Kā uzlabot bērna stāju – praktiski padomi un informācija par ārstniecisko vingrošanu

Palīdzi savam bērnam rūpēties par labu stāju. Ja tā nav īsti pareiza, viņš pats šo problēmu atrisināt nespēj. Tam ir vajadzīga pozitīva motivācija, vecāku un pedagogu atbalsts, kā arī zināšanas par labas stājas veidošanas nosacījumiem.  

Ārstnieciskās vingrošanas nodarbības ir labas pareizas stājas stereotipa profilakses veids.

FOTO: Aigars Hibneris

Ārstnieciskās vingrošanas nodarbības ir labas pareizas stājas stereotipa profilakses veids.

 

Medicīnas sabiedrībā ARS ārstniecisko vingrošanu pirmsskolas un sākumskolas bērniem vada sertificēta fizioterapeite Tatjana Rušmane. Lūk, profesionāls viedoklis par svarīgāko – kas bojā bērna stāju, kā to uzlabot un kā nostiprināt iegūto rezultātu. 


Satraucoši fakti!  

*Sporta medicīnas valsts aģentūras ikgadējie stājas pārbaudes dati liecina, ka katru gadu aizvien palielinās skolēnu skaits, kam ir funkcionāli stājas traucējumi. Jau pirms vairākiem gadiem veiktajās pārbaudēs atklājās, ka vairāk kā pusei bērnu un pusaudžu ir nepareiza stāja. Situācija katru gadu pasliktinās un aizvien vairāk bērniem ir nepieciešama stājas korelācija. 

 

*Valsts izglītības satura centra 2011. gada pētījums apliecina, ka, uzsākot skolas gaitas, bērni realizē tikai 50% savam vecumam atbilstošo kustību apjomu. 

 

Kustību prieks

Būt veselam nenozīmē to pašu, ko neslimot. Bērns ir vesels, kad viņš jūtas priecīgs, apmierināts un grib kustēties. Jo vairāk bērns kustas un pilnveido savas iemaņas, jo labāk attīstās visas viņa organisma sistēmas, uzlabojas fiziskā attīstība un veselība. Bērna stāja atspoguļo viņa kustību amplitūdu.   

Labas stājas pazīmes: bērnam stāvot pamatstājā – taisni, galva un ķermenis atrodas vienā vertikālā līnijā, abi pleci ir vienādā augstumā, viegli atvilkti atpakaļ un mazliet noslaisti lejup; lāpstiņas atrodas vienādā augstumā un attālumā no mugurkaula, krūšu kurvis un mugurkaula fizioloģiskie izliekumi ir simetriski; sānos trijstūris, ko veido taisni lejup nolaistas rokas iekšējā virsma un ķermeņa sānu kontūra, ir simetrisks, kāju garums ir vienāds, kājas ir taisnas, iegurnis taisns. 

 

Bērna stāju visvairāk bojā: ilgstoša, vienveidīga, statiska poza, piemēram, sēdēšana augumam nepiemērotās mēbelēs pie televizora, datora, galda u.tml. Tas veicina kustību un balsta sistēmas funkcionālo traucējumu veidošanos, kas būtiski pasliktina sirds un asinsvadu, elpošanas, nervu sistēmas funkcionālās spējas. 

 

Praktiski ieteikumi bērna stājas uzlabošanai

Lai bērnam veidotos normāla stāja, vecākiem un pedagogiem vajadzētu ievērot elementārus, profilaktiskus pareizas stājas veidošanās nosacījumus: 

- bērna gultai nepieciešams stingrs matracis un neliels spilvens;

- bērna darba galdam un krēslam jābūt atbilstošiem viņa augumam;

- sekojiet bērna pareizai pozai sēžot un stāvot, lai izvairītos no ilgstošām, vienveidīgām piespiedu pozām;

Reklāma
Reklāma

- novērsiet ieradumu veidot asimetriskas pozas;

- mugursomas svars nedrīkst pārsniegt 10 –12 % no bērna svara;

- stimulējiet bērnu fiziskām aktivitātēm;

- novērsiet jebkurus nepareizu stāju veicinošos faktorus – neērtu apģērbu, nepiemērotus, neatbilstoša lieluma apavus;

- bērnam ir nepieciešama regulāras vingrošanas nodarbības, kas veido pareizu stāju un uztur muskuļu tonusu.  

