Dzemdību pēcsāpes un citas lietas, ko tavs ķermenis piedzīvos pēc dzemdībām

Daudz tiek runāts par fizioloģiskajām sajūtām grūtniecības laikā un dzemdībās. Bet, kādas būs sajūtas pēcdzemdību perodā?

Foto iesūtījusi Arita Krumese, mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Arita Krumese, mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma.

* Pirms grūtniecības dzemde sver aptuveni 50 gramus. Grūtniecības beigās tās svars sasniedz 1000 gramus. Dzemde sāk savilkties pirmajā diennaktī pēc dzemdībām un atgūs iepriekšējo izmēru aptuveni sešu nedēļu laikā. Guļot uz vēdera, dzemde savelkas ātrāk. Ja tev ir bijis ķeizargrieziens, gulēšana uz vēdera nav vēlama, jo izraisīs sāpes.

 

* Dzemdes kakls ir plats un atvērts uzreiz pēc dzemdībām. Pēc divām nedēļām tas atkal ir slēgts.

 

* Sešas līdz astoņas nedēļas pēc dzemdībām tev būs asiņošana, tā sauktā tīrīšanās. Izdalījumos atrodas arī baktērijas, tāpēc ir svarīgi ievērot higiēnu.

 

* Ja tev ir šuves, uzturi tās tīras un sausas. Apmazgājies, izmantojot dušu, katru reizi, kad esi bijusi tualetē un bieži maini paketes. Lai uzturētu šuves sausas, vari izmantot matu fēnu.

 

* Trenē iegurņa pamatnes muskulatūru. To vājums var novest pie urīna nesaturēšanas. Šai muskulatūrai ir arī nozīme seksuālajā dzīvē. Šo muskuļu trennēšanu, savelkot un atlaižot, tu vari uzsākt pēc dzemdībām, vēl esot dzemdību namā.

 

Reklāma
Reklāma

* Tas ir normāli, ka pēc dzemdībām pirmās diennaktis nav izkārnījumu. Ja tevi nomoka ilgstošs aizcietējums, nekautrējies jautāt pēc padoma savam ārstam.

 

* Dzemdību laikā tiek zaudēti 5 – 10 kg svara, ko veido bērns, placenta un šķidrumi. Pārējie liekie kilogramu, kas uzņemti grūtniecības laikā pazudīs pakāpeniski 4 - 6 mēnešu laikā, ja tu baro bērnu ar krūti.

 

* Ja tu nebaro bērnu ar krūti, menstruācijas var atjaunoties aptuveni 6 – 8 nedēļu laikā pēc dzemdībām. Barojot bērnu ar krūti, bieži vien menstruācijas neatjaunojas ātrāk kā 5 – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Reizēm menstruācijas neatjaunojas, kamēr vien tu turpini bērnu barot ar krūti.

 

* Dzemdību pēcsāpes biežāk ir izteiktākas un sāpīgākas sievietēm, kas dzemdē atkārtoti, nekā tām, kuras dzemdē pirmo reizi. Palūdz vecmātei vai ārstam pretsāpju zāles, ja šīs sāpes ir pārāk izteiktas. Var palīdzēt arī silta ūdens termofors. 

 

 

Pēc Mortena Overbīes raksta žurnālā "BAM"