Cik svarīga ir šūpuļdziesmu dziedāšana bērniņa attīstības veicināšanā

Šūpuļdziesmu dziedāšana ir pirmais verbālais vecāku kontakts ar bērnu, un vairāki pētījumi pierādījuši, cik liela nozīme dziedāšanai ir turpmākajā bērna atīstībā.

Dziedāt mazulim var ne tikai māmiņa, bet arī tētis un citi tuvinieki. Bērna attīstībai mīļo cilvēku dziedājums nāks tikai par labu.

FOTO: Shutterstock.com

Dziedāt mazulim var ne tikai māmiņa, bet arī tētis un citi tuvinieki. Bērna attīstībai mīļo cilvēku dziedājums nāks tikai par labu.

 

 

Dziedāšana mazulim palīdz smadzeņu un valodas attīstībā, un vecāku balss ir daudz svarīgāka par mūziku kompaktdiskā.

 

Rīgas Dzemdību nama galvenā vecmāte Vija Bathena norāda, ka šūpuļdziesma ir vērtība kā tāda, tā ir pirmā un visbūtiskākā verbālā komunikācija mātei ar bērnu. Caur dziesmu māte bērnu nomierina, pauž savu mīlestību, tas ir kaut kas maģisks, netverams, atzina vecmāte. "Dziediet, dziediet, māmiņas, pat, ja esat nogurusas un uzskatāt, ka jūsu balss nav domāta dziedāšanai. Dzīves laikā šūpuļdziesmu dziedāšana atmaksāsies trīškārt," pamācīja V.Bathena.

 

 "Šodien, kad mūsu ikdiena ir tik dinamiska un pārpildīta ar informāciju un tehnoloģijām, mēs nereti aizmirstam par dabisko - īsto, kas veido saikni starp mums un mūsu bērnu. Šūpuļdziesmu dziedāšana ir gadsimtiem sena mūsu senču izkopta prasme satuvināties ar bērnu, viņu nomierināt un ieaijāt. Šajā nodarbību programmā topošajām un esošajām māmiņām es ne tikai mācīšu šūpuļdziesmas un to dziedāšanas veidus; šajās nodarbībās noskaidrosim, kā šūpuļdziesmu dziedāšana ne tikai nomierina un satuvina bērnu ar vecākiem, bet kā tā ietekmē arī bērna emocionālo, fizisko un intelektuālo attīstību," sacīja mūziķe un foIkloriste I.Reizniece.

 

 Jau 32.grūtniecības nedēļā bērniņš spēj atpazīt vecāku balsis

Šūpuļdziesmu dziedāšana ir svarīga ne tikai bērniņam, bet arī mammai, kas ir kā skaņu terapija, un nomierina gan mazuli, gan pašu mammu. I.Reizniecei pašai ir 4 bērni, un nu jau viņa ir arī vecmāmiņa, tādēļ šūpuļdziesmu dziedāšana atkal ir aktuāla.

Reklāma
Reklāma

 

Pārsteidzoši - kad mazais Druvis kļūst pavisam nemierīgs, mamma viņam padzied šo maģisko dziesmiņu, un puisēns nomierinās.

 

Arī sociālantropoloģei Aivitai Putniņai ir 4 bērni, un viņa saprot, cik liela nozīme ir dziedāšanai. Šo fenomenu viņa skaidroja ar dažādiem pētījumiem. "Tas, kas cilvēku atšķir no citiem dzīvniekiem, tā ir kultūra. Un katrai tautai šūpuļdziesmas ir atšķirīgas - gan ar ritmu, gan temperamentu. Cilvēkbērnu vecāki nevadās pēc instinktiem, bet izmanto dažādus saziņas līdzekļus bērniņa attīstības veicināšanai. Dziedāšana ir pirmais komunikācijas veids," skaidroja sociālantropoloģe. Viņa minēja, ka jau 32.grūtniecības nedēļā bērniņš spēj atpazīt vecāku balsis. Dziedāšana ir pirmais veids, kā vecākiem sākt komunicēt ar bērnu. Dziedāšana mazulim palīdz smadzeņu un valodas attīstībā, un vecāku balss ir daudz svarīgāka par mūziku kompaktdiskā. Bērnam nav svarīgi, cik tīri un pareizi dzied viņa vecāki, norādīja A.Putniņa. 

 

Mammas Austras pieredze

Jaunā māmiņas Austras ģimenē nu jau mēnesi aug otrais bērniņš - puika Druvis, bet meitiņai ir 3 gadi. Kad Austra bijusi pirmā bērna gaidībās, viņa šūpuļdziesmas tikai mācījusies dziedāt, bet, mazulim piedzimstot, tās skandinājusi. Gaidot otro bērniņu, Austra dziedājusi visu laiku, jo īpaši vienu dziesmiņu. Pārsteidzoši - kad mazais Druvis kļūst pavisam nemierīgs, mammam viņam padzied šo maģisko dziesmiņu, un puisēns nomierinās. Austra uzskata, ka puika atpazīst dziedājumu, ko klausījies vēl esot mammas puncī. Meitai kā lielākais bieds, ja vakaros pirms gulētiešanas neklausa, ir mammas teiktais, ka būs jāiet gulēt bez šūpuļdziesmas.