Kā saglabāt ziemai dzērvenes - latviešu dabiskās antibiotikas

Klāt rudens un ārā viltīgs laiks. Stiprinām veselību ar dzērvenēm!

Tumšsarkanās, ar C vitamīnu bagātās ogas - īstais laiks doties ogot purvā!

FOTO: Shutterstock.com

Tumšsarkanās, ar C vitamīnu bagātās ogas - īstais laiks doties ogot purvā!

Man dzērvenes saistās ar īstu rudeni un gumijniekiem. Ar rudeni, jo - kad tad vēl var lasīt dzērvenes, ja ne rudenī? Un ar gumijniekiem - jo, ejot uz purvu, mēs taču neiesim balles kurpēs! 

Ne velti dzērvenes tiek sauktas par latviešu dabiskajām antibiotikām. Dzērvenes satur ļoti daudz C vitamīna. Tās ieteicams lietot, ja esi saaukstējies un ja ir urīnceļu iekaisumi. Tāpat tās pozitīvi ietekmē kuņģa - zarnu trakta darbību un mutes veselību, kā arī samazina risku saslimt ar dažādiem audzējiem.

Dzērveņu saglabāšana ziemai

- Sausas dzērvenes saber burkās, aizvāko un tur pagrabā vai ledusskapī.

- Saber trauciņos vai maisiņos un liek saldētavā.

- Gatavo svaigo zapti, ko uzglabā saldētavā. 

Dzērveņu svaigās zaptes sastāvdaļas:

  •  dzērvenes
  • cukurs

Gatavošana:

Reklāma
Reklāma

Skaistās rudens ogas samaļ gaļas mašīnā, pievieno cukuru un ar koka karoti maisa, līdz cukurs izkusis. Pilda trauciņos (kādi redzami attēlā) . Ievietoju saldētavā.

Svaigās zaptes izmantošana: 

- Kad rudens vai ziemas tumšajos vakaros ir nogurums, dzērvenes aplej ar karstu ūdeni un bauda kā tēju. Šāda tēja stiprinās imunitāti un lieliski palīdzēs arī saaukstēšanās gadījumā;

- Mamma šo zaptīti liek arī kūkās, ēdam ar pankūkām, māsas našķējās, ēdot kopā ar saldējumu. 

Lai visiem laba veselība!

Receptes autore - Agita Gabrāne.

 

 

Sastāvdaļas