Veselīgas metodes, ar kuru palīdzību savus nervus padarīt kā "tērauda troses"

Kam gan negribētos būt vienmēr līdzsvarotam, ar nerviem kā "tērauda troses"?! Tu vari to panākt. Viss sākas ar smaidu, kas maina vielmaiņu smadzenēs un aktivizē organisma dziednieciskās funkcijas. Un pievērsies beidzot nervu sistēmas spēcināšanai, turklāt, darot to ar veselīgām metodēm.

Piparmētras ir viens no visizplatītākajiem augiem, ko lieto nervu sistēmas uzlabošanai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Piparmētras ir viens no visizplatītākajiem augiem, ko lieto nervu sistēmas uzlabošanai.

 

Stipriem nerviem un harmoniskam noskaņojumam

1.Vitalitātes toniks

Šo toniku izveidojis slavenais Francijas dziednieks Moriss Mesēžs. Tas veicina koncentrēšanās spējas un vairo spēkus. Sešus zariņus kalnu pupumētras, pa zariņam rozmarīna, lavandas, timiāna un piparmētras pārlej ar 1 litru ābolu sulas. Noliek uz divām stundām saulē, pastāvīgi apmaisa. Visi šajā tonikā esošie augi uzmundrina, aktivizē un rosina darbam; lavanda spēcina nervus un mazina stresu.

2.Nervu tējas

Nervus stiprinošs, uzmundrinošs tējas maisījums: Sajauc pa 25 gramiem trejlapu puplakša, piparmētras lapiņu, rozmarīna un citronverbēnas lapiņu. 1 ēdamkaroti tējas pārlej ar 1/4 litra verdoša ūdens, dzer četras nedēļas trīsreiz dienā pa vienai tasei.

Tēja nervu nomierināšanai: Sajauc pa 40 gramiem melisas lapiņu, kumelītes ziediņu un asinszāles. 1 ēdamkaroti maisījuma pārlej ar 1/4 litra verdoša ūdens, četras nedēļas dzer trīsreiz dienā pa vienai tasei. ja vēlies pastiprināt iedarbību, pievieno tasē 20 pilienus auzu tinktūras no aptiekas.

Uzmundrinājuma tēja: 20 gramu vērmeļu sajauc ar 40 gramiem piparmētru un rozmarīna lapiņu. 1 ēdamkaroti maisījuma pārlej ar 1/4 litra verdoša ūdens, četras nedēļas dzer trīsreiz dienā pa vienai tasei.

3.Nervus spēcinošs uzturs

Daudzi par tādu uzskata riekstus, augļus un šokolādi, citi - graudaugus, dārzeņus, augļus un zivis. Tostarp organisma un gara spēcināšanai nepieciešams daudzpusīgs, minerālvielām bagāts uzturs. Terapija ietver arī kustības svaigā gaisā, pietiekamu šķidruma lietošanu un labu miegu. Krievijas Nobela prēmijas laureāts I.Pavlovs apgalvoja, ka miegs ir nervu sistēmas glābiņš.

Mentālā spēka barība ir auzas (vissenākais nervu sistēmas spēcināšanas līdzeklis), ziedputekšņi, rozīnes un rieksti. Rieksti ir spēka avots, tajos ir daudz fosfora, magnija, kālija, dzelzs, cinka un B grupas, E un C vitamīna, lecitīna, holīna, magnija un omega-3 taukskābju. Šīs vielas ir vitāli svarīgas stresa pārvarēšanai.

Ogļhidrāti (pilngraudu produkti, rīsi, dārzeņi, pākšaugi un augļi), kuri organismā pārveidojas glikogēnā, tiek uzskatīti par nervu dzinējspēku. Glikoze stimulē laimes hormona serotonīna producēšanu, uzlabo omu un domāšanas spējas.

Nervu spēcināšanai jāēd plēkšņu kvieši, kas rada nervu "polsteri". Aminoskābe triptofāns ir sierā, biezpienā, putnu gaļā, liesā gaļā, banānos, pākšaugos, tā veido "labās omas hormonu", rada līdzsvarotību un atslābināšanos.

Reklāma
Reklāma

Rūgtā šokolāde rūpējas par to, lai triptofāns bez šķēršļiem nokļūtu smadzenēs, un palīdz atbrīvoties no sliktās omas.

Augļi, galvenokārt zemenes un mellenes, satur daudz antioksidantu, kas spēcina atmiņu un koordinācijas spējas, un pasargā smadzenes no novecošanās. Jāņogas un mango satur arī daudz C vitamīna un B grupas vitamīnus, tostarp B3, kas atbildīgs par šūnu elpošanu un pilnvērtīgu miegu.

No garšvielām salvija vislabāk spēcina nervu sistēmu un prātu. Baziliks un rozmarīns veicina koncentrēšanās spējas, mazina saspringumu un stresu, atvieglo nervozēšanas radīta spēku izsīkuma pārvarēšanu. Melisa un salvija uzlabo domāšanu un koncentrēšanos.

Rūgtvielas (dižzirdzene, ingvers, pomerances miziņa, vērmele) spēcina un līdzsvaro nervu sistēmu, uzlabo omu un paļāvību, kā arī veicina sirds apasiņošanu.

Selerijās ir ļoti daudz "nervu B vitamīna", tās jau sensenis tiek uzskatītas par "studentu palīgu mācībās". Hipokrāts tās ieteica kā antistresa līdzekli. Selerijas aizsargā no nervu traucējumiem un depresīvas omas. 

Nervu sistēmai un psihei patīk:

- minerālvielām bagāts uzturs ar zemu skābju saturu un nelielu gaļas daudzumu, kas uzlabo domāšanas aktivitāti, īpaši Vidusjūras ēdieni (daudz dārzeņu un olīveļļa) tiek dēvēti par "smadzeņu barību";

- kustības svaigā gaisā, kas rada laimes hormonu, tā veicinot dzīvesprieku un piepildot šūnas ar skābekli; uzlabojas vielu aprite smadzenēs, labāk notiek dažādu sārņu un indes izdalīšanās, kuras spēj izraisīt dažādus psihiskus traucējumus;

- gaismas terapija, kas stimulē laimes hormona produkciju, tādējādi uzlabojot cilvēka omu;

- rūgtvielas, kas spēcina un rada labu garastāvokli;

- krāsas un aromāti, kas spēj ietekmēt psihes stāvokli;

- viss, kas dara cilvēkam labu, silda sirdi un dvēseli.

 

Informācija no Urzulas Bīringas grāmatas "Organisma terapija ar ārstniecības augiem. Veselības enciklopēdija." (Jumava).