Vai visu grūtniecības noteikšanas testu precizitāte ir vienāda?

Sievietes, kuras grūtniecību plāno, ir gatavas vienā reizē izmēgināt visus pieejamos grūtniecības testus. Vai starp tiem ir būtiska atšķirība, skaidro Tukuma Centra aptiekas vadītāja, farmaceite Agnese Ritene.

Foto: Inga Šterna.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Inga Šterna.

Principi, pēc kuriem veidoti grūtniecības testi, tiešām ir vienādi. Grūtniecības agrīno stadiju nosaka ar reaģentiem, pārbaudot hormona HCG (cilvēka horionais gonadotropīns) klātbūtni urīnā.

HCG parādās asins serumā un urīnā drīz vien pēc mazuļa ieņemšanas. Hormona koncentrācija pieaug ļoti strauji, tāpēc šo iezīmi var lietot diagnosticējot grūtniecību. Ir ļoti reti gadījumi - pie smagām saslimšanām, kad testeri reaģē pozitīvi arī tad, ja grūtniecības nav, bet citos gadījumos rezultāti ir ar 99% precizitāti.

Parasti par grūtniecību sieviete nojauš, ja aizkavējas mēnešreizes, un šajā laikā pietiekami precīzi reaģēs gan vienkāršākie, gan arī uzlabotie testi.

Vienkāršākie testi, kur piedāvātas ar reaģentu piesūcinātas papīra strēmeles vai plātnītes, nosaka grūtniecību, sākot no desmitās dienas, bet nedaudz augstākas pakāpes testi ar reaģenta plāksnīti vai stienīti nosaka HCG jau septītajā grūtniecības dienā. Parasti par grūtniecību sieviete nojauš, ja aizkavējas mēnešreizes, un šajā laikā pietiekami precīzi reaģēs gan vienkāršākie, gan arī uzlabotie testi. Pirms testa lietošanasjāizlasa pamācība un jārīkojas stingri atbilstoši tai. Jebkurā gadījumā, ja rodasjautājumi, vai ir neskaidrības, padomu var jautāt farmaceitam vai savam ginekologam.

Reklāma
Reklāma

 

Avots: žurnāls "100 padomi" (Nr.9/21 2012)

IZLASI ARĪ: HCG līmenis grūtnieces asinīs. Kas tas vispār ir?

Grūtniecības pazīmes