Ko ņemt vērā, izvēloties suni dzīvei dzīvoklī

Ne viens vien teiks, ka suni dzīvoklī vispār nevajag turēt. Vajag vai nevajag – šoreiz stāsts ne par to. Katram ir sava motivācija mājdzīvnieka iegādei. Lai gan mēs dzīvojam otrajā stāvā, ikviens labi ieinteresētais var ierāpties mūsu balkonā. Tāpēc mēs sākām lūkot pēc suņa.

Mūsu angļu buldogs Ziemeļvējš guļ ļooti daudz.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mūsu angļu buldogs Ziemeļvējš guļ ļooti daudz.

Pirms izsvērt šķirnes piemērotību dzīvei dzīvoklī, mums jau bija divi vizuālie favorīti – angļu buldogs un franču buldogs. Otro drīz vien izsvītrojām – franču buldogi ir traki aktīvi, gluži kā takši, un tas neatbilst mūsu ģimenes ritmam. Totiesangļu buldogs mums izrādījās īpaši piemērots, un jau trīs gadus mūsu mājās mīt Ziemeļvējš. :) 

 

1. Vai suni vēlas visi ģimenes locekļi? 

Šis, manuprāt, ir pirmais jautājums, kas jānoskaidro. Lēmumu par suņa iegādi ir jāapstiprina visai ģimenei. Suns var pielāčot māju, sagrauzt mīļākās kurpes, nospalvot šikāko uzvalku. Ja visi lēmumam par labu sunim ir piekrituši, tad problēmsituācijās nav viena vainīgā. Suns ir suns. Un, kad suns ko noziedzies, no dzīvokļa tu viņu nevarēsi iztriekt ārā. 

 

2. Izmērs. 

Lieli suņi man patīk ļoti. Bērnībā, kad dzīvoju privātmājā, man bija izcili gudrs Sanbernārs un vēlāk neticami mīļš Kaukāzu aitu suns. Taču dzīvoklī, lai cik liels tas būtu, piemērotākie būs vidēja vai maza izmēra suņi. Jāatzīmē – arī ne visas šķirnes. 

 

3. Attiecības ar bērniem.

Ja jūsu ģimenē ir vai plānojas mazulis, par izvēlētās šķirnes suni pilnīgi noteikti izlasi maksimāli daudz pieejamās informācijas, īpašu uzmanību vēršot uz viņa attiecībām ar bērniem. Ja aprakstos norādīts, ka šķirne ir grūti uzbudināma, tas nozīmē, ka suns ir mierīgs, “neuzvelkas”, ir pacietīgs, un impulsīva rīcība sagaidāma reti. Tāds, piemēram, ir mūsu izvēlētais angļu buldogs, lai gan šī šķirne senatnē tika radīta speciāli kā cīņas suns. 

 

Dzīvoklim piemērotākā suņu šķirne - angļu buldogs

 

Mūsu angļu buldogam patīk sildīties pavasara saules staros, taču karstās vasarās viņš priekšroku dod ēnainiem nostūriem.

 

4. Aktivitāte. 

Mūsmājas pagalmā, kurā vedam pastaigā suni, dauzīties nāca arī divi bīgli. Kāda bīgla saimniece, vērojot manu Ziemeļvēju, kurš parasti nevis drasē riņķī, lai apošņātu katru nieku, bet gan laiski vēro apkārtni, nopūtās un man teica: “Nu kāpēc es nepalasīju vairāk par bīgliem? Viņš skrien un skrien, mājās nav miera. Pilsētā ar tādu suni nevar dzīvot”. Bīgli ir medību suņi, un cik man zināms, ikviens medību suns pieprasa ļoti aktīvu dzīvesveidu. Ja nevari sunim nodrošināt garus ik rīta un ik vakara skrējienus, iesaku izvēlēties citas šķirnes mīluli. 

Reklāma
Reklāma

 

5. Raksturs. 

Šajā punktā atkal ir jāatgriežas pie šķirņu aprakstiem, sarunām ar suņu saimniekiem, suņu izstāžu apmeklēšanu. Katrai šķirnei ir savas dīvainības, savi untumi, un arī tie ir jāņem vērā. Piemēram, angļu buldogi ir lēni (mūsu sunim ir 3 gadi, un šajā posmā ne reizi nav izdevies viņu izaicināt uz rotaļu ar bumbiņas vai kociņa atnešanu! Ja aizmeti, tad, saimniek, skrien vien pats pakaļ:) ). Angļu buldogu mīļākā nodarbošanās ir gulēšana. Rimts un rāms dzīvesveids, bet tai pat laikā viņš aktīvi ziņo, ja pie dzīvokļa durvīm ir nedzirdētās skaņas, kustības. Un šie buldogi skaļi krāc. Tāpat angļu buldogiem ļoti patīk ūdens, taču viņi neprot peldēt – viņu īpatnējās ķermeņa uzbūves dēļ. Tiesa, to var atrisināt, iegādājoties suņu peldvesti. 

 

6. Spalvas garums, kopšana. 

Noskaidro, kāda ir nolūkotās šķirnes kopšana. Piemēram, šarpejiem ir tik daudz kroku, un visas ir jātīra! Kamēr angļu buldogiem jāiztīra tikai deguna kroka. Jāatzīmē, ka visi suņi met spalvu – izņemot tās šķirnes, kurām spalvu nav vispār. Garspalvainie suņi mājoklī ienesīs daudz vairāk smilšu un dubļu, nekā īsspalvainie. Ir arī tādi garspalvainie skaistuļi, kuru apmatojums pieprasa ļoti īpašu kopšanu, ķemmēšanu, frizēšanu. 

 

7. Izskats. Bez šaubām jāizvēlas suni, kas tev vizuāli patīk. 

Dzīve dzīvoklī nozīmē vairāk nekā biežu satikšanos. 

 

8. Piemērotība jūsu ģimenes ritmam. 

Jā, sunim ir jābūt tādam, kāds ir viņa saimnieks, un otrādi. Pirms suņa iegādes biju iedomājusies – ja man būtu suns, tas man būtu iegansts tuvējā laukumā uzsākt rīta krosiņus. Citādi slinkums manu apņemšanos allaž pievārē, vēl pirms esmu uzvilkusi sporta tērpu. Ikviens taču zina, ka suņiem lielāka prieka nevajag, kā izskrieties ar savu saimnieku, vai ne? Visiem suņiem, izņemot angļu buldogus:). Kad izgājām ārā ar mērķi paskriet, mans Ziemeļvējš uzkāpa lielākajā pauguriņā un veltīja man skatu – skrien, saimniec, skrien, es paskatīšos. 

 

 

JA SUNIM DODAT MITRO BARĪBU, NEAIZMIRSTIET PAR DZĪVNIEKA VESELĪBU!

Royal Canin 40 gados uzkrātā pieredze ir ļāvusi apgūt jaunu jomu – radīt veselīgu barību dzīvniekiem. Izejvielu kvalitāte, precīzi izvēlētas, ļoti viegli sagremojamas uzturvielas – tas viss tiek ņemts vērā, lai iegūtu izcili kvalitatīvu barību. Royal Canin veselīgā mitrā barība ar piecu jaunu produktu klāstu ir pilnībā piemērota visiem suņiem, kam tiek dota Royal Canin sausā barība.

Citāda tekstūra, tas pats ieguvums...100 % veselīga barība!