Ceļojuma maršruts svētku nedēļas nogalei - uz Tīreļpurvu, kur latviešu strēlnieki izcīnīja pasaulslavenu uzvaru

Valsts svētku nedēļā dodamies vienas dienas braucienā uz "Ziemassvētku kauju muzeju" un uz Tīreļpurvā notikušo kauju piemiņas vietām.
Šādas ejas pirms vairāk nekā simts gadiem cauri Tīreļpurvam izbūvēja vācieši, lai aizsargātos no latviešu strēlnieku raidītajām lodēm.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šādas ejas pirms vairāk nekā simts gadiem cauri Tīreļpurvam izbūvēja vācieši, lai aizsargātos no latviešu strēlnieku raidītajām lodēm.

Šajā braucienā devos portāla mammamuntetiem.lv redaktore Audra Šauere ar ģimeni.

 

Kāpēc Ziemassvētku kaujas ir tik nozīmīgas Latvijas vēsturē?

Ziemassvētku kaujas bija pirmā un vienīgā reize Pirmā pasaules kara laikā, kad visi astoņi latviešu strēlnieku pulki bija iekļauti kopīgā lielākā karaspēka formācijā un izdarīja neiespējamo - pārrāva vācu veidoto aizsardzības līniju. Par šo notikumu esot rakstījuši teju visi pasaules laikraksti.

 

Brauciena maršruts: 

Kartē:

1. "Ziemassvētku kauju muzejs" (pārliecinies, kā muzejs darbojas ārkārtas apstākļos)  Muzeja teritorijā ir saglabājušies Baltijas reģionam unikāli I pasaules kara lauka fortifikācijas elementi, kas saistīti ar leģendārajām Ziemassvētku kaujām. 

2. 27 metrus augstais Ložmetējkalna skatu tornis, no kura var pārredzēt plašu apkārtni.

3. Viena no Tīreļpurva apkārtnē izveidotajām atpūtas vietām.

4. Vācu karavīru kapi.

 

Piebilde: Tīreļpurva teritorijā ir daudzas piemiņas vietas, tāpēc kartē iezīmēti tikai daži zīmīgākie pieturas punkti. Tā kā Tīreļpurva teritorija ir labi apsaimniekota, tajā krustu šķērsu ir daudz labu ceļu, pa kuriem maksimāli piekļūt zīmīgākajām Ziemassvētku kauju norises vietām. Šajā reizē brauciens ir ar mašīnu, lai gan ceļi ir piemēroti, lai pārvietotos arī ar velosipēdiem. 

 

Gatavojoties braucienam, ņem vērā:

  • Ja iespējams, laikus rezervē gidu "Ziemassvētku kauju muzejā". Gida stāstītais ļoti noder tālākā ekskursijā pa Tīreļpurvu un tā apkārtni. Ekskursiju pieteikšana filiāles vadītājam Dagnim Dedumietim (+371 28349259 vai +371 67228147: mangali@karamuzejs.lv).
  • Paņem līdzi rezerves drēbes un gumijas zābakus - purvs vietām ir patiešām slapjš.
  • Paņem līdzi tēju un maizītes. Ja iepriekš saskaņo apmeklējumu ar administrāciju, vai plānot kurt ugunskuru un cept desiņas.
  • Muzeja apmeklējums ir bezmaksas!

 

Reklāma
Reklāma

Maršruta sastādīšanā izmantojām karti - www.mammadabakarte.lvTajā interaktīvā veidā var atrast tūrisma un apskates objektus, dabas takas un atpūtas vietas visā Latvijā.

 

Pirmā vieta, ko apskatījām, bija "Ziemassvētku kauju muzejs". Tajā ir interesanta ekspozīcija, kura palīdz iepazīties ar Ziemassvētku kauju norisi un latviešu strēlnieku lomu tajās. Vairāk kā 200 fotogrāfijas, kauju shēmas un Tīreļpurva apkārtnē atrastie priekšmeti sniedz interesantas vēsturiskas liecības par tā laika notikumiem un atbildi uz jautājumu, kāpēc Ziemassvētku kaujas ir tik nozīmīgas Latvijas vēstures veidošanā. Šīs kaujas stratēģiski nav bijušas pārāk nozīmīgas, bet milzīga nozīme tām ir bijusi nacionālās pašapziņas veidošanā. Šī bija pirmā un vienīgā reize Pirmā pasaules kara laikā, kad visi astoņi latviešu strēlnieku pulki bija iekļauti kopīgā lielākā karaspēka formācijā un izdarīja neiespējamo - pārrāva vācu veidoto aizsardzības līniju. Par šo notikumu esot rakstījuši teju visi pasaules laikraksti, cildinot latviešu karavīru drosmi un cīņas sparu. Pēc šīm kaujām dzima doma, ka latvieši ir spējīgi veidot savu nacionālo armiju.
 

 

 

Muzeja teritorijā apskatāms autentiskā vietā rekonstruēts nocietinājumu sienas posms - blindāža un daļa no vācu aizsardzības pirmās līnijas. Rekonstruētā vācu armijas pirmās aizsardzības līnijas nocietinājumu sistēmas daļa ir vienīgais šāda veida objekts Baltijā. 

No sirds iesakām izmantot gida pakalpojumus. Lai arī šķiet - Latvijas vēsture galvenajos vilcienos ir zināma, ir daudz nianšu, ko nezinājām. Puišiem bija daudz jautājumu gidam par tā laika ieročiem, frontes sadzīves apstākļiem, tā laika apģērbu un politisko situāciju.

 

Viena no vietām, ko noteikti iesakām apmeklēt - Ložmetējkalna skatu tornis. No tā paveras fantastiska ainava. Un skaidrā dienā var redzēt ne tikai Jūrmalu, bet arī Rīgu. Brauciena laikā izmantojām izdevību spēlēt satelītnavigācijas spēli "Geocacging" jeb latviskāk - "slēpņošanu". (Par pašu spēli vairāk geocaching.com). Viens no slēpņiem ir skatu torņa pakājē. Māsas mīļotais vīrietis par slēpni bija īpaši priecīgs, jo šis viņam bija pirmais atrastais.

 

Ja Tīreļpurvā un tā apkārtnē plānojat apskatīt vietas, kurām var piebraukt dažu metru attālumā, tad var droši vilkt arī smalkākus apavus. Mēs izvēlējāmies nedaudz pastaigāt pa purvu, kas šajā gadalaikā ir samērā slapjš (sanāca ilgāk un grūtāk nekā plānojām), tāpēc piemērotākie apavi būtu bijuši gumijas zābaki. Lai arī gumijas zābaki bija tikai man, vīrieši bija absolūti gandarīti par gājienu. Par slapjajiem apaviem vien nosmēja: "Gan izžūs!" 

 

Skaties citus ceļojumu maršrutus:

Ceļojums apkārt Lubānas ezeram. Brauciena maršruts pa Vidzemi un Latgali

Divu dienu ceļojums Kurzemē gar jūru. Maršrutu pārbauda hokejista Krišjāņa Rēdliha ģimene