Vilnas virsmatracis veselīgam un saldam miedziņam

Vilnas izstrādājumi vairumam saistās ar aukstā gadalaika apģērbu, ar kaut ko asu, kodīgu un nepraktisku. Taču tie laiki, kad vilna vienmēr “koda” ir pagājuši, un vilnas izstrādājumi kļuvuši pieprasīti arī mazuļu aprūpes lietu klāstā. Jaunums – vilnas virsmatracis!

Vilnas virsmatracis lieliski noderēs arī tiem vecākiem, kuru atvasēm grūtāk sokas ar patstāvīgu iemigšanu savās gultiņās. Foto: www.lalina.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vilnas virsmatracis lieliski noderēs arī tiem vecākiem, kuru atvasēm grūtāk sokas ar patstāvīgu iemigšanu savās gultiņās. Foto: www.lalina.lv

 

Aiz loga nu jau tāds aukstums, ka no skapja tiek izvilkti biezāki mēteļi un cimdi, un vakaros prasās uzvilkt vecmāmiņas adītās vilnas zeķes. 

 

Vilnas izstrādājumi vairumam saistās ar aukstā gadalaika apģērbu, ar kaut ko asu, kodīgu un nepraktisku. Tomēr vilna jau sen vairs nav tikai omīšu padarīšana. Sintētikas laikmetā vilna atkal kļūst populāra, piedevām vilnas apstrādes tehnoloģijas un dažādās vilnas dzīvnieku šķirnes ir ļāvušas radīt agrāk neiedomājamus produktus, kas ir gan silti, gan ērti, gan moderni un arī viegli kopjami. 

 

Vilnas izstrādājumi kļuvuši gana pieprasīti arī mazuļu aprūpes lietu klāstā – ir auduma autiņi ar vilnas virs-bikšelēm, ir vilnas guļammaisi, vilnas sedziņas un vēl daudz dažādu produktu no vilnas. Tomēr šoreiz SIA "Laba Prakse" fizioterapeite Ruta Balode pastāstīs par mazāk zināmu, bet ļoti praktisku, noderīgu un ērtu lietu – vilnas virsmatraci.

Vilnas izstrādājumi bērniem.

La’linas vilnas virsmatrači ir austi Latvijā.

 

Kas tad īsti ir virsmatracis?

Par virsmatračiem lielākā daļa jau būs dzirdējusi no daudzajām TV veikalu reklāmām, kur izgulētam dīvānam vai neērtam matracim virsū tiek uzlikts salīdzinoši plāns matracītis, kā rezultātā gulēšana kļūst komfortablāka un patīkamāka. Turklāt virsmatracis pat gulēšanu uz grīdas padara baudāmu.

 

 

Vilnas virsmatrača labās īpašības un pielietojums:

* Dabīgais vilnas kārsums lieliski regulē gaisa apmaiņu starp gultiņas matraci un bērniņu – mazais nesvīst un vienmēr ir siltumā. 

 

* Virsmatrača galos iestrādātās gumijas nodrošinās to, ka tas nekad netiks nospārdīts vai sagrūst vienā gultas galā kā tas notiek, piemēram, ar uz matrača uzklātām vilnas sedziņām. Bērniņš nekad arī nepakļūs zem tā.

 

* Fizioterapeiti atzinuši, ka to var klāt uz grīdas un izmantot piemēram kā aktivitāšu paklājiņu. Tas ir pietiekami blīvs un silts, lai arī vēl ne tik kustīgam mazulītim uz grīdas nekļūtu auksti.

 

* Gadījumos, kad istabā ir vēss, papildus vilnas virskārta uz gultiņas matrača nodrošinās nepieciešamo siltumu bērnam – mazulītis gulēs ilgāk un miegs būs kvalitatīvāks gan bērniņam, gan vecākiem.

 

Fizioterapeiti atzinuši, ka vilnas virsmatracis var klāt uz grīdas un izmantot piemēram kā aktivitāšu paklājiņu, lai arī vēl ne tik kustīgam mazulītim uz grīdas nekļūtu auksti.

 

* Aitas vilnas kārsuma matracītis ir ūdens necaurlaidīgs, tāpēc nav nepieciešams izmantot vienreizējos paladziņus, mitruma uzsūcošos vai necaurlaidīgos auduma paladziņus. Lielākā daļa no mums vēl atceras savas bērnības nepatīkamās sajūtas par vaskadrānu zem palaga – ar vilnas virsmatraci mēs varam padarīt sava bērna miegu un vēlāk arī podiņapmācību daudz tīkamāku. 

