Bērns ratos. Lietas, kas jāņem vērā bērna drošībai, labsajūtai un veselībai

Rati ir lieta, kas sastopama ikvienā mājoklī, kurā ir mazulis. Tāpēc mammas bieži uzdod jautājumus par un ap šo ļoti nepieciešamo priekšmetu – kāpēc bērniņš ratos raud, vai drīkst piecus mēnešus vecu bērnu likt sēdus pozā, vai bērnu ratos drīkst likt uz vēdera? Padomus lūdzām Āgenskalna klīnikas pediatram un homeopātam Edgaram Mednim.

Izvēlies vieglus ratus. Ja veikalā šķiet, ka rati ir smuki un ērti, noteikti pārdomā, kur un kādos apstākļos tos lietosi.

FOTO: Shutterstock.com

Izvēlies vieglus ratus. Ja veikalā šķiet, ka rati ir smuki un ērti, noteikti pārdomā, kur un kādos apstākļos tos lietosi.

 

Ratus var iedalīt:

* Klasiskie rati ar kulbu

* Rati „Divi vienā” (tajā ir kulba un pastaigu variants).                                           

* Rati „Trīs vienā” (tajā ir kulba, pastaigu variants un 0+ kategorijas automašīnas sēdeklītis).

* Transformējamie rati (tajā ir divas pozīcijas – guļus un sēdus).

* Pastaigu jeb lietussarga tipa rati. Jāpiezīmē, ka šāda tipa rati nav domāti gulēšanai, jo tas ir kaitīgi bērna mugurkaulam. 

 

Un vēl svarīgi atcerēties, ka sēdināt ratos bērniņu (jebkuros) drīkst tikai tad, kad viņš pats spēj apsēsties. Bērns piedzimst ar ļoti vārgiem muskuļiem. Muguru satur tā sauktā korsete un starpskriemeļu muskuļi, kas ir būtiski mūsu vertikalizācijai, tāpēc ir svarīgi tos nostiprināt pamazām, nevis noslogot darbībās, kuras bērns nespēj veikt. 

 

Ko ņemt vērā, izvēlētos ratus?

Izvēlies vieglus ratus. Ja veikalā šķiet, ka rati ir smuki un ērti, noteikti pārdomā, kur un kādos apstākļos tos lietosi. Ja sanāk tos nest pa kāpnēm uz dzīvokli, iecelt sabiedriskajā transportā vai stumt pa nelīdzenu apvidu, ratu svaram būs liela nozīme. Ja dzīvo mājā ar liftu, tad pirms tam ratu pirkšanas izmēri platumu pašā šaurākajā vietā (starp durvīm), kā arī garumu. Ir bijuši gadījumi, kad vecāku nopirktie rati neieiet lifta durvīs.

 

Izvēlies ratus, kuru kulbā ir daudz vietas. Kulbai jābūt pietiekami dziļai un plašai, lai arī ziemā bērns tajā justos ērti un brīvi. 


Ratiem jābūt ar lieliem riteņiem. Tas ir nepieciešams labākai spējai manevrēt. Ar maziem riteņiem būs grūti uzbraukt uz trotuāra, turklāt, ja riteņi būs lielāki, rati mazāk kratīsies.


Materiālam, no kura ir izgatavoti rati, ir jābūt izturīgam un viegli tīrāmam, bet galvenais – elpojošam. Daži rati apvilkti ar kokvilnas audumu. Tas nav praktisks materiāls, jo tādu ir grūti tīrīt, tomēr tas ir ļoti draudzīgs mazulim. Ratu iekšējam pārklājam jābūt viegli noņemamam, lai to var regulāri mazgāt. 

Reklāma
Reklāma

 

Bērns ratos. Kā pareizi?

Dažkārt māmiņas sūdzas, ka grūti iziet pastaigāties, jo mazulis ratos raud. Te pie vainas varētu būt fakts, ka ratos bērnam ir vienkārši neērti. Arī naktīs bērni mēz būt nemierīgi tieši šī iemesla dēļ. Un tas nebūt nenozīmē, ka zīdainītim uzreiz ir jāpiedāvā krūts. 


Aukstajā periodā ir grūtāk mazulim piedāvāt dažādas gulēšanas pozas ratos, tomēr iespēju robežās to var darīt. Un katram bērnam tā būs citādāka – vienam bērnam ērtāk uz muguras, citam uz sāniņa. Vēl kāds noteiktā vecumā gluži omulīgi jutīsies uz vēdera. Galvenā doma ir tāda, ka bērni paši ļoti labi parāda, kura no pozām viņam ir visērtākā. Turklāt – vienmēr tā nebūs viena un tā pati. 

 

Kura ir pareizā gulēšanas poza?

Speciālisti pēdējos gados ir daudz diskutējuši, kura ir pareiza zīdaiņu guldīšanas poza, tomēr 

nav vajadzības bērnu turēt kādā īpašā pozā, mazuļi jau kopš piedzimšanas ir ļoti kustīgi un visai spējīgi ieņemt dažādas pozas. Ja rati tiek stumti pa gludu virsmu, tad bērnu nekā nav nepieciešams stutēt ar dvieli vai speciālo pakaviņu. Ja virsma ir nelīdzena, tad var aizlikt aiz muguras pakaviņu. 

 

Bērns ratos uz vēdera. Vai drīkst?

Ziemā tas ir mazāk aktuāli, bet siltajā laikā mammas mēdz bērnu arī ratos guldīt uz vēdera, jo tā mazulis labāk redz apkārt notiekošo un ir mierīgāks. Ja bērns neprotestē, viņu var šādā pozā likt ratos, tikai jāatceras, ka zem bērniņa nevajag likt mīkstus spilvenus vai pufīgas segas. Ērtības labad var paklāt vienkārši paladziņu vai autiņu. Zīdainim ir reflekss pagriezt galviņu sānis, kad pats to vairs nevar noturēt, tāpēc nosmakšanas riskam šādā situācijā nevajadzētu būt. 

 

Atceries!

Nekad ratu kulbu neizmanto par autosēdeklīti. Tas var būt bīstami, jo ratu kulbā mazulis nav piesprādzēts tik droši kā autosēdeklītī, kā arī pati kulba nav pienācīgi nofiksēta.