Vakcīna pret rotavīrusu – nepieciešamība vai naudas šķērdēšana?

 

Ar nākamā gada 1. janvāri visiem Latvijas zīdaiņiem būs pieejamas valsts apmaksātas potes pret rotavīrusu. Diskusijas par šī pasākuma lietderību nenoklust vairākus gadus.

Vakcinēt pret rota vīrusu vai nē, tas jāizlemj pašiem vecākiem. Foto autore - Agnese Trubačistova.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vakcinēt pret rota vīrusu vai nē, tas jāizlemj pašiem vecākiem. Foto autore - Agnese Trubačistova.

 

 

Kā raksta portāls www.kasjauns.lv, visvairāk no rotavīrusu infekcijas cieš bērni vecumā no 6 nedēļām līdz 2 gadiem. Rotavīruss ir ārkārtīgi nepatīkama zarnu infekcija ar smagu caureju un biežu vemšanu. Ja pat pieaugušajiem dažas ­dienas ir grūti, tad zīdaiņiem un maziem bērniem jo sevišķi. 

 

Apdraud mazuļus 

Daba paredzējusi, ka no daudzām infekcijām zīdaiņus pasargā mātes pienā esošie imūnglobulīni, diemžēl krūts ēdināšana visiem bērniem nav pieejama. 

Visvairāk no rotavīrusu infekcijas cieš bērni vecumā no 6 nedēļām līdz 2 gadiem. Šajā vecuma grupā tiek novēroti 75 - 85% no visiem rotavīrusu infekcijas gadījumiem. Vemšana un caureja pat 20 reizes dienā ir parasta rotavīrusu infekcijas izpausme. Vairums gadījumu slimība norisinās tik smagā formā, ka bērni jānogādā slimnīcā. Lai glābtu organismu no bīstamas atūdeņošanās, šķidrumu ievada ar venozo infūziju (sistēmu). Latvijā ir pietiekami attīstīta medicīna un bērniem slimnīcu pieejamība, tāpēc nav reģistrēti nāves gadījumi, kurus būtu izraisījis rotavīruss. 

 

Rotavīruss skaitļos

Pērn ar rotavīrusu slimojuši 2874 cilvēki, no tiem vairāk nekā puse bijuši bērni vecumā no sešām nedēļām līdz 24 mēnešiem - kopā 1934 bērni, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. 

 

Ik gadu starp bērniem vecumā no sešām nedēļām līdz 24 mēnešiem tiek novēroti 75% līdz 85% no visiem rotavīrusu infekcijas gadījumiem. 

 

Rota vīruss pirmo reizi atklāts 1943.gadā ar elektronu mikroskopu pētot no bērnu caurejas ieūtu materiālu. Nosaukumu jau 1974.gadā ieteica Henrijs Flevets, jo elektronmikroskopā šie vīrusi izskatās kā apaļi, kā riteņi (rota latīniski ritenis) 

Pirmās vakcīnas sāka izmēģināt jau 1980.gadā, bet 1989.gadā ASV oficiāli tika licenzēta pirmā vakcīna pret rotavīrusu. Pa to laiku ir izstrādātas jaunas, modernākas vakcīnas pret rotavīrusa infekciju un 2009. gadā Pasaules Veselības organizācija ieteikusi iekļaut šo vakcīnu visu valstu imunizācijas programmās. 

 

Reklāma
Reklāma

Valstij lētāk vakcinēt 

Pērn rotavīruss skāris teju 2000 zīdaiņu, bet nākamgad vakcīna pret rotavīrusu iekļauta obligāto valsts apmaksāto pošu sarakstā. Speciālisti lēš - pasaules nabadzīgākajās valstīs, piemēram, Āfrikā, Āzijā un Latīņamerikas valstīs ar Rota vīrusu saslimst katru gadu apmēram 500 miljoni bērnu, no kuriem 600 000 līdz pat 1000000 mirst. Eiropā nāves gadījumi ir reti, taču daudz lielāki izdevumi par bērnu ārstēšanu slimnīcās. Lai gan ne visās Eiropas valstīs zīdaiņiem pieejama bezmaksas vakcinācija pret rotavīrusu, tomēr medicīnas ekonomisti pēta un veic aprēķinus. Piemēram, Igaunijā, kur veselības budžets ir lielāks, nekā Latvijā, bet vakcīnām tērē par pusotru miljonu latu mazāk, nekā Latvijā, Tartu universitātei pasūtīts īpašs pētījums par dažādu vakcīnu lietderīgumu. Aprēķini parādījuši, ka valstij lētāk apmaksāt rotavīrusa vakcīnas nekā saslimušo mazuļu ārstēšanu. 2009. gadā Pasaules Veselības organizācija iekļāvusi vakcīnu pret rotavīrusu visu valstu imunizācijas programmās. 

