Ja ciemojies Tallinā, apglezno savu marcipānu! Vai arī dari to mājās

Ja sanāk viesoties Tallinā, kaut caurbraucot, ir vērts uz brīdi iesktiet "Kalev" Marcipāna istabā. Tā ir lieliska vieta, kur pasēdēt, uzēst marcipāna kūku, iedzert kafiju un apgleznot savu marcipāna figūriņu - šī nodarbe sagādās prieku gan maziem, gan arī lieliem!

FOTO: Mammamuntetiem.lv


Katrs var izvēlēties sev tīkamāko figūriņu, otu, krāsas un izpausties visā savā radošumā. Kamēr notiek figūriņu izdaiļošana, zinātnieks Otto Kubo, kurš "Kalev" fabrikā nostrādājis 55 gadus, ar prieku un bezgala interesanti pastāstīs par marcipānu un tā vēsturi. Vai zināji, ka eiropiešus ar marcipānu iepazīstināja arābi, kuri no Austrumiem ieveda līdz tam neredzētus produktus, garšvielas un parādīja jaunas pagatavošanas metodes? Interesanti, ka marcipānu viduslaikos uzskatīja par zālēm un pārdeva aptiekās. Tikai laika gaitā tas kļuvis vienkārši par izsmalcinātu gardumu.

 

Marcipāna pagatavošana pēc būtības nav nekas sarežģīts. Pamatvarianta pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas – mandeles, cukurs un ūdens, un kāda aromātviela. Marcipāns satur apmēram 20 – 45% mandeļu un 55 – 80% cukura. Tā kā marcipāns ir gluds, elastīgs un izturīgs, tas ir piemērots tortes virsmu pārklāšanai un tortes dekoru izgatavošanai. Turklāt marcipānu var uzglabāt salīdzinoši ilgu laiku.

 

"Kalev" Marcipāna istabā apgleznošanai tiek izmantotas dabīgās krāsvielas, kas gatavotas, piemēram, no rožūdens, safrāna, pistācijām, spinātu vai biešu sulas. Ikviena figūriņa izskatās kā īsts mākslas darbs!

Reklāma
Reklāma

 

Savu marcipānu tu vari pagatavot arī mājās pats!
Nepieciešams:
    300 gr mandeļu;
    330 gr pūdercukura;
    60 gr medus vai glikozes;
    2 olbaltumi, pavisam nedaudz sakulti ar šķipsniņu sāls (marcipānam piešķirs lielāku elastīgumu, staipīgumu un izturību);
    aromātvielas pēc izvēles;
    pārtikas krāsvielas pēc izvēles.
Pagatavošana:
Nolobītas mandeles saberž pulverī. Uz galda virsmas izsijā saberztās mandeles un pūdercukuru. Tad pievieno izvēlētās aromātvielas un, pakāpeniski pievienojot šķidrumu vai sakultos olbaltumus, visu ar rokām sastrādā viendabīgā masā. Ja nepieciešams, var pievienot papildus šķidrumu vai pūdercukuru. Iegūto masu ietin pārtikas plēvē un slēgtā traukā uzglabā vēsā vietā apmēram 1 mēnesi.

 

Latvijā var arī iegādāties jau gatavu marcipāna masu, krāsvielas un nodoties dazādu brīnumu gatavošanai!

Ievasmai skaties: Dzimšanas dienas kūka meitenītei. Dekorējam ar marcipāna masu!

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore