Bērnu multfilmās tēti attēloti kā muļķi, sliņķi un neveiksminieki. Vai viņi tiešām tādi ir?

Tēva lomas nozīme bērna attīstībā ir aktuāls temats ne vien Latvijā, jo tuvojas Tēva diena, bet arī Lielbritānijā. Britu vecāku padomu vietne "Netmums" veikusi pētījumu un secinājusi, ka bērnu auditorijai paredzētajās multfilmās un filmās, tēti attēloti kā muļķi, sliņķi un neveiksminieki. 

Dažādos pētījumos ir pierādījies, ka bērni, kuru tēvi ir vairāk iesaistīti audzināšanā, sasniedz labākus rezultātus skolā, viņiem ir mazākas iespējas tikt iesaistītiem noziedzīgajā pasaulē, viņiem ir stabilāks emocionālais stāvoklis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dažādos pētījumos ir pierādījies, ka bērni, kuru tēvi ir vairāk iesaistīti audzināšanā, sasniedz labākus rezultātus skolā, viņiem ir mazākas iespējas tikt iesaistītiem noziedzīgajā pasaulē, viņiem ir stabilāks emocionālais stāvoklis.

Sabiedrība apsmej tēvus

Sabiedrībā tēva loma ir kļuvusi par apsmiekla objektu. Minētais pētījums atklāj, ka vecāki kritizē tā saukto Homēra Simpsona sindromu - nemitīgie tēvu lomu vispārināti attēlojumi, kas tiek atspoguļoti televīzijas programmās un reklāmās, īpaši raidījumos un izklaidējoša rakstura materiālos, kas paredzēti bērniem, tēviem liek izskatīties dumjiem, neizdarīgiem un pieskatāmiem.

 

Aptaujas rezultāti

Pārliecinoši 93% aptaujātie mammas un tēti atzina, ka tēvi, kas tiek atspoguļoti televīzijā, reklāmās un bērniem domātajās grāmatās, ne tuvu nav atspoguļoti tā, kādi tēvi ir reālajā dzīvē. Vairāk kā puse aptaujāto piekrita, ka sabiedrība vairāk novērtē to, cik svarīga ar tēvu loma un ka tēvi ir daudz tuvāki ar saviem bērniem kā kādreiz.

9 no 10 tēviem atzina, viņiem šķiet, ka viņi strādā daudz vairāk nekā viņu tēvi, lai kļūtu par labu vecāku. Divas trešdaļas atzīst, ka viņi ir lepni strādāt vairāk, lai atbalstītu ģimeni. Līdzīgs daudzums vīriešu sacīja, ka jūtas „priecīgāki un mierīgāki” ar bērniem nekā tad, kad bērnu vēl nebija. 

Par spīti visām pūlēm, tēviem ir jānoskatās, ka viņi televīzijā bieži tiek attēloti kā “slinki spermas donori”. Puse no aptaujātajiem sūdzējās, ka pārāk daudz ģimeņu, kas attēlotas televīzijā, ir ar bezjēdzīgiem tēviem vai vispār bez tēva. Pētījuma dalībniekus satrauc, ka šajos laikos, kad sabiedrībā ir vajadzība pēc stipriem vīriešu kārtas pārstāvjiem, tēvi ir noniecināti līdz tādam līmenim, ka viņus uzskata par smieklīgiem apendicītiem bez īpašas jēgas, kā mājiens, ka sieviete var iztikt bez vīrieša. 

Vai mums nevajadzētu priecāties par tētiem un atbalstīt viņu centienus, tā vietā, lai sauktu viņus par nevajadzīgiem muļķiem, kas nemāk nomainīt autiņus, izmazgāt grīdu vai izņemt traukus no trauku mašīnas?

 

Multeņu piemēri

“Netmums” pētījums atklāja augošo neapmierinātību un trauksmi par to, ka tēvi ir patstāvīgi attēloti kā nejēdzīgi idioti un vēl sliktāk. Pētījumā īpaši tika akcentēti trīs tētu tēli no multfilmās, kas ir populāras bērnu vidū - Peppa cūkas (Peppa Pig) tēvs (Daddy Pig) ir neskuvies, aptaukojies un bezcerīgs tēvs, Freds Flinstons (Fred Flinstone) tiek attēlots kā slikts vecāku modelis, un, protams, bezcerīgais neveiksminieks Homērs Simpsons (Homer Simpson), kas pēc aptaujas rezultātiem tiek uzskatīts par visdegradējošāko tēva modeli bērnu uztverē. 

