Smaržīgie ābolu rausīši - recepte

Rauši, rausīši, tekat nu uz mana galdiņa! Raušiem ir visdažādākie pildījumi - gan saldi (magones, ievārījums, rieksti), gan sāļi (kāposti, zivis, aknas). Šai reizei - ābolu rauši, jo šogad ābolu gads.

Vari pasniegt siltus ar biezu vaniļas mērci vai vienkārši kā uzkodu. Foto: Imants Ķīkulis

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vari pasniegt siltus ar biezu vaniļas mērci vai vienkārši kā uzkodu. Foto: Imants Ķīkulis

20-52 rausīši

Gatavošana 1 stunda plus 1,5 stundas raudzēšanai

 

Sastāvdaļas:

350 g miltu

1 tējk. sāls

4 olu dzeltenumi

2 ēdk. cukura

4 ēdk. skābā krējuma

15 g svaiga rauga

120 g mīksta sviesta

Pildījumam:

4-5 āboli, mizoti, iztīrīti, sagriezti sīkos gabaliņos

Reklāma
Reklāma

3 ēdk. cukura

1/2 tējk. kanēļa

šķipsna kardamona

sakulta ola pīrāgu apziešanai

 

Gatavošana:

1. Gatavo rauga mīklu. Izsijā uz darba virsmas miltus, pieber sāli. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru. Lej miltos olas, krējumu un iedrupini raugu. Samīci. Kā pēdējo iemīci sviestu. Mīklu savel bumbā. Apkaisi ar miltiem, pārsedz ar dvielīti un ļauj 1 stundu uzrūgt. 

2. Gatavo pildījumu. Liec mazā katliņā ābolus, cukuru un garšvielas. Pielej karoti ūdens un liec uz uguns. Bieži maisot, ābolus sautē aptuveni 10 minūtes, kamēr gandrīz mīksti. Sautēšanas laiks atkarīgs no ābolu šķirnes. Atdzesē. 

3. Veido rausīšus. Mīklu izrullē apmēram 0,5 cm biezumā. Izspied 8-10 cm diametrā aplīšus. Uz katra aplīša liec lielu karoti pildījuma. Pacel pretējās mīklas maliņas uz augšu un ar pirkstiem veido skaistu, bet ciešu vīlīti, ko atstāj augšpusē. Liec uz plāts, lai pusstundu uzrūgst.

4. Cep. Uzkarsē krāsni līdz 180º C. Pārzied rausīšus ar olu un cep aptuveni 20 minūtes, kamēr rausīši ir skaisti zeltaini. Vari pasniegt siltus ar biezu vaniļas mērci vai vienkārši kā uzkodu.

 

Recepte no žurnāla Labu Apetīti! 2008/2

 

Sastāvdaļas