Lata pārejas uz euro procesā plānots veikt 30 000 cenu norādīšanas uzraudzības pārbaudes

No šā gada 1.oktobra cenas tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās būs jānorāda gan latos, gan euro. Vai komersanti cenu pārveidošanas procesā neveic samākslotu tās kāpumu, pārbaudīs Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) sadarbībā ar līdzorganizācijām. Šogad centrs jau saņēmis 3 sūdzības par nepamatotu cenu kāpumu.

Patērētāji var uzdot sev interesējošus jautājumus par cenu norādīšanu paralēlās atspoguļošanas periodā, sniegt ziņas par negodprātīgiem komersantiem un izteikt savas bažas, zvanot uz PTAC konsultatīvo tālruni 65452554.

FOTO: Agnis Šmits

Patērētāji var uzdot sev interesējošus jautājumus par cenu norādīšanu paralēlās atspoguļošanas periodā, sniegt ziņas par negodprātīgiem komersantiem un izteikt savas bažas, zvanot uz PTAC konsultatīvo tālruni 65452554.

 

2014.gada 1.janvārī Latvijas oficiālā valūta būs euro, paredzētas izmaiņas arī veidā, kā tiks norādītas cenas tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās. Lai Latvijas patērētājiem būtu laiks pierast pie jaunās valūtas, sekot līdzi cenām un vieglāk orientēties cenu izmaiņās, jau no šā gada 1.oktobra sākas 9 mēnešu periods, kurā tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās cenas tiks norādītas paralēli gan latos, gan euro. 

 

PTAC jau šobrīd veicis vairāk nekā 100 informatīvās pārbaudes, kuru laikā komersantu pārstāvji informēti par prasībām attiecībā uz cenu norādīšanu cenu paralēlās atspoguļošanas periodā. 

 

Cenu paralēlās atspoguļošanas periodā (no šā gada 1.oktobra līdz 2014.gada 30.jūnijam) centra pārstāvji pārbaudīs, vai cena norādīta abās valūtās, vai komersants veicis atbilstoši valūtas konvertāciju. Jau pašreiz redzams, ka atsevišķi komersanti norāda cenas un nodrošina norēķinus gan latos, gan euro, tādēļ PTAC aicina komersantus būt vērīgiem. Norādot cenas abās valūtās, saskaņā ar normatīvo aktu jāpiemēro oficiāli noteiktais valūtas kurss. Kopumā cenu paralēlās atspoguļošanas periodā plānots veikt aptuveni 30 000 cenu norādīšanas uzraudzības pārbaudes. Pārbaužu īstenošanai plānota arī sadarbība ar citām uzraudzības institūcijām. 

 

Līdz šim, lai nodrošinātu uzņēmēju informēšanu par gaidāmajām izmaiņām, PTAC ir izstrādājis Vadlīnijas preču un pakalpojumu cenu norādīšanas kārtībai cenu paralēlās atspoguļošanas periodā, 2013.gadā sniedzis atbildes uz aptuveni 200 komersantu rakstveida informācijas pieprasījumiem un īstenojis citas informēšanas aktivitātes.

 

Reklāma
Reklāma

Tā kā aktualizējies ir cenu celšanās un noapaļošanas jautājums, PTAC informē, ka šogad kopumā saņemtas 3 iedzīvotāju sūdzības par cenu kāpumu. Kā jau vairakkārt plašsaziņas līdzekļos norādīts, tad brīvā tirgus ekonomikas apstākļos cenu ietekmē pieprasījums, izejmateriālu izmaksas u.c. ekonomiski apsvērumi, un valsts šos procesus neietekmē. Ilgtermiņā tieši patērētāja izvēle ir tas, kas nosaka, vai prece būs plauktā vai nē. Tomēr komersanti tiek aicināti neizmantot eiro ieviešanu cenu celšanai, savu apņemšanos apliecinot pievienojoties Ekonomikas Ministrijas iniciatīvai "Godīgs eiro ieviesējs".

 

PTAC aicina komersantus, lai nekļūdīgi norādītu preču un pakalpojumu cenas, iepazīties ar izstrādātajām Vadlīnijām preču un pakalpojumu cenu norādīšanas kārtībai cenu paralēlās atspoguļošanas periodā.

 

Savukārt patērētāji var uzdot sev interesējošus jautājumus par cenu norādīšanu paralēlās atspoguļošanas periodā, sniegt ziņas par negodprātīgiem komersantiem un izteikt savas bažas, zvanot uz PTAC konsultatīvo tālruni 65452554 vai arī sūtot e-pastu uz eiro@ptac.gov.lv.

 

PTAC atgādina, ka gadījumos, kad cena netiek norādīta atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam vai komersants nepilda apņemšanos, ko devis parakstot iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" memorandu, PTAC ir tiesīgs ierosināt lietvedību pret konkrēto komersantu.