 

Pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem vajadzētu nodarboties ar vispārīgi attīstošo vingrošanu. Šajā vecumā nav pārkaulojies skelets, muskulatūra vēl ir samērā vāja, tāpēc neatbilstoša, pārmērīga slodze, vai pretēji – mazkustīgums, vāja muguras muskuļu korsete jeb mugurkaulu aptverošā ķermeņa muskulatūra, kā arī traumas un slimības var izraisīt patoloģiskas izmaiņas bērna mugurkaulā, kā rezultātā var veidoties nepareiza stāja un dažādas veselības problēmas.  

Ieteicami regulāri vēdera, muguras un sānu muskulatūras vingrojumi, kas ap mugurkaulu veido stingru muskuļu korseti un būtiski uzlabo stāju. Šajā vecuma posmā nav piemēroti ilgstoši, statiski spēka vingrojumi, tie audos, kas veido locītavas, palēnina asinsriti un negatīvi ietekmē vielmaiņas norises. 

 

Ārstnieciskā vingrošana 

Regulāra ārstnieciskā vingrošana ir ne tikai laba pareizas stājas profilakse, bet arī novērš funkcionālas stājas izmaiņas. Pirmsskolas un sākumskolas posmā bērniem jāmācās un jānostiprina elementāras pamatprasmes – soļošana, skriešana, mešana, tveršana, lekšana, rāpošana, līšana, kāpšana u.c. Tas attīsta arī līdzsvaru un koordināciju. Nodarbībās nepieciešams pievērst uzmanību elpošanas vingrinājumiem, kā arī jāveic speciāli vingrinājumi pēdām, kas sekmē pēdas velvju veidošanos. Ir ļoti svarīgi, lai vingrošanas nodarbības sagādātu bērnam prieku. Ideāli, ja fiziskajās aktivitātēs iesaistās arī pieaugušie– pozitīvais piemērs bērnā radīs aizrautību un prieks būs visiem.  

 

Kā uzsākt ārstniecisko vingrošanu:

* Vispirms fizioterapeits veic bērna veselības stāvokļa izpēti, novērtē nepareizu stāju, šķību mugurkaulu u.c. 

* Ārstnieciskās vingrošanas programmu sastāda, veicot muskuļu testus, ņemot vērā iedzimtos faktorus, fizisko attīstību, ikdienas ritmu utt. Ir ļoti svarīgi izskaidrot bērnam, kā arī vecākiem, kāpēc viņa mugura ir šķība, kuri muskuļi ir vāji un kā tie būtu jātrenē.

 * Ārstnieciskā vingrošana pozitīvu efektu dod tikai tajā gadījumā, ja regulāri tiek izpildīti norādītie vingrojumi (vismaz 2 – 3 reizes nedēļā). 

*Speciālos vingrojumus var regulāri izpildīt arī mājās, taču pieredze rāda, ka mājās, bieži vien pietrūkst motivācijas to darīt. Medicīnas sabiedrībā ARS ir izveidotas grupu nodarbības bērniem, kur bērni regulāri vingrojot fizioterapeitu uzraudzībā var labot stājas defektus un rūpēties par stājas veidošanu.

*Izvērtējot bērna vispārējo veselības stāvokli, nepieciešamības gadījumā, fizioterapeits sadarbojas ar pediatru, reimatologu, neirologu, mikrologopēdu un citiem speciālistiem.

 

Nodarbības notiek Medicīnas sabiedrības ARS filiālē R.Blaumaņa ielā 11/13. Tālrunis: 27827224 vai 67699369. Vairāk uzzini www.ars-med.lv.

 

Kopā ar fizioterapeiti Tatjanu Rušmani vingroja Paula un Nikola.

Foto: Aigars Hibneris, speciāli mammamuntetiem.lv