Iemesli, kāpēc odi izvēlas tieši tevi + pretodu līdzekļa un niezi mazinošo līdzekļu receptes

Latvijas Etomoloģijas biedrības pārstāvis, biologs Voldemārs Spuņģis portālam Jauns.lv pastāstīja: „Šajās brīvdienās daudz laika pavadīju dabā, un varu teikt, ka kopumā odu nav daudz. Tomēr atsevišķās vietās to bija ļoti daudz, sevišķi Kurzemē – mitrākajās vietās, kur vēl saglabājušās pavasara peļķes. Siltā laika iespaidā, attīstījušie odu kāpuri, un nu viņi lidoja ārā. Tas gan nenozīmē, ka uz Jāņiem odu nebūs. Kur tad viņi paliks?”

 

Izrādās, apaļīgāki cilvēki izdala lielāku daudzumu oglekļa dioksīda, kas tad arī piesaista odus. Tas arī esot iemesls, kāpēc pieaugušie vairāk tiek sakosti nekā bērni.

FOTO: Shutterstock.com

Izrādās, apaļīgāki cilvēki izdala lielāku daudzumu oglekļa dioksīda, kas tad arī piesaista odus. Tas arī esot iemesls, kāpēc pieaugušie vairāk tiek sakosti nekā bērni.

Zinātnieki bieži vien pēta dažādas interesantas lietas, tai skaitā, kāpēc odi izvēlas iekost tieši tiem cilvēkiem, kuriem izvēlas. Ko darīt, lai tu nebūtu odu upuris? Un ko darīt, ja tomēr nav paveicies.

 

1. Odi izvēlas lielus cilvēkus. Izrādās, apaļīgāki cilvēki izdala lielāku daudzumu oglekļa dioksīda, kas tad arī piesaista odus. Tas arī esot iemesls, kāpēc pieaugušie vairāk tiek sakosti nekā bērni. 

 

2. Odiem garšo sportisti. Kāpēc tā? Odus piesaista gan pienskābe, kas izdalās sportošanas procesā, gan pastiprināti izdalītais oglekļa dioksīds, kas rodas sportošanas laikā. 

 

3. Odi nesmādē cilvēkus ar paātrinātu vielmaiņu. Tas tāpēc, ka vielmaiņas procesā uz ādas parādās holesterīns. Un tā ir viela, kas pievilina odus. 

 

 

Ko darīt?

Viens no variantiem - būt ārā kopā ar lieliem cilvēkiem un sēdēt pilnīgi nekustīgam. Taču var mēģināt dedzināt odus atbaidošas sveces, salikt trauciņos citronus, jo odiem nepatīk citronu smaka. 

 

Recepte dabīgam pretodu līdzeklim

Izrādās, ļoti iedarbīgu līdzekli var pagatavot no krustnagliņām. Lati Ketijas Staņķes iesūtīto recepti:

Reklāma
Reklāma
  • Ņem kādas 30 krustnagliņas uz 2 glāzēm ūdens, vāra aptuveni 30 minūtes, tad nokāš un atdzesē. Nosmērējamies ar šo uzlējumu. Odi lidinās apkārt, bet nenosēžas, viņus atbaida smarža. Var smērēt arī bērniem, jo līdzeklis ir dabīgs un nekaitīgs!

 

Recepte ir pārbaudīta un tiešām efektīga.

P.S. Vienīgi uzlējumu nevar atstāt nākamajai dienai, tas katru dienu jāvāra svaigs.

 

Ko darīt, ja odi tomēr sakoduši?

Pagatavo augu losjonu pret niezi!

 

Tev vajadzēs:

  • 30 ml Virdžīnijas burvjlazdas ekstrakts
  • 20 pilieni piparmētru ēteriskās eļļas
  • 20 pilieni lavandas ēteriskās eļļas
  • Pudelītē ielej visas sastāvdaļas un kārtīgi sakrata. Samitrina vates kociņu un ieziež niezošo vietu, cik bieži vien vēlas.

 

Auzu pārslu vanna

  • 200 g auzu pārslu
  • 10 pilieni lavandas ēteriskās eļļas
  • Auzu pārslas samaļ kafijas dzirnaviņās. Iegūto pulveri ieber bļodā ar siltu ūdeni un pievieno lavandas ēterisko eļļu. Niezošo vietu mērcē ūdenī 20 minūtes. Pēc tam ādu nenoslauka.

 

Raksta tapšanā izmantotā literatūra: L. Vukovica "1001 dabas līdzeklis", R.: Zvaigzne ABC, 2005.