Dabīgais minerālūdens "Sigulda" – iegūts Latvijā

Minerālūdens ir lielisks palīgs veselības uzlabošanā. Un šāds dabīgs brīnums tiek iegūts arī tepat Latvijā.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.


Kad un kā tika atrasta dabīgā minerālūdens "Sigulda" ieguves vieta?
1989. gada vidū tika veikts pasūtījums taisīt urbumu, lai atrastu minerālūdeni, kura mineralizācijai jābūt robežās no 2-6 g/l. Tā 1990. gadā īpaša ekspedīcija izveidoja urbumu 462 m dziļumā. Izpētes darbus veica RTU Jaunatnes iniciatīvas fonds, bet minerālūdens kvalitātes pētījumi tika veikti RA "Latvijas ģeoloģija" Centrālajā laboratorijā, Ģeoloģiskajā ZRA "Nevsk-ģeoloģija", ZRA "Biolar" laboratorijā un Kūrortoloģijas zinātniski pētnieciskajā laboratorijā. Un jau 1991. gadā tika paredzēta ūdens ņemšanas vietas rūpnieciskā apguve.

 

Fakti ģeoloģijas mīļotājiem

Cilvēkiem, kuri interesējas par ģeoloģiju, būs interesanti uzzināt, ka dabīgais minerālūdens "Sigulda" tiek iegūts no Vidusdevona Pērnavas horizonta un tas ir hlorīdu kalcija nātrija dabīgais minerālūdens ar mineralizāciju 3,1- 3,6 g/l. Urbums atrodas Baltijas sineklīzes ziemeļaustrumu daļā, kur uz kristāliskā fundamenta iežiem guļ nosēdumieži, kurus veido kembrija, ordovika, silūra, devona un kvartāra nogulumi. Urbuma apakšā ir silūra nogulumi, kas sastāv no dolomītmāliem ar pirītu un piritizētiem graptolītu ieslēgumiem. Pērnavas horizonta ūdeni nesošie ieži ir smilšakmeņi, mazākā mērā alevrolīti.


Dabīgā minerālūdens "Sigulda" pH ir tuvs neitrālam – 7,2-7,6. Minerālūdenī nevar uzkrāties smagie metāli, jo ir zems oksidēšanās – reducēšanās potenciāls, kā arī ir zema organisko skābju koncentrācija. Galveno jonu koncentrācijas nosaka divu ģenētiski atšķirīgu pazemes ūdeņu bilance Pērnavas horizontā Siguldā. Te satiekas divas pazemes ūdeņu plūsmas: hidrogēnkarbonātu – kalcija saldūdeņu dienvidu plūsma (tie ir jaunie infiltrogēnie ūdeņi, kas veidojas Ziemeļvidzemes augstienē) un hlorīdu – nātrija sālsūdeņu ziemeļrietumu plūsma (sālsūdens, kas veidojies krasi atšķirīgos klimatiskos un hidroģeoloģiskos apstākļos pirms daudziem miljoniem gadu). Minerālūdens ķīmiskais sastāvs ir praktiski nemainīgs.

 

Ieteicams veselības uzlabošanai
Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andris Brēmanis uzsver, ka minerālūdens "Sigulda" izmantojams gremošanas orgānu slimību, piemēram, gastrīta ar pazeminātu sālsskābes sekrēciju, žults pūšļa diskinēzijas ārstēšanā. Derīgs šķidruma atjaunošanai organismā pēc smagas fiziskas slodzes, kā arī caurejas un vemšanas izraisītas dehidratācijas koriģēšanai.

 

Reklāma
Reklāma


Arī atbilstoši Krievijas Veselības ministrijas minerālūdeņu klasifikācijai šis minerālūdens derīgs daudzu slimību ārstēšanā. Minerālūdens lieliski palīdz cīnīties ar tādām gremošanas orgānu slimībām kā refluka ezofagīts, hronisks gastrīts, kuņģa čūla un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, dažādas zarnu slimības, aknu slimības, žultspūšļa, žultsceļu, aizkuņģa dziedzera slimības, hroniskais holecistīts, holangīts, žultspūšļa holesteroze, žultspūšļa akmeņu slimība, hronisks pankreatīts.  Tas tiek galā arī ar gremošanas orgānu traucējumiem pēc operācijām.
Minerālūdens uzlabo organisma stāvokli, ka cilvēkam ir endokrīnās sistēmas slimības un ēšanas un vielmaiņas traucējumi, piemēram, cukura diabēts ( I un II tipa), glikozes tolerances traucējumi, aptaukošanās, lipoproteīdu apmaiņas traucējumi, sāļu apmaiņas traucējumi. Arī urīnizvades sistēmas traucējumu gadījumā ārsti rekomendē lietot minerālūdeni.

 

Ieskaties: www.mineralwater.lv

 

Lasi arī: Ar ko atšķiras minerālūdens no parasta ūdens?  

"Siguldas minerālūdens" sāk ražot jaunu produktu kā veltījumu Gaujas nacionālajam parkam 40 gadu jubilejā