Eiro vai euro - kā pareizāk?

Atbilde - gan tā, gan tā. Pēdējā laikā sabiedrībā valda apmulsums, kā tad vispareizāk būtu jālieto jaunā Latvijas naudas maksāšanas līdzekļa nosaukums - eiro vai euro. Izrādās, jauno mūsu valsts valūtu, kas tiks ieviesta 2014.gada 1.janvārī, ikdienas saziņā atļauts saukt par eiro, bet oficiālajos dokumentos jālieto - euro.  

Ikdienas saziņā iedzīvotāji var lietot ierasto eiro, bet oficiālajos dokumentos jaunā valūta jānorāda euro. Foto no www.kasjauns.lv arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ikdienas saziņā iedzīvotāji var lietot ierasto eiro, bet oficiālajos dokumentos jaunā valūta jānorāda euro. Foto no www.kasjauns.lv arhīva.

 

 

Ko par to saka Valsts valodas centrs?

Pareizais Eiropas vienotās valūtas nosaukums latviski ir eiro vai euro.

Lai gan Eiropas vienotās valūtas nosaukums ir euro, tomēr ikdienas saziņā varam lietot (un visbiežāk arī tiek lietots) eiro.

 

Līguma par Eiropas Savienību 3. panta 4. punkts noteic, ka Eiropas Savienība (ES) izveido ekonomisko un monetāro savienību, kuras valūta ir euro. Atbilstoši 1998. gada 3. maija Padomes Regulai Nr. 974/98 "Par euro ieviešanu" un Euro ieviešanas kārtības likumam valūtas nosaukums ir euro. Tomēr tas neliedz ikdienas saziņā izmantot nosaukumu eiro, kas latviešu valodā jau ir iegājies. Tiesību aktos lietojams euro (slīprakstā). 

 

Kāpēc euro?

ES vienotās valūtas nosaukums simbolizē Eiropu. Eiro grafiskais simbols ir €.

 

ES vienotās valūtas "euro" nosaukumu Eiropadome apstiprināja 1995.gada decembrī Madridē, pieņemot lēmumu 1999. gada 1. janvārī ieviest vienoto valūtu kā bezskaidras naudas norēķinu vienību 11 ES valstīs. 

Vienotās eiro valūtas grafiskais simbols € veidots, izmantojot grieķu alfabēta burtu "epsilons", un simboliski iezīmē arī vārda "Eiropa" pirmo burtu. Divas horizontālās svītras apzīmē eiro stabilitāti. 

Eiro grafiskās zīmes krāsas ir zilā un dzeltenā. 

Eiro valūtas oficiālais saīsinājums (valūtas kods) ir EUR. 

 

Reklāma
Reklāma

Jau no 1.oktobra visām cenu zīmēm veikalos un dažādu pakalpojumu sniedzējiestādēs jābūt norādītām divām cenām - latos un eiro. Vismaz Rīgas veikalos abu valūtu cenas pie precēm "rotājas" jau labu laiku, un kā liecina novērojumi, mulsina ne vienu vien iedzīvotāju. Jautājumu un neskaidrību par pāriešanu uz jauno valūtu ir daudz, tostarp, vai latvieši nezaudēs savu latvietību. Piedāvājam ielūkoties šeit:http://www.eiro.lv/lat/uznemejiem/biezak_uzdotie_jautajumi

 

Vai pāreja uz eiro nozīmē identitātes zudumu?

Nav tādas sakarības - jo vairāk Eiropas, jo mazāk Latvijas. Tas būtu tāpat, kā teikt - jo vairāk Latvijas, jo mazāk Vidzemes vai Latgales. Gudri piedaloties Eiro zonā, Latvija kļūs pārtikušāka un cienījamāka kā pašiem, tā citiem.

             

Vai vācieši ir mazāk vāciski un igauņi mazāk igauņi? Vai citām valstīm bija vieglāk izšķirties atteikties no savām stabilajām, skaistajām, ilgi lietotajām naudas vienībām?

 

Latvijas eiro rotās mūsu naudas dizaina lepnums - pieclatnieka Milda. Ja mums patīk, ka pasaule zina Latvijas operdziedātājus, kāpēc gan nepriecāties, ka miljoni eiropiešu lietos skaistāko naudu Eiropā, kas nāk no Latvijas?

 

Nauda vispirms ir ekonomikas instruments, un pašreizējā pasaulē izdevīgāk un drošāk ir saimniekot lielam reģionam kā Eiropai ar vienu valūtu. ASV nekad nebūtu viena no pasaules veiksmīgākām un ietekmīgākajām ekonomikām, ja tajā būtu 50 valūtas.

 

Vai ar eiro zaudēsim ietekmi, neatkarību?

Neatkarību nezaudēsim! Līdz ar eiro ieviešanu pieaugs Latvijas ietekme ES un iespēja labāk aizstāvēt Latvijas intereses.

 

Valsts suverenitātes stiprināšanā svarīgāka loma ir ekonomikas struktūrai un valsts parāda līmenim, nevis valūtai. Valstis ar veselīgu ekonomiku un eiro ir suverēnākas par valstīm, kurās ir sava valūta, bet ekonomisko problēmu dēļ rodas problēmas finansēt valsts parādu.

 

Igauņiem nu jau divus gadus kronas vietā ir eiro. Vai tāpēc igauņi ir zaudējuši savu neatkarību un pašapziņu? Igaunija un igauņi joprojām ir savā vietā, bet kaimiņvalsts iedzīvotāju atbalsts eiro divus gadus pēc ieviešanas pārsniedzis 70%. Eiro ir palīdzējis Igaunijas ekonomikai un stiprinājis mūsu kaimiņu ietekmi ES, šādi ir oficiālie skaidrojumi satrauktajiem iedzīvotājiem.