Ar ko atšķiras minerālūdens no parasta ūdens?

Esam pieraduši ikvienu gāzētu ūdeni saukt par minerālūdeni. Bet tas nav gluži pareizi. Speciālisti stāsta, ka par minerālūdeni drīkst saukties tāds ūdens, kam minerālvielu saturs uz 1 kilogramu ir lielāks par 1 gramu.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Minerālūdenim kā veselības veicinātājam ir sena vēsture. Antīkajā pasaulē minerālūdens ieguves vietas tika uzskatītas par svētām. Minerālūdens labās īpašības tika saistītas ar dievišķu spēku.  Ārstu ieteiktas minerālūdens kūres tika izmantotas jau senajā Grieķijā un senajā Romā. Kā zināms, ap minerālūdens ieguves vietām laika gaitā veidojušies kūrorti un sanatorijas. Vēstures avoti stāsta, ka grieķu ārsts Arhigens, kas dzīvoja m.ē. 1.gadsimtā, bija viens no pirmajiem cilvēkiem pasaulē, kas izvirzīja teoriju, ka dabīgā minerālūdens spēks slēpjas tā sastāvā. Pirmā minerālūdens ražotne, kurā tika uzsākta dabīgā minerālūdens pildīšana pudelēs, tika atklāta 1824.gadā Drēzdenē. Tas bija liels pavērsiens dabīgā minerālūdens vēsturē, jo tā pildīšana pudelēs ļāva šo ūdeni transportēt uz daudz tālākām vietām.

Latvijā par dabīgo minerālūdeni var atzīt ūdeni, kas iegūts no izpētītām, novērtētām un atzītām pazemes ūdens atradnēm, kam jāatrodas blakus rūpnīcai, kur to pilda pudelēs.

Mūsdienās dabīgā minerālūdens ieguve un apstrāde tiek regulēta ar dažādiem normatīvajiem aktiem. Latvijā par dabīgo minerālūdeni var atzīt ūdeni, kas iegūts no izpētītām, novērtētām un atzītām pazemes ūdens atradnēm, kam jāatrodas blakus rūpnīcai, kur to pilda pudelēs. Minerālūdens sastāvam ir jābūt īpašam, atšķirīgam no parasta ūdens, un ražotājs to drīkst apstrādāt tikai stingri noteiktos veidos, piemēram, filtrējot ar kvarca smiltīm,  nostādinot  vai bagātinot ar skābekli (pievienojot ogļskābo gāzi, kas ir vienīgā viela, ko ieguves vietā drīkst pievienot dabīgajam minerālūdenim), lai nekādā veidā neizmainītu minerālūdens būtiskās sastāvdaļas, kas nosaka tā īpašības, piemēram, garšu.

Minerālūdens ir vienkārši minerālūdens?
Dabīgo minerālūdeni klasiski iedala ārstnieciskajos un ikdienā lietojamos. Ārstniecisko minerālūdeņu sastāvā ir tik daudz dažādu minerālvielu, kā dēļ to var lietot tikai ar ārsta norādījumiem. Un tas parasti notiek  sanatorijās vai kūrortos. Dabīgā minerālūdens vērtību nosaka tā sastāvā esošo minerālvielu daudzums.  Uz dabīgā minerālūdens marķējuma ir obligāti jābūt norādītām tām minerālvielām, kas atrodas minerālūdens sastāvā. Minerālūdeni iedala arī pēc mineralizācijas pakāpes. Tie ir vāji, vidēji un stipri mineralizēti. Izejot no mineralizācijas pakāpes, tiek noteikts, kādam mērķim minerālūdens lietojams. Tos var lietot ārīgi - peldēm, dušām un citur, gan iekšķīgi dažādu hronisku kuņģa un zarnu, aknu, žultspūšļa, urīnceļu, augšējo elpošanas ceļu slimību, vielmaiņas traucējumu ārstēšanā. Minerālūdeņu ārstnieciskā iedarbība atkarīga no visiem minerālūdeņu ārstnieciskajiem faktoriem. Vāji mineralizēto minerālūdeņu dzeršana palīdz izdalīt no organisma dažādus sāļus, vielmaiņas produktus; šādus minerālūdeņus bieži lieto par galda minerālūdeņiem.

Kādas minerālvielas ir minerālūdenī?
Kālijs. Ļoti nozīmīgs, jo palīdz uzturēt šķidruma un minerālvielu līdzsvaru organisma šūnās un ārpusšūnu telpā. Palīdz saglabāt normālu asinsspiedienu. Kālijs ir svarīgs elements nervu impulsu vadīšanā un muskuļu saraušanās procesos. Ilgstošs kālija deficīts organismā var izpausties ar muskuļu krampjiem, vājumu, apetītes zudumu, reiboņiem.