 

Apdraudētākie nevar atļauties 

Līdz šim vecāki savus mazuļus pret rotavīrusu varēja potēt par maksu un šim mērķim izdot teju 100 latus. Vakcīna pret rotavīrusa infekciju ir vairākas mutītē iepilināmas potes, kuras ar noteiktu laika intervālu potē mazuļiem no divu mēnešu vecuma. Tā kā pote ir jānorij, vērts šo dārgo pasākumu iekārtot tad, kad to vismazāk apdraud zīdaiņiem tik raksturīgās atraudziņas.

 

Ražotāji sola, ka 90 % gadījumu veidosies imunitāte - vai nu mazulis ar nepatīkamo ligu nesaslims, vai arī slimos vieglākā formā. 

 

Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe daktere Ilze Kreicberga ir priecīga, ka valsts atradusi līdzekļus vēl vienai zīdaiņus apdraudošai infekcijai. Ja par daudzu citu zīdaiņu pošu nepieciešamību viņa ir ļoti strikti pārliecināta, tad par šo viņa nav tik kategoriska. Mazulim, kas dzīvo labos apstākļos un saņem mātes pienu, risks ciest no rotavīrusa ir mazs. Mūsdienās dažādu apstākļu dēļ mātes agri pāriet uz piena maisījumiem. Parasti krūts ēdināšanas nozīmi saprot izglītotākās un turīgākās ģimenēs un dara visu, lai bērniņš būtu pasargāts no daudzām slimībām šajā dabiskajā veidā. Šīs ģimenes arī vairāk interesējas par iespējām pasargāt bērnus ar vakcīnām, lai gan bieži vien riska faktori ir mazāki. Tomēr daudz būtiskāk, lai vakcīna būtu pieejama arī nabadzīgākajiem un sliktākos apstākļos dzīvojošiem mazuļiem, kuri nesaņem mātes pienu. Nav noslēpums, ka sliktāki dzīves apstākļi bieži vien saistīti ar lielāku slimību izraisošo sīkbūtņu klātbūtni un palielinātu dažādu infekciju risku. 

 

Saredz lobiju spiedienu 

"Es neredzu iemeslu, kāpēc vakcīnai pret rotavīrusu būtu jābūt obligāto valsts apmaksājamo vakcīnu sarakstā. Es redzu vakcīnu ražotāju lobiju spiedienu. Un šim lēmumam nav tik daudz saistības ar valsts vēlmi parūpēties par bērniem, cik ar citiem izdevīgumiem," pauž dakteris Jānis Ozols, kurš kādreiz vadīja Rīgas 1.slimnīcu. "O! Kā strādā farmācijas nozares lobiji, es labi zinu no savas pieredzes. Diemžēl medicīnas zinātne ir nonākusi totālā farmācijas biznesa kontrolē," piebilst dakteris. 

Katra vakcīna veicina imunitāti mākslīgā veidā. Ir virkne bīstamu slimību, pret kurām vakcinēties ir nepieciešams, taču pārslogot organismu ar liekām vakcīnām nevajag. Dakteris Ozols atgādina – tāpat kā gripas vīrusi, kuri katru gadu ir nedaudz citi, mainās arī citi vīrusi, tai skaitā rotavīruss. Vakcīnu ražotāji piedāvā aizvien jaunas potes pret dažādām kaitēm un aizvien jauniem vīrusu celmiem (variācijām). 

 

Avots: www.kasjauns.lv