FOTO: Freds Flinstons (Fred Flinstone) ar savu draugu Bārniju (Barney) un tētis cūka (Daddy Pig). (Ekrānšāviņš no www.dailymail.com)

 

Uztraukumam ir iemesls - Peppa cūkas meita sauc savu tēvu par resnu. Viņš nevar palasīt bez brillēm, viņš nemāk lasīt kartē. Tātad - idiots! Lielveikala apmeklējuma laikā viņš ignorē perfekto, veselīgo Peppa mammu (Mummy Pig), iemānot šokolādes kūku iepirkuma ratos.  Kad tēvs ved bērnus uz savu biroju, viņi nav ieinteresēti tēva darbā. Multifilmā ir attēloti momenti, kur galvenais varonis Peppa cūka dod priekšroku savam mazajam brālim Džordžam, nevis tēvam.

Reklāma
Reklāma

Tajā pat laikā, Freds Flinstons no „Flinstonu ģimenes” uzskata, ka viņš, nevis viņa sieva Vilma, ir ģimenes galva. Viņam viegli zūd pacietība, viņam patīk staigāt pa māju apakšbiksēs un viņam ir atkarība no azartspēlēm.

Viņš ēd pārlieku daudz virtuļus, dzer par daudz alu un kopumā ir slikts paraugs saviem bērniem.

 

Homērs Simpsons. Ar ko lai sāk? Homēram piedzīvo daudz neveiksmju, un kopumā viņš tiek attēlots kā tēvs, kuram smadzeņu daudzums ir vienlīdzīgs ar odu. Viņš ēd pārlieku daudz virtuļus, dzer par daudz alu un kopumā ir slikts paraugs saviem bērniem. Jā, protams, tas ir domāts kā kaut kas jautrs, bet miljoniem bērnu skatās un uztver šīs neveiksmīgās tēva izdarības bez prasmes uztverto informāciju kontekstualizēt. Un ne visi spēj saprast šādus jokus.

Taisnības labad, vismaz cūku tētim (Daddy Pig), Fredam Flinstonam un Homēram Simpsonam piemīt dažas labas īpašības. Par spīti viņu trūkumiem, viņi ir mīloši tēvi un uzticīgi vīri. Viņiem visiem ir arī darbs, ar kā palīdzību viņi apgādā savu ģimeni. Viņiem var gadīties kādas nedienas, bet kopumā viņi cenšas pēc labākās sirdsapziņas. 

Visos gadījumos zīmīgi, ka mājās dominējoša ir mātes figūra - ilgstošā cietēja cūku mamma, Vilma vai Mārdža, kas skrien glābt visu, ko viņu vīri ir salaiduši grīstē. Jo vairāk šādu tēvu tēls tiks kultivēts, jo vairāk mazinās tēva loma ģimenē un jo sāpīgāk tas atspoguļosies sabiedrībā. 

FOTO: Homērs Simpsons (Homer Simpson) ar dēlu. (Ekrānšāviņš no www.dailymail.com)

 

 

Atpakaļ pie realitātes

Dažādos pētījumos ir pierādījies, ka bērni, kuru tēvi ir vairāk iesaistīti audzināšanā, sasniedz labākus rezultātus skolā, viņiem ir mazākas iespējas tikt iesaistītiem noziedzīgajā pasaulē, viņiem ir stabilāks emocionālais stāvoklis.

Tātad, vai mums nevajadzētu priecāties par tētiem un atbalstīt viņu centienus, tā vietā lai sauktu viņus par nevajadzīgiem muļķiem, kas nemāk nomainīt autiņus, izmazgāt grīdu vai izņemt traukus no trauku mašīnas bez cunami un haosa izraisīšanas?

Televīzijas reklāmu veidotājiem arī vajadzētu uzņemties daļu vainas. Dažādās reklāmu kampaņās var redzēt, ka mammas, piemēram, Ziemassvētkos ir  vienīgie ģimenes locekļi, kuras prot sarīkot svētkus, izdekorēt māju un pagatavot svētku ēdienu. Tikai dažas reklāmas attēlo tēvus kā organizētājus un varošus. Interesanti, ka pagājušā gadsimta 50. gados vīrietis vienmēr bija kā autoritāte, ģimenes galva.

 

Vai noniecinoša tēvu attēlošana ir pilnīgi nevainīga? Vai arī diskriminācijas forma un mobings uz ekrāna, ko mātes pašas nepieļautu ne uz mirkli, ja šādi tiktu attēlotas viņas žesti būtu veltīti viņām.

 

Sagatavojusi: Ita Petrika, speciāli mammamuntetiem.lv