Kāpēc ir svarīgi izvēlēties atbilstošus ķermeņa kopšanas līdzekļus

Katrs mēs esam citādāks, un tas attiecas arī uz mūsu ādas dažādību - citam tā ir izteikti sausa, citam taukaina. Tomēr jāmazgājas ir visiem. Kā norāda dermatoloģe Anna Bērziņa, tīrs ūdens ne vienmēr ir efektīvs attīrītājs, tādēļ ir ļoti svarīgi izvēlēties katram vispiemērotāko ķermeņa kopšanas līdzekli.

Pārāk bieža mazgāšanās bērniem nav ieteicama. Foto iesūtīja portāla lasītāja Trīne Mežģīne.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pārāk bieža mazgāšanās bērniem nav ieteicama. Foto iesūtīja portāla lasītāja Trīne Mežģīne.

 

Mazuļa āda

Bērnam siltums un ēdiens, tāpat kā rūpes par ādu, ir ikdienas svarīgo lietu topa augšgalā. Piedzimstot, āda ir īpaši maiga un trausla. Tā nav ieguvusi visas pieauguša cilvēka ādai raksturīgās īpašības un funkcijas. Bērna ādas pH ir augstāks nekā pieaugušam, tādēļ bērna āda ir uzņēmīgāka pret kairinājumu un infekcijām. Hidrolipīdu slānis ir plānāks, tādēļ tas nespēj epidermu pietiekoši pasargāt no mitruma zuduma.

Mazuļa ādas kopšana ļoti atkarīga no personīgās vecāku pieredzes, nepamatotām, bet novērotām likumsakarībām, ģeogrāfiskā apvidus tradīcijām, kā arī individuālām vecāku paražām.

Pat ja cilvēkam - gan bērnam, gan pieaugušam, ir normāla āda un nav izteikts sausums, jārūpējas ar maigiem līdzekļiem, lai lieki to nekairinātu. Bērna ādai - jo mazāk, jo labāk. Tīrs ūdens ne vienmēr ir efektīvs attīrītājs, jo tas nenoņem taukos šķīstošas vielas, piemēram, fēces un tauku dziedzeru sekrētu. Savukārt ziepes ir sārmainas un tās paaugstina ādas pH, neļaujot skābajai videi veidoties, kas ādai ļoti nepieciešama. Maigi mazgāšanas līdzekļi ļauj veidoties skābai videi uz ādas, norāda dermatoloģe.

Kā izvēlēties pareizo kopšanas līdzekli?

Pēc A.Bērziņa ieteikuma, iegādājoties ādas kopšanas un veļas mazgājamo produktu, jālasa tā sastāvs. Būtiska ir produkta iepakojuma aizmugure, ne tik daudz priekšpuse. Jāizvēlas produkti bez krāsvielām, smaržvielām, flatātiem, parabēniem, jo tie var radīt ādas kairinājumu. Kā ādas kairinātāji var darboties arī lanolīns, triklozāns - antibakteriāla viela, sulfāti - putojoša funkcija, formaldehīdi - konservanti, konservanti uz dzīvsudraba bāzes, benzofenoni. Vēlams, lai produkti neradītu kairinājumu arī acīm, to asarošanu.

Kā atpazīt ādas problēmas?

Reklāma
Reklāma

No nepareiza kopšanas līdzekļa lietošanas nereti var uzmesties ekzēma jeb dermatīts. Tas gan ir plašs jēdziens, kas ietver sevī dažādas iekaisīgas ādas saslimšanas, tostarp atopisko dermatītu. Ekzēma ir niezoši, sārti izsitumi, kurus izraisa kāds kairinātājs. Tas biežāk attīstās bērnam, kura ģimenes anamnēzē ir astma, alerģijas vai atopisks dermatīts. Sākotnēji ekzēma ir mitrojoša. Vēlāk āda kļūst sausa, sabiezēta, zvīņojoša. Ekzēma var būt uz sejas, elkoņiem, krūtīm, plaukstām, ceļgaliem. Biežāk sastopamās alerģisko reakciju izpausmes uz ādas ir nieze, izsitumi, nātrene, pietūkums. Nereti veidojas apburtais loks - jo vairāk ādu kasa, jo stiprāka rodas nieze. Taču alerģisko reakciju izpausmes var būt arī citas - acu asarošana, plakstiņu pietūkums, iesnas, klepus, šķaudīšana, vemšana, caureja vai aizcietējumi, galvassāpes, galvas reiboņi, locītavu sāpes.

Sausas, kairinātas ādas un ekzēmas profilaksē svarīgi ievērot dažas lietas:

1. Mazuļa vannošanai jānotiek ne biežāk kā 1-2 reizes nedēļā, lai nemazinātu dabīgo ādas aizsargslāni. Ja ir nosliece uz sausu ādu, vannot nevajag ilgstoši, tikai ap 5-10 minūtēm. Līdz pat 6 mēnešu vecumam bērns nenosmērējas un netīra āda nav iemesls vannošanai. Tas vairāk ir kā ieradums, nomierinoša procedūra, rituāls pirms miega. Vannas putas nav vēlamas zīdaiņa vecumā, jo nereti satur virsmas aktīvās vielas, kas nomazgā ādas aizsargslāni.

2. Sausās zonas uz ādas regulāri mitrināt ar piemērotu līdzekli. Pēc vannas jāmitrina nosusināta āda, tas ļaus krēmam labāk iesūkties, nekā pavisam sausā ādā. Autiņbiksīšu dermatīta profilaksē noderēs cinku saturošas ziedes.

3. Kokvilnas apģērbs. Pirms jaunu drēbju vilkšanas, tās jāizmazgā un jāizgludina. Vēlams papildus vēlreiz izskalot. Drēbēm šķidrie mazgāšanas līdzekļi būs piemērotāki, jo tie labāk izšķīst, īpaši tad, ja mazgā drēbes zemā - 30-40 grādu temperatūrā.

Turpretim alerģijas ārstēšanā svarīgākais ir identificēt un novērst potenciālos kairinātājus. Tas ne vienmēr ir viegli izdarāms, jo alergēns var būt jeb kas - jauns ēdiens, medikamenti, apģērba materiāls, veļas mazgājamais līdzeklis, ādas kopšanas līdzeklis. Alerģiju var radīt UV starojums, insektu kodumi, vīrusu un baktēriju infekcijas. Vēsa, tīra komprese mazina ādas niezi. Lielāka laukuma niezes mazināšanai derēs nomierinoša, vēsa vanna. Niezi mazinās antihistamīni sīrupa vai tablešu veidā, kā arī kortikosteroīdu saturošs krēms, ko parasti nozīmē dermatologs.

Raksts tapis sadarbībā ar http://neutral.lt/lv