Alus putiņas divgadniekam jau drīkst... Tas ir normāli?

"Manas māsas ģimenē aug divgadnieks, kuram vecāki regulāri iedod pagaršot alu. Kad es to redzot iebildu, vecāki tik pasmējās un noteica, ka mazulim dikti garšojot un nekas jau nenotiks no dažiem malkiem alutiņa. Man gan tas nešķiet normāli. Tāpat arī pie draudzenēm esmu ievērojusi, ka bērniem ballītēs tiek dots bērnu šampanietis, uzmundrinot pieaugušie savu alkohola glāzi saskandina ar bērna glāzi. Vai šāda rīcība nepakļauj bērnus riskam nākotnē kļūt par atkarīgajiem?" pēc padoma vaicā kāda mammamuntetiem.lv lietotāja.

Jau sen zināms, ka atkarība ir ģenētiski noteikta un katra nākamā paaudze ir uzņēmīgāka pret to, tad arī skaidrs kļūst tas, ka, - jo agrāk iepazīstas ar garšu un lietošanas uzvedību, jo lielāks risks slimībai.

FOTO: Shutterstock.com

Jau sen zināms, ka atkarība ir ģenētiski noteikta un katra nākamā paaudze ir uzņēmīgāka pret to, tad arī skaidrs kļūst tas, ka, - jo agrāk iepazīstas ar garšu un lietošanas uzvedību, jo lielāks risks slimībai.

 

 

Situāciju komentē narkoloģe un psihoterapeite Ināra Vārpa:

"Domāju, ka jebkurš, kas nedaudz domā, zina un saprot, ka vecāki ir pirmās un galvenās personas, kas veido bērna personības pamatus, apmierinot 5 pamatvajadzības, ko jau sen apzinājis Maslovs. Tas nav mainījies -fizioloģiskās vajadzības, drošība, vajadzība pēc mīlestības un cieņas/piederības sajūta/pašapziņa un pašcieņa, ka arī pašapliecināšanās. Tātad vide, kurā bērns ienāk un sadarbība ar abiem pieaugušajiem veidos arī priekšstatus par normām, vērtībām, likumiem, tradīcijām un rituāliem. Vecāki var iedot tikai tik daudz, cik paši apguvuši un tādā veidā, kā paši to izprot.

 

Vecāku psiholoģiskais briedums arī noteiks, cik nopietni viņi apdomās izvēli savu bērnu apmācīt un sagatavot alkoholizācijai un vienlaicīgi kā jaunus klientus ārstiem.

 

Vecāki var iedot tikai tik daudz, cik paši apguvuši un tādā veidā, kā paši to izprot.

 

Ja alkohols, cigaretes un dators vecākiem pašiem ir liela vērtība un rada drošību šai pasaulē, tad, protams, viņi šo ziņu un pieredzi dos bērnam kā vienreizēju, īpašu un šai dzīvē absolūti nepieciešamu.

 

Bērns vēro un uzkrāj pieredzi, vēlāk to atdarinot savā dzīvē. Vecākiem ir 8 varas pār bērnu, un viņi ir autoritātes - kāds, kam ir vara, retāk kāds, ko cienu un, protams, viņi uzticas, ka vecāki zina, kas ir labi bērnam.

 

Ja alkohols ir labs vecākiem, tad tas būs ļoti labs arī bērnam viņa dzīvē.

Reklāma
Reklāma

 

3 gadu vecums ir robeža, kad bērns jau ir eksperts par notiekošo apkārt. Ja viņš jau būs ar ziņu, ka vecāki paši lieto alkoholu, to rāda bērnam un mudina arī viņu uz to, tad saprotams, ka visbiežāk arī bērns to darīs jau pats, nedaudz pieaugot.

 

...bērniem, kas iepazinuši alkohola garšu līdz 15 gadu vecumam, ir 8 reizes lielāka riska pakāpe kļūt par atkarīgo...

 

Jau sen zināms, ka atkarība ir ģenētiski noteikta un katra nākamā paaudze ir uzņēmīgāka pret to, tad arī skaidrs kļūst tas, ka, - jo agrāk iepazīstas ar garšu un lietošanas uzvedību, jo lielāks risks slimībai. Ir pieejami pētījumi, kas apliecina to, ka bērniem, kas iepazinuši alkohola garšu līdz 15 gadu vecumam, ir 8 reizes lielāka riska pakāpe kļūt par atkarīgo, īpaši, ja ģimenes ģenētiskais mantojums un pieredze šai ziņā ir nelabvēlīga. Nezinu, vai Latvijā ir daudz ģimeņu, kurās vismaz vienu atkarīgo neatradīsim pa tēva vai mātes zaru.

 

Vecāki, kas bērna svinībās liek uz galda "bērnu šampanieti", māca saskandināt un alkohola lietošanu akceptē, jau ļoti agrā vecumā nostiprina apziņu, ka tas ir ļoti vērtīgi. Pusaudžu vecumā tad būtu dīvaini sagaidīt veselīgas tradīcijas un to, ka lietošana nebūtu jau dzīves stabila sastāvdaļa ikdienā.

 

Labs tēvs un laba māte bērnam dos to labāko, ja bērns viņiem patiešām ir vērtība, un viņi to mīl un ciena.".

 

Minēto tematu mammamuntetiem.lv aplūkoja arī iepriekš. Arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes anestezioloģijas un neatliekamās medicīnas galvenais speciālists, toksikologs, profesors Viesturs Liguts portālam atzina, ka nereti novērojams, ka vecāki bērniem iedod nogaršot alus putiņas.

 

Profesors stāstīja par kādu nesenu gadījumu Rīgā, kad tēvs no pudeles ar alu dzirdīja savu desmit mēnešus veco mazuli, par ko bija satraukusies bērna māte un izsauca policiju. Liguts uzsver, ka ar šādu "pagaršošanu" vecāki "gludina" ceļu uz alkoholismu. Gadu vecam bērnam nāvējoša var būt viena promile, kas aptuveni ir viena izdzerta alus glāze.