ir labi attīstīts tveršanas reflekss, reizēm vecākiem izdodas ielikt viņam rokā mantiņu un priecāties — re, kā mūsu mazulis jau prot paņemt mantiņu! To nevajadzētu darīt, jo mazulis pats nespēj rotaļlietu atlaist. Mammai un tētim var šķist, ka mazulis krata grabuli, tādējādi spēlējoties, bet patiesībā bērns izmisīgi cenšas no šīs mantas atbrīvoties, taču pats saviem spēkiem nevar to izdarīt! Bērns iemācās apzināti tvert rotaļlietu tikai trīs, piecu mēnešu vecumā. Otrā un trešā mēneša uzdevums ir atklāt, iemācīties atvērt un aizvērt dūrīti, aplūkot plaukstiņas, redzēt un sajust tās. Ļaujiet mazulim aptaustīt jūsu seju — tā būs vērtīgāka pieredze. Vēl neieteiktu likt mazulim virs gultas muzikālo karuseli, jo tas nekādas attīstošās funkcijas neveic. Ja bērns šajā vecumā ar rokām aizskar muzikālā karuseļa lāci, tas, visticamāk, noticis nejauši. Turklāt muzikālais karuselis bērnu nohipnotizē — viņš nespēj atraut no tā acis. Labāk uzlieciet viņam paklausīt kādu labu mūzikas disku.
 


Vai tas ir droši?

J. Vai varu atstutēt pudeli pret pakaviņu un ļaut mazulim dzert pašam?
A. Pirmkārt, otrajā dzīves mēnesī bērnam nekāda pudele nav vajadzīga. Šai laikā mazulim pilnīgi pietiek ar mammas pieniņu un papildus nav vajadzīgs pat ūdens. Taču, ja kaut kādu iemeslu dēļ dodat mazulim pienu no pudeles, nevajadzētu bērniņu atstāt vienu ar pudeli. Tas nav droši, mazulis dzerot var aizrīties vai atgrūst. Šajā vecumā mazulis jābaro tikai rokās.
J. Vai drīkst bērnu nēsāt slingā?
A. Slingi un sienamie lakati var kalpot kā palīglīdzeklis vecākiem, it īpaši, ja bērns ir nemierīgs un visu laiku grib vecākiem uz rokām. Taču tie jālieto ar mēru, un slingi nevar aizstāt bērnu ratus vai gultiņu. Sienamie lakati ir labāki par gatavajiem slingiem, jo tiem var variēt vairāk pozu un piemeklēt tieši jūsu mazulim labāko un ērtāko. Kamēr mazulis patstāvīgi nesēž, ieteicams turēt viņu tikai guļus pozīcijā.
 


Kādas vakcīnas mazulim ievada divos mēnešos?

Pēc vakcinācijas kalendāra šajā vecumā mazulim ievada komplekso vakcīnu pret Difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu, b tipa Haemophilus influenzae infekciju un B hepatītu (DTaP – IPV-Hib-HB1), pirmo devu pret Pneimokoku infekciju (PCV1), kā arī pirmo devu pret Rotavīrusu infekciju (RV1). 
 

Par drošības jautājumiem lasi rakstā Kā sargāt savu bērnu: Septiņi padomi par zīdaiņa drošību


Konsultēja Klaudija Hēla, fizioterapeite
Materiāla veidošanā izmantota enciklopēdija vecākiem Māte un bērns, R.: Jumava, 2006, Mazuļa masāža, Pīters Volkers, Zvaigzne ABC, 2012.