Uzmanību! Ēdot suši, var palikt resns

Viens no iemesliem, kāpēc suši ir tik populārs, - suši tiek uzskatīts par veselīgu ēdienu, bet pārsteidzoši fakti atklāj, ka suši nav tik diētiski, kā sākumā var likties. Izrādās -  suši pusdienās ir aptuveni 1050 kalorijās.

Veselības eksperti saka, ka viena zivs porcija sver 140 gramus, bet suši rullītī zivs svars ir nieka 5 grami.

FOTO: Shutterstock.com

Veselības eksperti saka, ka viena zivs porcija sver 140 gramus, bet suši rullītī zivs svars ir nieka 5 grami.

Vai uzturvielas, kas ir sušī sastāvā, ir tik veselīgs kā domājam? Izrādās, vienā suši rullītī ir no 290 līdz 350 kalorijām, un ogļhidrātu daudzums ir pielīdzināms 2,5 – 4 šķēlēm maizes.

„Kalifornijas rullis” (sarullēts suši, kura sastāvā ir mazs zivs gabaliņš, avokado un trekna majonēze) kaloriju ziņā ir pielīdzināms divām sviestmaizēm ar krabju nūjiņām (pārstrādāta zivs, kas ir piesātināta ar garšvielām un smaržvielām, lai garšotu un smaržotu kā krabis), gabaliņu avokado un mazliet dārzeņiem. Paturi prātā, ka šādās suši pusdienās ir divi vai trīs suši rullīši, veidojot 1050 kalorijas, šādi var uzskatāmi redzēt, kā maldīgi pārliecinām sevi, ka ēdam veselīgi.

Faktiski nav zivis

Daudzi tic, ka ēdot suši, var uzņemt ieteikto zivs daudzumu – divas porcijas nedēļā.  Bet problēma ir tā, ka vairums suši sastāv no daudz mazāka proteīna daudzuma. Veselības eksperti saka, ka viena zivs porcija sver 140 gramus, bet suši rullītī zivs svars ir nieka 5 grami. Tātad tev būtu jāapēd 28 suši gabaliņi, lai sasniegtu vienas zivs porcijas apmērus.

Pilni vai pārstrādāti ogļhidrāti

Vārīti baltie rīsi ir galvenā suši sastāvdaļa – reizēm tie ir pat 75% no visa suši. Tāpat kā garie rīsi, arī suši rīsi ir pārstrādāti, tādējādi zaudējot vitamīnus, minerālus un šķiedrvielas. Suši rīsi nav tikai izvārīti ūdenī, bet tam tiek pievienots arī cukurs un dažādas citas garšvielas. Tas nozīmē, ka tavas „veselīgās suši pusdienas” sastāv no ļoti minimālām veselīgām sastāvdaļām.

Arī sojas mērce, kurā pamērcējam savu suši gabaliņu, sastāv no sāls. Viena ēdamkarote sojas mērces sastāv no apmēram 3 gramiem sāls, kas ir puse no sāls dienas normas.

Suši ir arī bagāti ar sāli

Reklāma
Reklāma

Ne tikai rīsi ir vārīti lielā daudzumā sāls, bet arī zivs satur sāli. Arī sojas mērce, kurā pamērcējam savu suši gabaliņu, sastāv no sāls. Viena ēdamkarote sojas mērces sastāv no apmēram 3 gramiem sāls, kas ir puse no sāls dienas normas. Regulāri uzņemot lielu sāls daudzumu, pieaug risks iegūt augstu asinsspiedienu, tādējādi palielinot risku saslimt ar sirds slimībām.

Suši var padarīt resnu!
Suši tiek pasniegts kā piemērota pārtika tiem, kas ietur diētu, un tā tiešām var arī būt. Bet ne visi suši veidi satur maz kaloriju un taukus. Suši satur mazāk uzturvielu nekā tev šķiet, tajā nav daudz kalcija, satur tikai mazliet A vitamīnu un C vitamīnu un mazliet folātu (kas ļauj tev saglabāt veselīgu nervu sistēmu).

 

Pēc ārzemju preses materiāliem sagatavojusi: Ita Petrika, speciāli mammamuntetiem.lv