Ceriņu, ievu un citas dziednieciskās pirts slotiņas, ko siet tieši tagad - ziedošajā pavasarī

Pirtī iešana veselībai ir noderīga ne tikai ziemā, bet visa gada garumā. Katram gadalaikam ir sava pirtī iešanas nozīme, un katrā no gadalaikiem varam izvēlēties piemērotāko slotiņu. Ar ko pērties pavasarī un no kā pagatavot slotiņu, portālam Mammamuntetiem.lv stāsta pirts "Vieglu garu" saimniece Ramona Strazdiņa. 

Pirms slotas siešanas, pavaicā kokam atļauju. Foto no Ramonas personīgā arhīva.

FOTO: Shutterstock.com

Pirms slotas siešanas, pavaicā kokam atļauju. Foto no Ramonas personīgā arhīva.

Pavasarī pirmās slotas ir ziedošo ievu slotas. 

Ar tām taisa pirmo pavasara Piedošanas un savstarpējās saticības pirts rituālu, stāsta Ramona. Ievu slotas griež, kad ievām sāk atvērties pirmais zieds ķekarā. Ievas vislabāk uzglabāt ir saldētas, jo izžāvētām nobirst ziedi.

 

Pēc ievām var baudīt Ceriņu pirti, kas nodēvēta par Mīlestības pirti - esošas mīlestības apliecināšanai un stiprināšanai. Lāva tiek izklāta ar ceriņu ziediem un meitas tiek pērtas ar ziedošu ceriņu slotām, bet vīrus ieper ar ziedošu kastaņu slotiņām.

 

Turpretim bērza slotiņas der gan sievām, gan vīriem - gan ārstniecībai, gan relaksācijai.

 

Pēršanās ar bērzu der novājinātiem organismiem, cilvēkiem, kuri rehabilitējas. Bērzs tiek uzskatīts par dzīvības koku. Veseliem cilvēkiem bērzs noder relaksācijai un spēku

atjaunošanai. Uzskata, kad bērzs atbrīvo no satraukuma par nākotni, no trauksmainības. Fitoncīdi, kurus izdala bērza lapas padara pirts gaisu sterilu.

 

Pirms slotu siešanas bērza lapu pagaršo ar mēli, ja tā ir asa, tad šis bērzs neder.

 

Bērza dziednieciskās īpašības - relaksē, uzmundrina, palīdz pret depresiju, nervu slimībām, atslābina muskulatūru, ārstē saaukstēšanās slimības, atvieglo gremošanas procesus, ārstē

bērnu slimības, palīdz grūtniecēm pirms dzemdībām, remdē kaulu sāpes, dziedē rētas, kaulu sāpes (G.Balode, Z.Kārkliņš, "Dziedinošā pirts")

 

Reklāma
Reklāma

Lāvas paladziņš

Pirts lāva tiek izklāta ar dažādām zālītēm, ideāli, ja tiek meža pļavā, tur ir liela izvēle, var lāvu klāt ar papardēm vai alkšņu lapas (tās labas mugurai), var klāt ar lina palagu. Ir teiciens, ka tikai slikts pirtnieks guldīs peramo uz plikas lāvas. Augus paklājiņam vāc saulainā laikā un rīta pusē, kad ir augošs mēness. Tad, kad tie zied, tie ir enerģētiski

spēcīgāki.

 

lāva pirtī

 

 

Slotu sasiešana

Slotas garums jāpiemēra tāds - cik paša apakšdelms. Kārto tās ar zaru kātiem uz iekšpusi un lapām uz ārpusi.  Kā pamāca pirtniece, labi ir ņemt taisnus, gludus zariņus. Uz ārpusi slotiņai ir vērstas tikai lapiņas, ne kāti. Slotiņas kātu notīra no lapām, tas ir gluds, brīvs no lapām. Kātu cieši nosien, veidojot ērtu rokturi.

 

Svarīgi - lasot zarus, tos nelikt zemē, lai neaiziet spēks, bet likt uz paklātas segas. Es, pirms nogriežu zaru, aprunājos ar koku, domās, palūdzu atļauju. Ja bērzs stāv viens pats klajumā, es to izvēlos neaiztikt, stāsta pirtniece.

 

Labākas vietas zaru meklēšanai priekš pirts slotām ir pļavmalas. Interesants fakts, kā var pārbaudīt, vai konkrētā koka enerģija ir derīga. Bezvēja laikā var paņemt folija strēmelīti, aptuveni 15 centimetru garumā un pieiet pie koka - lēnām vērot. Ja folija strēmele tiecas uz koku, tas ir enerģiju ņemošs un man nebūs derīgs, bet ja folija vēršas no koka, tad šis koks ir enerģiju dodošs, tāds man der, skaidro Ramona.

 

To der atcerēties, kad cilvēkiem labpatīk glausties pie kokiem un uzsūkt viņu enerģiju. Bet kā gudri viedi ļaudis saka, tā ne vienmēr ir. Iepriekš arī kokam ir jāprasa atļauja glausties.

 

Lai Jums veiksmīga pavasara pēršanās!