Ar kādiem dabiskiem līdzekļiem apkarot skudras, ja tās ieņēmušas tavu mājokli

Ja gadījumā tavā dzīvoklī ir ieperinājušās skudras, tad lasi tālāk. Par skudru aizbiedēšanu portālam mammamuntetiem.lv stāsta Latvijas Dabas muzeja vecākais entomologs Jānis Dreimanis.
Akmeņu kaudzes un satrunējuši koka gabali ir lieliska vide, lai skudras vēlētos izveidot pūzni.

FOTO: Shutterstock.com

Akmeņu kaudzes un satrunējuši koka gabali ir lieliska vide, lai skudras vēlētos izveidot pūzni.

Skudras dzīvo lielās, labi organizētās kolonijās. Vienā skudru kolonijā var būt no 62 skudrām līdz vairākiem desmitiem tūkstošu darbaskudru. Tās ir nelielas - parasti no 2 līdz 10 mm garas, ar sešām kājām. Latvijā ir vairāk nekā 40 skudru sugu.

 

Kā skaidro J.Dreimanis, skudras rāpo izklaidus. Ja kāda no skudrām atrod barību, tā to nes atpakaļ uz pūzni, tādējādi ceļš iesmaržinās. Pārējās skudras pēc tam vienkārši seko. Skudrām patīk saldas izcelsmes barība. Arī entomologam pavasaros mājās nākot skudras. Vēl nesen viņš mielojies ar melleņu ievārījumu un nodomājis, kāpēc tas pēkšņi tik skābs - izrādās, tajā viesojas skudras.

 

Ja ar nelūgtajiem viesiem nevēlaties sadzīvot, jāmeklē vieta, pa kuru tās nāk iekšā Jūsu mājoklī. Ja šādu vietu ir daudz, var izmantot dažādas veikalos pieejamās indes, piemēram, iebarojot saindētu barību. Šādiem nolūkiem derēs cukura - rauga maisījums. 

 

Dabiskie līdzekļi cīņā pret skudru mitināšanos cilvēku mājokļos

  • Etiķis
  • Krustnagliņas
  • Neļķu eļla
  • Gārsas
Reklāma
Reklāma

 

Ar šiem līdzekļiem jāieberzē skudru iemīļotākās taciņas.

Pie cilvēkiem parasti ciemojas melnās un rūsganās meža skudras, tās nav nedz indīgas, nedz citādi bīstamas cilvēkiem. Cilvēku mājokļos skudras pūžņus necenšas veidot. J.Dreimanis atzīst, ka viņu skudras īpaši netraucē.

 

Pirmās skudras pie cilvēkiem var parādīties jau janvāra beigās, taču lielākā rosība vērojama ap maiju. J.Dreimanis iesaka ēdienu uzglabāt tikai īpašos traukos, lai kukaiņi netiek klāt. Vēl viena alternatīva ir apsmērēt galda kājas ar speciālu krītiņu. Tad skudras netiks uz augšu, un nāksies iztikt ar drupačām, ko nebūsiet uzslaucījuši. Nereti skudras pārbaudot arī mājdzīvnieku ēdienu bļodiņas, tādēļ arī tās ir jāpieskata.

 

Cilvēki bieži vien paši esot vainojami par nelūgtajiem viesiem, jo savā apkārtnē veido vidi, kas labvēlīga, lai skudras veidotu pūzni. Tiek krauti akmeņi kaudzēs, veidotas zaru kaudzes un tmldz. Šādi apstākļi veicina skudru uzrašanos un palikšanu uz ilgu laiku.