Palīdziet! Ko darīt - bērna tētis grib atteikties no sava bērna?

Ko darīt, ja bērna tēvs gatavs atteikties no bērna, lai tikai nevajadzētu maksāt alimentus? Esmu šokā un izmisumā... Šādu jautājumu ģimenes portālam iesūtījusi kāda izmisusi māmiņa.

Ja bērna tēvs atsakās brīvprātīgi atzīt sevi par bērna tēvu, jūs bērna paternitāti varat noteikt tiesas ceļā reizē ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērna tēvs atsakās brīvprātīgi atzīt sevi par bērna tēvu, jūs bērna paternitāti varat noteikt tiesas ceļā reizē ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam.

Uz šo jautājumu atbildi sagatavojis Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Lauris Neikens: 

"Bērna tēva nevēlēšanas pildīt vecāka pienākumus neatbrīvo viņu no vecāka pienākumu pildīšanas. Šajā gadījumā, ja bērna tēvs nepiekrīt labprātīgi maksāt sava bērna uzturēšanai nepieciešamos līdzekļus, tad otram vecākam, kurš par bērnu rūpējas, ir to iespējams prasīt tiesas ceļā.

 

Ja bērna tēvs atsakās brīvprātīgi atzīt sevi par bērna tēvu, jūs bērna paternitāti varat noteikt tiesas ceļā reizē ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam (uzturlīdzekļus no bērna tēva būs iespējams piedzīt tikai tad, ja būt noteikta bērna izcelšanās).

 

Reklāma
Reklāma

Paternitātes noteikšanai tiesā jāiesniedz nepieciešamie pierādījumi, kas pierāda, ka konkrētais vīrietis ir jūsu bērna tēvs (piemēram, informācija par to, ka vīrietis grūtniecības laikā un pēc bērna piedzimšanas ar praktiskām darbībām atzinis sevi par bērna tēvu). Tam nav obligāti jābūt DNS testam. Šajā gadījumā bērna tēva piekrišana nav nepieciešama, lai tiesas ceļā noteiktu paternitāti. Turklāt šādās lietās prasītājs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos.

 

Vienlaikus vēršam uzmanību, ja bērna tēvs ļaunprātīgi izvairās apgādāt un dot uzturu saviem bērniem, ja tāds pienākums uzlikts ar tiesas spriedumu vai tiesneša lēmumu, viņam var tikt piemērots kriminālsods (Krimināllikuma 170.pants)."