Pašgatavoti lukturīši no zirnīšu un citām bundžām - lai staro arī jūsu māja!

Nedaudz radošas pieejas, un parasta konservu kārba, ko ar vieglu roku izmetam atkritumos, pārvēršas par jauku gaismas lukturīti, kuru var pakārt kokā var nolikt uz galda dārza svētkos. Gaisma izplūst pa izveidotajiem caurumiņiem lukturu malās. Lukturī ievietojot tējassveci, tumsā izgaismojas gaismas raksti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Materiāli

Tukša konservu kārba

Īlens (mēs izmantojām atvāžamo nazi)

Stieple (ja vēlēsieties lukturi pakārt)

Akrila krāsa (mēs izmantojām guaša krāsu)

Ota

 

1. Konservu kārbai noņem papīra apvalku. Ar īlenu veido caurumiņus. Lai ievingrinātu roku, labāk caurumiņu veidošanu sākt kārbās ar rievotām sieniņām. Tad vieglāk noturēt taisnu līniju, jo īlens uz gludās metāla virsmas slīd. Mūsu gadījumā tas nebija tik aktuāli, jo izlēmām veidot neregulāru punktojumu. Ja ir vēlme, var veidot dažādus zīmējumus un ornamentus. Nepieciešamības gadījumā kārbas augšmalā izveido caurumiņus stieples ievēršanai. Lai nesavainotu rokas pret aso skārdu, ieteicams uzvilkt darba cimdus.

 

Reklāma
Reklāma

2. Kad caurumiņi izveidoti, kārbu nokrāso. Noderēs akrila krāsa, kas ir noturīga pret nokrišņiem un viegli noklāj metāla virsmu. Mēs izmantojām guaša krāsu, jo trauciņus neplānojam lietot ārā. Ja gribat lukturīti padarīt “mūžīgu”, to var krāsot ar speciālajām krāsām.

 

3. No stieples izveido rokturīti, aiz kura lukturi pakārt zarā un pārnēsāt. Izvelk stiepli caur caurumiņu un īsāko galu aptin ap garāko roktura daļu. Tāpat rīkojas roktura otrā pusē ar otru stieples galu. Mēs šo izlaidām, jo eam plānojuši lukturīšus turēt uz galda. 

 

 

Speciālista knifiņi

Vēl viens veids, kā izveidot caurumiņus kārbas sienās, ir kārbu piepildīt ar ūdeni un to sasaldēt. To izmanto, ja kārba veidota no cieta metāla un ar īlenu darbs nesokas. Kārbu, piepildītu ar ūdeni, ievieto ledusskapja saldētavā. Kad ledus sasalis, ar āmuru un kādu piemērotu instrumentu – naglu, kaltu vai skrūvgriezi – izsit kārbas sienās caurumus. Jāstrādā  pietiekami ātri, jo ledus kūst un pie malu caurumošanas no triecieniem drūp, tādēļ, caurumus darinot, kārbas malas var vairāk vai mazāk deformēties. 

 

Ideja un teksts: žurnāls "Praktiskie rokdarbi", 2013.g. Nr.8 (9)

Foto: mammamuntetiem.lv