Kāpēc daļa latviešu negrib apsveikt savu tēti

Es un mana organizācija mammamuntetiem.lv domu par Tēva dienas svinībām Rīgā esam auklējuši jau gadiem. Tādu svētku sarīkošana prasa lielus resursus – gan naudas, gan cilvēkresursus -, tāpēc kavējāmies. Bet nu Tēva diena kā plašs pasākums Rīgā – būs!
Jaunumus, kas saistās ar svētkiem “Tēva diena”, tu atpazīsi pēc šīm brangajām ūsām, kas ir svētku logo:)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jaunumus, kas saistās ar svētkiem “Tēva diena”, tu atpazīsi pēc šīm brangajām ūsām, kas ir svētku logo:)

 

 

Par svētkiem, ko aicinām apmeklēt 7. septembrī Esplanādē, esam ļoti, ļoti priecīgi un pateicīgi visiem, kas brīvprātīgi iesaistās to organizēšanā. Klāstot ideju, kāpēc Tēva dienas svētki mums šķiet, svarīgi, cilvēki atbalsta, citiem iezogas aizkustinājuma asara. Kāda sieviete man atzinās, ka dēļ šīm sarunām pēc ilgiem laikiem piezvanījusi savam tētim...

 

Pirmajos gados, kad stāstījām par savu ieceri attiecībā uz publiska pasākuma rīkošanu par godu Tēva dienai, saņēmām šādas replikas: “Un kā tajā dienā jutīsies bērni, ko tēti ir pametuši?”; “Jā, jā, kādi tad ir tie mūsu vīrieši! Tā jau neliekas zinis par ģimeni un viņiem vēl svētkus piešķir!”; “Būtu labāk ieviesuši vienotu Ģimenes dienu”; “Mākslīgi ieviest svētkus nav iespējams”.

 

Klāstot ideju, kāpēc Tēva dienas svētki mums šķiet, svarīgi, cilvēki atbalsta, citiem iezogas aizkustinājuma asara. Kāda sieviete man atzinās, ka dēļ šīm sarunām pēc ilgiem laikiem piezvanījusi savam tētim... 

 

Nesen veicām aptauju, prasot – Vai Tu apsveiksi tēti Tēva dienā? Gandrīz puse aptaujāto atbildējuši ar nē. 

 

Kāda sabiedrības daļa vienmēr būs pret. Un tomēr šajā gadījumā lielākā ir par! Pastāstīšu, kāpēc mums ir svarīga Tēva dienas iedzīvināšana, svinību rīkošana. 

 

Portālā mammamuntetiem.lv saplūst ģimenes cilvēku stāsti no visas Latvijas un arī no latviešiem ārzemēs. Līksmi, skumji, izmisuši. Visdažādākie, vispatiesākie. Tāpēc mēs zinām, kā šobrīd klājas ģimenēm Latvijā. Un redzam, kādi ir tēti. 

Reklāma
Reklāma

 

Tāpēc līdz ar Tēva dienas svētku aktualizēšanu mēs gribam uzrunāt trīs atšķirīgas sabiedrības grupas:

1. Gādīgie tēti. Viņu – mīļu un atbildīgu tēvu - Latvijā ir TIK daudz! Gribam pateikt paldies un aicinām piedalīties tētu un bērnu svinīgajā gājienā, caur ko citiem paust – būt tētim ir laime. Gājiena sauklis ir “Lepns, ka esmu tēvs!” (gājienam aicinām pieteikties arī organizācijas!).

2. Pazudušie, vienaldzīgie tēti. Arī tādu tētu diemžēl ir daudz. Varbūt viņi pat nav pametuši ģimeni, tomēr tā viņiem nerūp. Šiem tētiem sakām un skaidrojam – bērnam tu esi svarīgs!

3. Sievietes, kas tētim neļauj satikt savu bērnu. Ar skumjām jāsaka, ka pēc stāstiem un tētu jautājumiem mums, mammamuntetiem.lv, arī šī grupa ir liela. Šķiroties bērns bieži vien kļūst par ieroci pret vīrieti. Lai gan juridiski abiem vecākiem ir vienlīdzīgas tiesības uz bērnu, realitāte ir cita. Sievietes pat mēdz ar bērnu nebrīdinot aizbraukt no Latvijas, un vīrieša vienīgā iespēja tikt pie sava pēcnācēja – tiesa. Ja vien pietiek zināšanu, līdzekļu, spēka. 

 

Tēva diena Latvijā, Fathers day.Lai skaidrotu tēva lomas nozīmi bērna un ģimenes dzīvē, šobrīd to esam izsludinājuši kā mēneša tēmu. Par un ap tētiem, kā arī to, ar kādām dāvaniņām viņus pārsteigt Tēva dienā, rakstīsim līdz pat Tēva dienai. Jaunumus, kas saistās ar svētkiem “Tēva diena”, tu atpazīsi pēc šīm brangajām ūsām, kas ir svētku logo:) Lai ātrāk nokļūtu pie aktuālās informācijas par Tēva dienu, izmanto adresi www.tevadiena.lv vai piesakies par sekotāju lapā draugiem.lv/tevadiena.

 

Sakām sirsnīgu paldies visiem labvēļiem, kas piedalās šo svētku radīšanā – mēs ticam, ka Tēva dienas popularizēšana vīriešos vairos apziņu un sajūtu – Lepns, ka esmu tētis! Un sievietēs, kas pēc šķiršanās kavē vai liedz  iespēju bērnam tikties ar savu tēti, atgādinās – bērnam ir nepieciešams tētis, bērns nav ierocis attiecību risināšanā. 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv vadītāja

Foto: Mārtiņš Garais, speciāli mammamuntetiem.lv

Plašākai uzziņai par Tēva dienu raksti fonds@mammamuntetiem.lv.