Kalcijs. Kalcijs nepieciešams kaulu veselībai, lai varētu sarauties muskuļi, kā arī normālai nervu darbībai un asins sarecēšanas spēju uzturēšanai. Kalcijs ir arī viens no nozīmīgākajiem faktoriem kaulu un zobu attīstībā, augšanā un pilnvērtīgā funkcijā. Tāpat kalcijs piedalās imūnās aizsardzības procesos. Kālija deficīts organismā var veicināt redzes pasliktināšanos, zobu un kaulu augšanas un attīstības traucējumus, trauslumu un bojājumus u.tml.

Magnijs. Magnijam ir liela nozīme vielmaiņas procesos, jo tas ir vairāk kā 300 enzīmu sastāvā. Enzīmi ir vielas, kas nodrošina to, lai organismā notiktu reakcijas un tiktu nodrošinātas funkcijas, tai skaitā enerģijas ražošana, olbaltumvielu veidošana un muskuļu saraušanās. Magnijs nepieciešams arī nervu un muskuļu darbībai, kā arī atrodas kaulu sastāvā. Magnija trūkums cilvēkam var izraisīt muskuļu trīcēšanu, krampjus un sirds aritmiju, sliktu dūšu, vemšanu. Magnija uzsūkšanos organismā kavē pārmērīga alkohola lietošana, un, piemēram, hroniskiem alkoholiķiem organismā bieži ir magnija trūkums.

Dzelzs. Dzelzs, kas ir hemoglobīna sastāvā, trūkums rada dzelzs deficīta anēmiju, kas bieži ir jaunām sievietēm. Bez tam dzelzs nepieciešams smadzeņu attīstībai un imūnajai sistēmai. Dzelzs nepietiekamības gadījumā var būt mazasinība, organisma vājums, aizcietējumi u.c. Pazīmes par dzelzs trūkumu ir bālums, nogurums, galvassāpes, dedzināšana mēlē, trausli mati un nagi, sausa āda u.c.

Nātrijs un hlors. Pārsvarā šīs abas minerālvielas uzņem vārāmā sāls veidā. Tās palīdz regulēt šķidruma daudzumu organismā, vadīt nervu impulsus. Hlors tiek izmantots kuņģa skābes veidošanai. Pārāk liels vārāmā sāls patēriņš var paaugstināt asinsspiedienu. Lielākā daļa cilvēku vārāmo sāli uzņem par daudz. Nātrijs kopā ar kāliju veicina asinsspiediena stabilizēšanu, šķidruma daudzuma regulēšanu u.c.

Selēns. Organismā darbojas kā antioksidants un aizsargā organisma šūnas no oksidācijas (bojājumiem). Nepieciešams organisma šūnu augšanai un attīstībai, kā arī ir nozīme centrālās nervu sistēmas darbībā un imunitātes stiprināšanai. Optimāls selēna daudzums veicina audzēja riska samazināšanos, kā arī retāk novērotas sirds un asinsvadu slimības.

Latvijā iegūts minerālūdens
Minerālūdeni vajadzētu iekļaut ikviena cilvēkā uzturā. Turklāt ieteicams izvēlēties mūsu pašu zemē iegūtu minerālūdeni, jo cilvēka organismam labāks būs tas produkts, kas iegūts teritorijā kur viņš ir dzimis un dzīvo. Veiksmīga izvēle ir uzņēmuma „Siguldas Minerālūdens” produkcija, kas iekļauta Latvijas un Eiropas dabīgo atzīto minerālūdeņu reģistrā. „Siguldas Minerālūdens” produkciju atzinīgi novērtējusi arī Latvijas Diētas ārstu asociācija, kā arī ārvalstu eksperti.
Dabīgais minerālūdens „Sigulda” ir minerālvielām bagātākais ūdens Latvijā, to iegūst no 462 metru dziļa urbuma. Ūdens satur organismam nepieciešamus minerālus kalciju, magniju, nātriju un kāliju, ieteicams cilvēkiem, kuriem ir vielmaiņas un gremošanas orgānu problēmas. Sportisti, lietojot šo minerālūdeni, var atgūt slodzes laikā zaudētās minerālvielas.
Savukārt, dabīgo minerālūdeni „Turaida” iegūst no 272 metru dziļa urbuma. Tas ir ar mazāku mineralizācijas pakāpi, piemērots lietošanai ikdienā. Ūdenim ir zems nātrija saturs, tāpēc tas ieteicams cilvēkiem ar sirds un asinsvadu sistēmas problēmām.

Reklāma
Reklāma

 

Ieskaties: www.mineralwater.lv