ASV vēstnieks Latvijā atzinīgi vērtē Tēva dienas svētkus Rīgā

“Tēva diena ir lielisks pasākums un, manuprāt, ir vērts to svinēt visā pasaulē,” intervijā ģimenes portālam mammamuntetiem.lv saka Marks Pekala, ASV vēstnieks Latvijā, izstāstot arī par savas ģimenes tradīcijām Tēva dienas atzīmēšanā. 

Piekrītu prezidenta Obamas teiktajam, ka būt par tēvu ir labākais no darbiem, kāds viņam jebkad bijis, intervijā portālam mammamuntetiem.lv saka vēstnieks Marks Pekala. Attēlā ASV vēstnieks ar sievu un bērniem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Piekrītu prezidenta Obamas teiktajam, ka būt par tēvu ir labākais no darbiem, kāds viņam jebkad bijis," intervijā portālam mammamuntetiem.lv saka vēstnieks Marks Pekala. Attēlā ASV vēstnieks ar sievu un bērniem.

 

ASV vēstnieks Marks Pekala, Tēva diena.Kā jūsu ģimenē svin Tēva dienu?

Tēva diena ASV vienmēr ir svētdienā. Abas meitas pagatavo mums brokastis, un, kad apsēžamies pie galda, mani parasti tur gaida dāvana un apsveikuma kartiņa. Kā jau vasaras svētdienā, pēc tam parasti dodamies dabā, aktivitātēs ārpus mājas, piemēram, pārgājienu, velobraucienu vai pikniku. Vienmēr cenšamies dienu pavadīt kopā. Neatminos, ka kādreiz būtu pavadījis Tēva dienu bez savas ģimenes.

 

Vai jums ir patīkamas atmiņas par Tēva dienas svinēšanu bērnībā?

Jā, ASV Tēva diena tiek plaši svinēta. To svin ikviens neatkarīgi no reliģiskās un etniskās piederības, neatkarīgi no kultūras tradīcijām un dzīvesvietas. Tēva dienas svinības manā bērnībā ļoti līdzinājās mūsdienām. Kā jaunākais no pieciem bērniem es bieži gatavoju Tēva dienas brokastis, un šo dienu mēs pavadījām, veltot visu uzmanību tēvam. Viņam patika makšķerēt, tāpēc svētkos viņa dzimšanas dienā aktivitātes bija saistītas ar makšķerēšanu, jo īpaši vasarā. Tēva dienā, Ziemassvētkos un viņa dzimšanas dienā mēs tēvam parasti pasniedzām ļoti tipiskas dāvanas: kaklasaites, skuvekļus, odekolonu un, protams, makšķerēšanas piederumus!

 

Kā jaunākais no pieciem bērniem es bieži gatavoju Tēva dienas brokastis, un šo dienu mēs pavadījām, veltot visu uzmanību tēvam.

 

Kāda ir labākā dāvana, ko esat saņēmis?

Manā ģimenē Tēva dienas dāvana parasti ir kaut kas mazs, bet īpašs. Mēs nepērkam dārgas dāvanas un neejam uz dārgiem restorāniem. Manas meitas, kurām ir 11 un 9 gadi, parasti darina apsveikuma kartiņas un dāvanas. Kad meitenes bija mazas – gada vai divu gadu vecumā –, mana sieva Marija, protams, tām „palīdzēja” gatavot kartiņas, piemēram, uzliekot to roku vai pēdas nospiedumu. Kad meitas paaugās, dāvanas kļuva arvien izstrādātākas: papjemašē krūzītes, māla bļodiņas un pat drēbju pakaramais. Dāvanas gandrīz vienmēr ir bijušas pašdarinātas, un esmu saglabājis ikvienu no tām.

 

Vai, jūsuprāt, ir svarīgi svinēt Tēva dienu?