 

* Vilnas virsmatracis lieliski noderēs arī tiem vecākiem, kuru atvasēm grūtāk sokas ar patstāvīgu iemigšanu savās gultiņās,  jo tas nodrošina pareizu elastību gultiņai. Arī rokās iemigušu mazulīti vieglāk būs pārvietot uz gultiņu ar vilnas virsmatraci, jo nebūs jūtama temperatūras atšķirība starp vecāku siltajām rokām un salīdzinoši auksto gultas matraci, kas bieži ir iemesls tam kāpēc, ielikti gultiņā, bērni pamostas. 

 

Reklāma
Reklāma

* Virsmatracis aizņem maz vietas, to var mazgāt un vajadzības gadījumā paņemt līdzi ceļojot, jo visi, kas jebkad ir izmantojuši bērnu ceļojuma gultiņu, zinās, ka gultiņas matracis ir sadalīts posmos, ir nelīdzens un piedevām ļoti ciets.

 

* Svarīgi, lai vilnas virsmatracis būtu viengabalains nevis nošūts pa posmiem – jo līdzenāks klājums, jo komfortablāka gulēšana. 

 

Vilnas virsmatracis.

La’linas vilnas virsmatrači ir piemēroti mazuļiem jau no dzimšanas. 

 

Kāpēc vilna ir labākā izvēle? 

Kembridžas universitātes klīniskie pētījumi pierādījuši, ka aitas vilnai piemīt nomierinošs un stresu mazinošs efekts. Vilna liegi ieskauj mazulīti, nodrošina bērnu locītavu un muskuļu pastāvīgu maigu siltuma un mikromasāžas iedarbību, kas uzlabo asinsriti kā rezultātā bērniņš mierīgāk guļ, labāk pieņemas svarā un kopumā ir apmierinātāks ar dzīvi. 

 

Tas īpaši noderīgi būs priekšlaicīgi dzimušiem bērniņiem vai bērniem ar zemu dzimšanas svaru. Turklāt neskaitāmas slimnīcas Anglijā, Austrālijā un Jaunzēlandē izmanto vilnas paliktnīšus priekšlaicīgi dzimušo bērnu inkubatoros, kā arī bērnu reanimācijas nodaļās jau daudzus gadus.

 

Vilnas virsmatracis ir lietojams visu gadu! Vasarā tas atvēsina, bet ziemā silda, jo vilnai piemīt izcilas termoregulācijas īpašības. Piedevām vilna lieliski uzsūc mitrumu (tā spēj uzsūt šķidrumu līdz pat 30% no sava svara un vienalga būs sajūta, ka tā ir sausa), mazina sliktu baktēriju vairošanos un ir ugunsdroša, jo dabīgā vilnas šķiedra nedeg.

 

Vai pastāv alerģijas risks?

Taisnības labad jāpiebilst, ka, dažiem cilvēkiem ir alerģiska reakcija uz vilnu, bet tādu ir ļoti, ļoti maz. Lielākā daļa cilvēku, kuri domā, ka ir alerģiski pret vilnu, patiesībā ir jutīgi uz kādu no vilnas apstrādes ķimikālijām, bet nevis uz vilnas šķiedru kā tādu. Tādos gadījumos nepieciešams lietot tikai dabīgos vilnas izstrādājumus, kā arī izvēlēties mīkstāku vilnu.

 

Dabīgajā vilnā nav nekādu ķīmisku piejaukumu – aitas, no kurām tiek iegūta vilna, netiek barotas ar zāli, kas apstrādāta ar pesticīdiem vai herbicīdiem. Dzīvnieku papildbarība arī ir brīva no ķīmijas. Aitas netiek peldinātas ķimikālijās, lai padarītu vilnu maigāku. Un, kad vilna jau nocirpta, kāršanas un vērpšanas procesā netiek lietotas ķīmiskas, neorganiskas vielas. Vilna netiek krāsota!

 

La’linas vilnas virsmatrači ir austi Latvijā, no 100% dabīgas vilnas un tie ir piemēroti mazuļiem jau no dzimšanas. 

 

Uzglabāšana un kopšana 

- Vilnas virsmatraci ieteicams mazgāt vēsā ūdenī līdz 30 °C ar rokām vai veļasmašīnas rokas režīmā, izvēloties pēc iespējas saudzīgākus mazgāšanas līdzekļus – vislabāk šķidros mazgāšanas līdzekļus. Veltiet pietiekami daudz laika un ūdens virsmatrača skalošanai.

 

- Laiku pa laikam atrodiet iespēju izkarsēt vilnas virsmatraci saulē – tas dezinficēs vilnas šķiedru. 

 

- Izvairieties no vilnas gludināšanas – nepariezi izvēlēta temperatūra var sadedzināt vilnu, radot neatgriezeniskus bojājumus.

Vilnas virsmatracis.

Skati www.lalina.lv.