Kā ātri un bez mocībām nomest lieko svaru?

"Kā ātri un bez mocībām nomest lieko svaru? Mans augums ir 1.68, bet svars 87 kg. Pirms 10 mēnešiem dzima dēliņš, bet staigāt uz fitnesa klubiem nav nedz laika, nedz vēlēšanas. Varbūt ir kādas diētas? Ar krūti es vairāk nebaroju," problēmsituāciju portālā mammamuntetiem.lv raksturo kāda jaunā māmiņa. 

Obligāti arī jākustas. Nav jātērē nauda sporta klubiem, var vingrot mājās. Turklāt Jums ir mazs dēliņš – kustieties kopā ar viņu. Foto: Māra Pētersone.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Obligāti arī jākustas. Nav jātērē nauda sporta klubiem, var vingrot mājās. Turklāt Jums ir mazs dēliņš – kustieties kopā ar viņu. Foto: Māra Pētersone.

Atbild uztura speciāliste Astra Sabule-Leite: 

"Diemžēl uzreiz jāsaka, ka nodzīt svaru ātri tā, lai tas nekaitētu organismam, nav iespējams. Veselīga notievēšana ir ilglaicīga, bet toties iegūtais jaunais svars būs noturīgs un veselībai netiks nodarīts pāri. Rēķinot pēc ķermeņa masas indeksa, Jūsu svaram vajadzētu būt ne lielākam par 73 kg, tātad jāatbrīvojas būtu no vismaz 14 kg. Ņemot vērā to, ka veselīgs svara kritums ir ne lielāks par 4 kg mēnesī, tad kopumā tievēšanas process ilgtu vismaz 3 ar pusi mēnešus. Neviena diēta nav efektīva ilgtermiņā. Vienīgais veselīgais un efektīvais notievēšanas veids ir sabalansēts uzturs + sports. Nav jāskaita kalorijas un nav jābadojas, ir vienkārši jāizprot veselīga uztura pamatprincipi. 

Neviena diēta nav efektīva ilgtermiņā. Vienīgais veselīgais un efektīvais notievēšanas veids ir sabalansēts uzturs + sports.

Reklāma
Reklāma

Tas nozīmē, ka jāēd 4-5x dienā. No rīta saliktos ogļhidrātus saturoši produkti + olbaltumvielas. Pusdienās gaļa/zivs + daudz salātu vai termiski apstrādāti dārzeņi + pavisam nedaudz brūnie rīsi/griķi. Vakariņās tikai olbaltumvielu produkti + dārzeņi. Papildus tam – divas veselīgas uzkodas. Augļi ir laba uzkoda, bet tikai dienas pirmajā pusē. Protams, jāizslēdz no uztura "fast food", saldinātie dzērieni. Līdz minimumam jāsamazina balto miltu izstrādājumi (ja tos lieto, tad tikai no rīta un, protams, ne katru dienu), kafija, saldumi. Jālieto daudz ūdens. Obligāti arī jākustas. Nav jātērē nauda sporta klubiem, var vingrot mājās. Turklāt Jums ir mazs dēliņš – kustieties kopā ar viņu."