Jā, jo tā ir kas daudz vairāk par vienkārši Tēva dienu. Dzīve skrien vēja spārniem, un mums ir daudz pienākumu. Ikvienu dienu mēs pavadām steigā, rūpējoties par bērniem, cenšoties iekļauties laikā un pildot savus pienākumus. Ir mājas darbi, trīs maltītes dienā un daudz citu pienākumu, kas aizņem 24 stundas dienā. Tāpēc ir jauki atlicināt noteiktu laiku tikai ģimenei, būt kopā un veltīt uzmanību šīm attiecībām.

 

Vai tēva jēdziens pēdējos 50 gados ir kā mainījies?

Pilnīgi noteikti! Runājot ar saviem vienaudžiem, secinu, ka mūsu tēvi nebija iesaistīti bērnu ikdienas audzināšanā, vai nu tas attiektos uz mājas darbiem un apģērbu, vai bērnu audzināšanu. Tēvi pilnīgi noteikti nemainīja pamperus, nemazgāja traukus, negatavoja ēst un neuzkopa māju. Mūsdienās tēvi ir daudz vairāk iesaistīti ar bērniem saistītajos ikdienas darbos, no ēdināšanas un pamperu maiņas līdz pat bērnu morālajai un garīgajai audzināšanai.

 

Mūsdienās tēvi ir daudz vairāk iesaistīti ar bērniem saistītajos ikdienas darbos, no ēdināšanas un pamperu maiņas līdz pat bērnu morālajai un garīgajai audzināšanai.

 

Ir aizvien vairāk tēvu, kas paliek mājās ar bērniem, kas bija neiedomājami vēl pirms trīsdesmit vai četrdesmit gadiem. Ir arī vientuļie tēvi un ģimenes ar diviem tēviem, bez mātes. Tēva jēdziens ir ievērojami mainījies uz labo pusi, jo tas mums palīdz atklāt savu patieso būtību un sevi izpaust, pie tam kultūra un likumdošana iet tam līdzi. Tas cilvēkiem paver vairāk iespēju izpaust savu es, kā arī atbalstīt un stiprināt vienam otru un savus bērnus.

 

Ko jums nozīmē būt par tēvu?

Reklāma
Reklāma

Tas ir ievērojami mainījis manu dzīvi. Vecāku lomā ir pilnīgi cits dzīves skatījums: bērni kļūst par mūsu lielāko atbildību. Vissvarīgākais ir palīdzēt tiem izaugt apdomīgiem, laipniem, saprātīgiem, taktiskiem un cieņpilniem, un mēs to cenšaties darīt ik dienu. Tāpēc savā ziņā lielākā dāvana, ko esmu saņēmis, ir tas, ka mūsu bērni kļūst par atvērtām, aktīvām, cieņpilnām un iecietīgām personībām. Viņi saprot, ka viņiem ir daudz privilēģiju, kādu varbūt nav citiem, viņi par to domā un pie tā strādā.

 

Protams, vecāku loma maina dzīvi arī dažādos praktiskos veidos. Ir daudz mazāk laika miegam, un ievērojami sarūk arī brīvais laiks. Tie pāris gadi no zīdaiņa līdz rāpošanas vecumam ir grūtākais, vēlāk kļūst vieglāk. Vēl pirms mēs paspējam pārveidot savus bērnus, tie jau veido mūs. Mūsu ģimenē nu ir četri atšķirīgi skatījumi, un esmu daudz no saviem bērniem mācījies.

 

Kopumā piekrītu prezidenta Obamas teiktajam, ka būt par tēvu ir labākais no darbiem, kāds viņam jebkad bijis.

 

Kā tēva loma ir jūs mainījusi?

Es noteikti esmu daudz mācījies. Bērni ir neizsmeļams prieka, jautrības un izklaides avots, tie mums palīdz justies jauniem. Dažreiz tie mūsu enerģijas rezerves izsmeļ nogurdina, taču saprotam, ka tā ir mūsu pēctecība, un vēlamies, lai tā būtu pēc iespējas labāka. Mēs tiem vēlam labāko. Tāpēc ieguldām daudz pūļu, palīdzot tiem pieaugt un būt drošībā.

