Uzmanies, lai suns nepārkarst! Ieteikumi suņu saimniekiem

Arī suņi tāpat kā cilvēki var pārkarst, piedzīvojot ģīboni un nopietnas veselības problēmas. Par to, kas vasarā jāņem vērā, lai suns justos labi, portālam mammamuntetiem.lv stāsta patversmes “Dzīvnieku draugs” speciāliste Laura Karnīte. 
Manam angļu buldogam saule un silts laiks patīk ļoti, ļoti, tomēr šī ir viena no šķirnēm, kurai karstumā ir grūtāk.

FOTO: Kristaps Smildziņš

Manam angļu buldogam saule un silts laiks patīk ļoti, ļoti, tomēr šī ir viena no šķirnēm, kurai karstumā ir grūtāk.

 

* Saimniekam jāgādā, lai suns nebūtu ilgstošā kontaktā ar sauli, tāpēc pārliecinies – vai, kamēr esi ārpus mājas, istabā/uz balkons/voljērā u.c. vietā, kurā suns uzturas, vienmēr ir, kur patverties no saules? Ja istaba ilgstoši ir saules pielieta, jārod iespēja uztaisīt ēnojumu, piemēram, uzliekot biezākus aizkarus, žalūzijas.
 

* Rūpējies, lai sunim vienmēr būtu pieejams tīrs dzeramais ūdens. Karstā laikā ne tikai cilvēki, bet arī dzīvnieki strauji zaudē šķidrumu. 
 

* Uzmanies karstā laikā suni atstāt automašīnā! Ja esat ilgi braukuši auto un uz laiku atstājat to saulē ar visu suni, mājdzīvnieks – arī kaķis – ātri vien var piedzīvot karstuma dūrienu. Šādā situācijā tas var notikt pat 10 minūšu laikā.
 

* Sliktāk karsto laiku pārcieš suņi ar īsajiem deguniem, piemēram, angļu buldogi, franču buldogi u.c. līdzīgas šķirnes. Straujāku pārkaršanu var piedzīvot arī melnas krāsas suņi
 

* Ja jūsu mīlulis ir aizrautīgs peldētājs, kam patīk rotaļas ar sprunguļu un mantiņu ķeršanu un atnešanu saimniekam, atceries, ka arī suns ūdenī ir jāpieskata! Laura Karnīte teic, ka reiz nācies glābt savu suni. Proti, suns draiskojies karjerā - tur raksturīgs liels dziļums arī pie krasta. Iemetuši mantiņu, suns ieniris tai pakaļ – arvien dziļāk un dziļāk. Taču dzīvnieks nespēj novērtēt, cik dziļš ir ūdens un vai spēs no tā izpeldēt. Šajā gadījumā mājdzīvnieku ir nācies glābt. 
 

Suņa pārkaršana.

Karstā laikā par suņiem jārūpējas gluži kā par bērniem! Tālos pārbraucienos ir vēlams uztaisīt apstāšanos, lai suns var padzerties. 

 

Sunim jūrmala nav labākā atpūtas vieta

* Pirms doties atpūtā pie jūras, pārdomā, vai sunim tur tiešām būs priecīgi? Daudzo atpūtnieku dēļ suns nedrīkstēs brīvi skriet, visticamāk atradīsies mazkustībā.
 

* Ēnainu vietu pludmalē atrast ir grūti. Ja mājdzīvnieks tomēr ir līdzi, pagatavo viņam, piemēram, palagu nojumi.
 

Reklāma
Reklāma

* Ar suņiem ir tāpat kā ar maziem bērniem – vecāki rūpējas par to, lai, braucot uz jūrmalu, ir līdzi paņemta cepurīte un ūdens. Attiecīgi arī suņiem ir nepieciešama ēna un dzeramais ūdens, jo sāļais jūras ūdens nav piemērots arī suņiem.
 

* Tiem suņiem, kam nosliece uz alerģijām, varbūt alerģija arī no jūras ūdens. Laura Karnīte stāsta, ka reiz piedzīvojusi šādu gadījumu – saimnieki atpūtā pie Vidusjūras (tajā ūdens ir sāļāks nekā Baltijas jūrā) devušies kopā ar savu Jorkšīras terjeru. Drīz vien suņuka kažokā manījuši izmaiņas, taču uzreiz nav attapušies, kas varētu būt par problēmu. Un dzīvnieciņš mājās pārradies teju bez apspalvojuma... 
 

* Ja jūsu suns ir aktīvs un viņš aizraujas ar trakulībām pa ūdeni, jāņem vērā – sarijoties jūras ūdeni, suns var piedzīvot vemšanu. 

 

Ja suns piedzīvo karstuma dūrienu: 

* Karstuma dūriena pazīmes sunim ir līdzīgas kā cilvēkam – reiboņi, kuru dēļ suns streipuļo, kļūst ļengans, stipri elso. Pārkaršanas gadījumā suns var zaudēt samaņu, noģībt. Var piedzīvot nelabumu, vemšanu, un tas liecina, ka situācija ir nopietna.
 

* Pirmā palīdzība – novietot suni ēnā, vēsā vietā, piedāvāt dzeramo ūdeni un censties dzīvnieku atvēsināt. Vislabākā metode ir mitras, vēsas aukstu dvieļu kompreses. Taču nekādā gadījumā sunim (arī cilvēkiem) pārkaršanas gadījumā nedrīkst apliet ar pēkšņu šalti auksta ūdens, kā arī nedrīkst pēkšņi iemest aukstā ūdenī – tādējādi var apstāties sirdsdarbība!
 

* Kad dzīvnieks saņēmis pirmo palīdzību, viņu ir jānogādā pie vetārsta.

angļu buldogs

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv vadītāja