Krāsas 7-14 gadus veca bērna istabā. To ietekme uz emocijām un pašsajūtu

Laikā no dzimšanas līdz aptuveni 7 gadu vecumam bērns ļoti strauji attīstās tieši fiziski, bet nākamā septiņgade ir laiks, kad bērns mainās dvēseliski. Un kā fizisko attīstību veicina dabas materiālu krāsas, tā dvēseles attīstība notiek krāsās. Jaunāko klašu skolēna pasaule ir izkrāsota ar visām krāsām, tomēr šajā raibumā pastāv stingra sistēma, kas palīdz bērnam attīstīties. Kādas krāsas toņos iekārtot 7-14 gadus veca bērna istabu, stāsta krāsu terapijas speciāliste Elita Goldmane.

Bērnistabas un skolēnu klašu krāsām ir jābūt dzīvām, kustīgām, mirguļojošām.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnistabas un skolēnu klašu krāsām ir jābūt dzīvām, kustīgām, mirguļojošām.

 

 

Krāsu secību krāsu aplī var sasaistīt ar skolnieka rakstura īpašībām dažādos vecumos

Siltā un aktīvā sarkanā krāsa atbilst stāvoklim, kurā bērns atrodas pirmajos apmācības gados skolā, kad bērns pakāpeniski iziet no bērnistabas atmosfēras un attīsta sevī spēju dzīvot kolektīvā. Darbīgie un atvērtie oranži - dzeltenie toņi atbilst zinātkāra 9-10 gadus veca bērna raksturam. 

 

Flegmātiskā zaļā krāsa atspoguļo mierīgo piektklasnieku uzstājību, kas pilnībā iegrimuši mācībās, bet sapņainā gaiši zilā parāda mums pirmspusaudžu vecuma bērnu dvēseles stāvokli.

 

Zili violetie toņi - tās ir otrās septiņgades beigas, kam sāk parādīties spēja abstrakti domāt, tieksme pēc sistematizēšanas un tieksme pēc kārtības.

 

Var nosacīti otro septiņgadi sadalīt divos periodos: līdz desmit gadiem - siltais un vēsais zaļi zilais pēc 10 gadiem, bet līdz 9 gadu vecumam labvēlīgs iespaids ir sārti oranžajiem krāsu toņiem. No 10 līdz 13 gadiem labāks ir dzeltenais tonis.

Reklāma
Reklāma

 

Bērnistabas un skolēnu klašu krāsām ir jābūt dzīvām, kustīgām, mirguļojošām. Interjeros, kas ir domāti skolēniem, var pielietot, krāsojot caurspīdīga daudzslāņainu krāsojuma tehniku, kā arī "sauso otu", reljefainas tapetes un reljefainu apmetumu.

 

Krāsu terapijas speciāliste norāda, ka ir jāpielieto dažādus krāsu toņus ne tikai atbilstoši vecumam, bet arī ņemot vērā telpām paredzēto funkciju. 

 

Dzelteno krāsu - spēļu zonā

Zaļo - lasīšanas zonā

Gaiši zilo un zilo - blakus darba galdam

Gulēšanai paredzētajā zonā - karmīna toņi.

Bērna interjerā un apģērba nerekomendē ahromatiskās (neitrālās) krāsas, piemēram, baltā, melnā, pelēkā