1.-4.klašu skolēnus mācīs ēst graudaugu putras

Lai veicinātu sākumskolas skolēnu paradumu maiņu un veselīgo graudaugu produktu lietošanu uzturā, ir sākts nozīmīgs izglītojošs projekts - Putras programma skolās. Tās laikā soli pa solim 1.-4.klašu skolēniem būs iespēja uzzināt, kāpēc graudaugi ir viena no svarīgākajām produktu grupām uzturā un to, ka graudaugu putras ir mūsdienīgs ēdiens, ko uzturā ēd daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki, tostarp, sportisti, aktieri un mūziķi.

Svarīgi pie putru ēšanas radināt jau no mazotnes, tad bērns graudaugu izstrādājumus labprāt ēdīs arī vēlākos gados. Foto iesūtīja portāla lietotāja Olita Cince.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Svarīgi pie putru ēšanas radināt jau no mazotnes, tad bērns graudaugu izstrādājumus labprāt ēdīs arī vēlākos gados. Foto iesūtīja portāla lietotāja Olita Cince.

 

Putras programma Latvijas skolās notiek Starptautiskās Putras dienas īstenošanas gaitā, kas katru gadu pasaulē tiek svinēta 10.oktobrī. Projekta iniciatori ir Veselības ministrija (VM), Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), Valsts izglītības satura centrs (VISC) un AS "Rīgas Dzirnavnieks".

 

Putras stundu mērķis ir mainīt paradumus

VM Veselības veicināšanas departamenta direktore Santa Līviņa uzsver - uztura speciālisti atzīst, ka aptuveni pusei no uztura ir jāveido graudaugu produktiem. Diemžēl bērni daudz mazāk uzturā lieto veselīgos graudaugu produktus un, jo lielāki tie kļūst, jo mazāk tos izvēlas uzturā. Tādēļ, līdz ar Putras programmas izveidi skolās, plānots jaunos skolēnus izglītot par veselīgiem paradumiem, nostiprinot to zināšanas par graudaugu vērtīgajām īpašībām.

 

Bērniem no mazotnes ir jāmāca, ka graudaugi ir svarīgi arī sirds veselībai. Piemēram, auzas satur beta-glikānu, kas stabilizē holesterīna līmeni asinīs, atgādina ministrijas pārstāve.

 

PPKC direktore Inga Šmate atzīmē, ka skolas gados bērni strauji aug, tādēļ šajā laikā palielinās apetīte un rodas vajadzība pēc papildus enerģijas. Ogļhidrāti organismu nodrošina ar enerģiju, kas nepieciešama augšanai un fiziskai aktivitātei. Īpaši veselīgi augušam organismam ir saliktie ogļhidrāti, jo organisms tos pārstrādā ilgstošāk, tie rada sāta sajūtu un ir pietiekošs enerģijas avots.

 

Reklāma
Reklāma

Saliktos ogļhidrātus visvairāk atradīsiet maizē, putrās, putraimos, makaronos, dārzeņos un augļos. SPKC aicina iekļaut katrā ēdienreizē saliktos ogļhidrātus saturošus produktus, lai nodrošinātu bērna organismam nepieciešamo ogļhidrātu un šķiedrvielu daudzumu.

 

Turpretim VISC centra speciāliste Agrita Miesniece atzīst, ka, iesaistot sākumskolas bērnus Putras programmā, tiem būs iespēja interesantā un viņiem saprotamā veidā uzzināt par graudaugu labvēlīgo ietekmi uz veselību un organismu kopumā un kāpēc tos ēd sabiedrībā zināmi sportisti, mūziķi, aktieri un citi.

 

Putras ēst ir moderni

Graudaugu pārslu patēriņš ik gadu Latvijā nedaudz pieaug, tomēr mūsu novērojumi liecina, ka bērni, it sevišķi vecākās klasēs, tos aizvien mazāk izvēlas lietot uzturā, stāsta AS "Rīgas Dzirnavnieks" pārstāve Vineta Rudzīte. Daži no galvenajiem iemesliem ir putru ēšanas tradīciju trūkums ģimenē un bērnu stereotipi par putru kā nepietiekami stilīgu ēdienu. Ar šo projektu vēlamies mainīt bērnu uzskatus un parādīt, ka putras ēst ir ne tikai veselīgi, bet arī moderni, tādā veidā piedāvājot veselīgos graudaugu produktus kā alternatīvu saldo un sāļo našķu vietā.

 

Putras programma skolās sastāv no vairākām daļām: izglītojošas putras stundas un interesantiem mājas darbiem par profesora Grauda un Pūcēna gaitām, kas ļauj dialoga veidā uzzināt par graudaugu vērtīgajām īpašībām, kā arī 10.oktobrī plānots noslēguma pasākums skolās ar konkursu "Kļūsti stiprs un drosmīgs kā Herkuless". Skolām dalība programmā ir brīvprātīga.