 

Zaudēju savus vecākus pirms gandrīz 20 gadiem, bet, kā jau visi vecāki, viņi ir atstājuši milzu mantojumu ar to, ko viņi darīja un kā dzīvoja, domāja, uzvedās, kā arī savām vērtībām. Vecākiem ir milzīga ietekme bērnu pieaugšanas procesā.

 

Mūsu bērni dzīvos šajā pasaulē vēl ap 2100. gadu. Runājot par klimata izmaiņām, pārapdzīvotību, dabas resursiem, pārtiku un ūdeni, mēs esam atbildīgi par to, lai uzturētu savu planētu tīru mūsu bērnu dēļ, jo mūsu bērni, nemaz nerunājot par bērnu bērniem, dzīvos vēl pēc septiņdesmit, astoņdesmit gadiem.

 

Vai, jūsuprāt, ir būtiski popularizēt Tēva dienas svinības Latvijā?

Tēva diena ir lielisks pasākums un, manuprāt, ir vērts to svinēt visā pasaulē. Vienmēr ir labi veltīt laiku ģimenei un domāt par labo un iespējām to vairot. Es to nevienam neuzspiestu kā prasību, taču, ja tā ir personīga izvēle, domāju, ka svinēt Tēva un Mātes dienu ir vērtīgi. Paiet laiks, kamēr tas kļūst par tradīciju, taču, manuprāt, cilvēki to jau svin un gūst no tā daudz prieka. Ir jauki, ja ģimenē ir jebkāda veida tradīcijas: reliģiskas, kultūras vai jebkādas citas. Mūsu svinību dienas ir brīnišķīgas: tās sniedz iespēju atvilkt elpu un pavadīt laiku visiem kopā ģimenē nesteidzīgā dienā!

 

IZZIŅA:

Izcelsme: Tēva diena tika iedibināta ASV 20. gadsimta sākumā kā papildinājums Mātes dienai, lai atzīmētu tēva veikto ieguldījumu un audzināšanu. To aizsāka un pirmo reizi svinēja Sonora Smārta Doda Spokānā, Vašingtonā 1910. gadā. Viņas tēvs bija Pilsoņu kara veterāns un vientuļais tēvs, sešu bērnu ģimenes aprūpētājs. Sākotnēji bija paredzēts to svinēt 5. jūnijā (viņas dzimšanas dienā), taču organizētājiem pietrūka laika pasākuma sagatavošani, tāpēc svinības tika atlikta līdz jūnija trešajai svētdienai. Tikai 1972. gadā presidents Niksons šo dienu pasludināja par oficiālu valsts brīvdienu, lai gan tā tika plaši svinēta jauvisa 20. gadsimta garumā.

Tēvi Amerikas Savienotajās Valstīs:

Saskaņā ar tautas skaitīšanas datiem, ASV ir aptuveni 70 miljoni tēvu 2008. gada dati).

2012. gadā bija reģistrēti 1,96 miljoni vientuļu tēvu; 16% no vientuļajiem vecākiem ir vīrieši.

Prezidents Obama un tēva loma: Prezidents Obama bieži stāsta par to, kā uzaudzis bez tēva. Savas prezidentūras laikā viņš ir paudis atbalstu tēviem visā valstī ar Audzināšanas iniciatīvu, kas kalpoja kā spēcīgs signāls par ikviena personīgo atbildību, vienlaicīgi atbalstot tēvus, kas vēlas rūpēties par saviem bērniem. Šī Iniciatīva ietver atbalsta sniegšanu tēvu atbalsta programmām pilsētu pašvaldībām visā valstī, kā arī sadarbību ar dažādām organizācijām un mājas lapas www.fatherhood.gov izveidei.