Neparasts veids, kā izvārīt olas bez čaumalas

Kurš teicis, ka ar čaumalu vārītas olas ir gardākas? Olas var vārīt arī bez čaumalas, turklāt nevajag iegādāties TV veikalos reklamētos trauciņus par bargu naudu. Bez čaumalas olas var izvārīt ikviens, kuram mājās ir katliņš. Tas būs kas neparasts, un ar olu varēs mieloties uzreiz pēc novārīšanas - nebūs čaumala jānoloba.

Pamēģini olas izvārīt bez čaumalas!

FOTO: Shutterstock.com

Pamēģini olas izvārīt bez čaumalas!

 

 

Katliņā vārītas olas bez čaumalas

Mājās jāatrod pēc iespējas lēzenāks katliņš. Tajā ielej ūdeni - aptuveni 5 centimetru augstumā. Ūdeni uzvāra, tad pielej nedaudz etiķa - ja tā ir etiķa esence, tad 1 tējkaroti, ja galda etiķis - aptuveni 3 reizes vairāk. Ūdenim arī pievieno sāli.

Olu pāršķeļ, ietecina zupas kausā vai tasītē, bet tai jābūt mitrai. Tad lēni visu satru "ielaiž" uzvārītajā ūdenī. Izmantojot karoti, olu baltumu pievirza tuvāk dzeltenumam. Katliņam uzliek vāku un uz lēnas uguns olas turpina vārīt aptuveni 5 minūtes. bez čaumalas izvārītās olas no katla izņem ar putu karoti. Ola vai olas gatavas! Katrs tās ēd pa savam, var piekost graudu maizīti un kādus zaļumus, var izmantot kādu mērcīti vai dārzeņu biezeni. Labu apetīti!

 

Krūzītēs vārītas olas - bez čaumalas

Reklāma
Reklāma

Šī varētu būt visai sātīgu brokastu maltīte Lieldienu rītam. To pagatavošanai būs nepieciešamas emaljētas krūzītes - tik, cik olas vēlēsities. Ņem krūzīti, ko ieziež ar sviestu. katrā iesit pa olai, kurai pāri pārliek žāvētu šķiņķi un rīvētu sieru. Tad sapildītās krūzītes liek katlā, ko savukārt piepilda ar verdošu ūdeni - diezgan daudz, lai sasniegtu krūzīšu pildījuma saturu. Vēlams, lai krūzītēm pāri būtu pārlikts vāciņš. Tad liek katliņu uz uguns un saturu vāra/sutina aptuveni 15 minūtes. katliņu var likt arī cepeškrāsnī.

Olas ar šķinķi un sieru var ēst arī no krūzītēm, bet var arī tās apgāzt otrādi, un saturu izlikt uz šķīvja. Klāt derēs svaigi dārzeņi. Lai Jums labi garšo!

 

Vēl daži interesanti fakti par olu gatavošanas procesu

  • Ja trauks ir taukains (piemēram, slikti izmzgāts plastmasas trauks), olu baltums tik labi neputosies. baltumu neizdosies pietiekami labi saputot arī tad, ja tam būs piejaucies olas dzeltenums.
  • Lai baltums saputotos ātrāk un putas būtu stingrākas, putojot, tam pievieno nedaudz sāls vai cirtonskābes.
  • Pirms vārīšanas olas, kas atradušās aukstumā, vēlams kādu brīdi paturēt siltā telpā vai remdenā ūdenī.
  • Olas pirms lietošanas jānomazgā.
  • Ja pārsitot olas čaumalu, baltums sajaucas ar dzeltenumu, šo olu nedrīkstētu lietot uzturā, jo tā var būt bojāta. Svaigas olas dzeltenumu iekļauj stingra plēvīte, tādēļ to var labi atdlaīt no baltuma. Protams, šis padoms ir spēkā, ja vien Jūs neesat nepareizi ar kādu ļoti asu priekšmetu pāršķēlis čaumalu.