Pareiza roku mazgāšanas shēma. Padomi, kad rokas jāmazgā OBLIGĀTI

Mediķi ir pierādījuši, ka cilvēks var saslimt ar neskaitāmām slimībām, tostarp caureju, gripu un hepatītu, ja rokas netiek mazgātas nemaz vai pavirši. Jautāsiet, kurš gan nemāk mazgāt rokas? Tomēr izrādās, ka pārsteidzoši daudzi to veic pavirši vai nedara nemaz! Izrādās, ka gluži vienkāršas sešas kustības roku mazgāšanas laikā spēj padarīt mūsu rokas tīras un brīvas no mikrobiem. 

Mazgā rokas ar siltu, tekošu ūdeni un ziepēm un rūpīgi ziepē visas plaukstu virsmas, pirkstus, to starpas, arī plaukstas locītavas un nagus. Foto no portāla www.kasjauns.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mazgā rokas ar siltu, tekošu ūdeni un ziepēm un rūpīgi ziepē visas plaukstu virsmas, pirkstus, to starpas, arī plaukstas locītavas un nagus. Foto no portāla www.kasjauns.lv.

 

Kad rokas jāmazgā obligāti:

  • pirms ēšanas vai ēdiena gatavošanas,
  • pirms brūces pārsiešanas vai slimnieka/ zīdaiņa aprūpes,
  • pirms kontaktlēcu ielikšanas/ izņemšanas,
  • pēc atgriešanās mājās no rotaļām pagalmā, sabiedriskā transporta lietošanas, veikalu u.c.  sabiedrisku vietu apmeklēšanas,
  • pēc tualetes apmeklējuma,
  • pēc autiņbikšu mainīšanas,
  • pēc deguna šņaukšanas, klepošanas, šķaudīšanas,
  • pēc atkritumu iznešanas,pēc saskares ar jēlu gaļu vai zivīm
  • pēc slimnieka aprūpes.

 

Kā pareizi mazgāt rokas?

  • mazgā rokas ar siltu, tekošu ūdeni un ziepēm,
  • rūpīgi ziepē visas plaukstu virsmas, pirkstus, to starpas, arī plaukstas locītavas un nagus, pēc mazgāšanas rokas rūpīgi nosusini, vislabāk ar vienreiz  lietojamu 
  • papīra salveti,
  • lai rokas nekļūtu pārlieku sausas, lieto rokas kopjošu krēmu pēc katras mazgāšanas reizes.

 

Pareizas roku mazgāšanas pamācība.

 

Reklāma
Reklāma

 

Mediķi vērš sabiedrības uzmanību, ka infekcijas slimību izraisošos vīrusus un baktērijas bez mazgāšanas līdzekļiem, izmantojot tikai ūdeni, var nomazgāt tikai daļēji, jo mazgāšanas līdzekļi satur virsmas aktīvās vielas, ar kuru palīdzību no rokām tiek nomazgāti netīrumi, kas satur daudz mikrobu un vīrusu, it īpaši zem nagiem, pirkstu starpās un zem juvelierizstrādājumiem.

 

Roku mazgāšana ar ziepēm ir ne tikai lētākais, bet arī efektīvākais veids, kā pasargāt sevi no inficēšanās ar gremošanas trakta un augšējo elpceļu infekcijām. Daži no mikroorganismiem, kas nokļuvuši uz rokām var izraisīt smagas, arī dzīvību apdraudošas saslimšanas.  

 

Bērnu slimnīcas vadītāja Anda Čakša atgādina, ka ir virkne saslimšanu, no kurām var izvairīties, pareizi mazgājot rokas: "Šī gada deviņos mēnešos mūsu slimnīcā pēc palīdzības vērsušies 1011 mazie pacienti ar akūtām zarnu infekcijām, kas ir rota vīruss, salmoneloze, hepatīts u.c. saslimšanas, kā arī 4190 bērni ar augšējo elpceļu infekcijām. Protams, ne visi viņi saslimuši dēļ nemazgātām rokām, bet liela daļa gan. Tas ir elementārs darbs, kas katram jāpaveic savas veselības labā. Es aicinu visus vecākus un sabiedrību kopumā rūpēties par mūsu bērna veselību, par to runājot, aktīvi atgādinot un rādot piemēru. Tam nav jābūt striktam uzstādījumam, to var izvērst par spēli ģimenes vai mācību iestādes lokā, piemēram, kurš to dara atraktīvāk utt. Galenais, lai bērni zinātu un iegaumētu šīs kustības, kas ir gana vienkāršas, lai tās iemācītos arī bērndārznieks.”