Preču grupas, kas satur toksiskas vielas. TOP 5

Ir preces, kurās biežāk nekā citās atrod bīstamas ķimikālijas. Uzzināt, kuras tās ir, palīdz Rapex - bīstamo nepārtikas preču apziņošanas sistēma. 

Ap 10 dažādos meikapa līdzekļos, piemēram, lūpu krāsās, acu zīmulī un pat bērnu kosmētikas komplektā atklāts liels svina daudzums.

FOTO: Mārtiņš Garais, http://garais.lv/

Ap 10 dažādos meikapa līdzekļos, piemēram, lūpu krāsās, acu zīmulī un pat bērnu kosmētikas komplektā atklāts liels svina daudzums.

Šī sistēma internetā bez maksas pieejama ikvienam. Tiesa - angļu valodā. Latviskotās versijas, sadalītas pa preču grupām, meklējamas Veselības inspekcijas un Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājaslapās. Atcerēties Rapex interneta vietnes adresi nebūs viegli, labāk ielāgot tās nosaukumu un vienkārši „iegūglēt”. 

 

Rapex ik nedēļu publicē sarakstu un arī bildes ar Eiropas Savienībā atklātajām precēm, kas varētu apdraudēt to lietotāju veselību vai pat dzīvību. Tajā norādīts, kur konkrētā prece (sākot no drēbēm un beidzot ar rotaļlietām) atrasta un kāds kaitējums no tās var būt - ķīmisks, aizdegšanās, nosmakšanas u.c. 

Rapex ik nedēļu publicē sarakstu un arī bildes ar Eiropas Savienībā atklātajām precēm, kas varētu apdraudēt to lietotāju veselību vai pat dzīvību.

Izpētot Rapex pēdējo trīs gadu ierakstus, mums, piemēram, izdevās noskaidrot kosmētikas toksisko piecinieku. 

 

Godpilnajā 5. vietā ir zobu balināšanas līdzekļi. Tajos neatļautos daudzumos mēdz pievienot ūdeņraža pārskābi. Kopumā septiņi produkti pēdējos trīs gados piespiedu kārtā izņemti no veikalu plauktiem.

4.vietu ieņem dekoratīvā kosmētika. Ap 10 dažādos meikapa līdzekļos, piemēram, lūpu krāsās, acu zīmulī un pat bērnu kosmētikas komplektā atklāts liels svina daudzums. Šim smagajam metālam drošu devu vispār nav, un tas var nopietni kaitēt kā bērniem, tā pieaugušajiem.  

Reklāma
Reklāma

Pirmo trijnieku atklāj matu kopšanas līdzekļi. Vairāk nekā 20 līdzekļos, īpaši, matu taisnošanai paredzētajos ražotāji pamanījušies vairumā (pat 8 reizes virs pieļaujamā daudzuma) pievienot kancerogēno formaldehīdu.  Starp citu, pirms gada arī pie mums viens šāds „jauks” matu skaistumproduktu komplekts tika atrasts. 

Otrās ierindojušās nagu lakas un mākslīgo nagu komplekti. Turpat vai 20 lakas un 30 nagu komplektus aizliegts tirgot, jo tajos ir hormonālās sistēmu bojātāji ftalāti. Nu ko – vēl viens iemesls uz visiem laikiem atvadīties no falšo nagu bezgaumības. 

Un 1. vietā ir... ādas balināšanas līdzekļi. Varbūt mūsu platuma grādos ne tik populāri, tomēr turpat 70 šādos produktos bija pievienots hidrohinons, kas līdz ar bālo sejas ādu var nodrošināt arī vēzi un mutācijas gēnos, vai arī dzīvsudrabs, par kura indīgumu sen jau zināms.  

 

Ārpus topa jāmin arī bērnu mitrās salvetes. Kā rāda Rapex, pat paciņā ar smaidīgu Vinniju var slēpties kas nejauks. IPBC - kaitīgā ķimikālija, kas bērnu produktos aizliegta un var izraisīt alerģiju, šogad atrasta 10 šādos izstrādājumos. 

 

Sagatavoja: Baltijas Vides forums