Par godu 8.martam Rīgas ielās un parkos veidos 13 mākslinieku gleznu reprodukciju izstādi

Marta pirmajā nedēļā rīdziniekus un pilsētas viesus priecēs līdz šim nebijis projekts - 13 latviešu mākslinieku gleznu reprodukciju izstāde Rīgas ielās, parkos un laukumos. Pilsētvides izstāde tapusi kā Rīgas pašvaldības apsveikums Starptautiskajā sieviešu dienā, un tā ir tematiski saistīta ar sievietes tēlu, kādu to redzējuši izcilākie 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta latviešu mākslinieki, mammauntetiem.lv uzzināja Rīgas domē. 

Par godu 8.martam Rīgas pilsētvidē būs skatāma 13 mākslinieku gleznu reprodukciju izstāde.

FOTO: Marika Eglīte

Par godu 8.martam Rīgas pilsētvidē būs skatāma 13 mākslinieku gleznu reprodukciju izstāde.

 

 

Gleznu reprodukcijas ir izveidotas sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju (LNMM), kura galvenā ēka un tajā izstādītā glezniecības vēstures ekspozīcija ir slēgta rekonstrukcijai līdz 2015.gadam. Tādējādi Rīgas dome ar šo projektu turpina īstenot jau 19.gadsimtā aizsākto ideju, proti, mākslas pieejamību pilsētniekiem un vietējās kultūras bagātināšanu. LNMM muzeja krājuma aizsākumi ir meklējami Rīgas pilsētas gleznu galerijā, ko toreizējās Rātes pārstāvji izveidoja 1867.gadā. Laika gaitā galerija pārtapa par Rīgas pilsētas mākslas muzeju, un 1905.gadā tika uzcelta Vilhelma Neimaņa projektētā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā, tagadējais Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.

 

Reklāma
Reklāma

"Šāda projekta īstenošana - gleznu reprodukciju izstāde, līdztekus izglītojošai un estētiskai vērtībai, ir arī viens no daudzajiem vēstnešiem nozīmīgajam nākamā gada notikumam - Rīgas tapšanai par Eiropas kultūras galvaspilsētu," raksturojot pilsētvides izstādi, saka Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece Dzidra Šmita, piebilstot, ka šāda prakse ir daudzās Eiropas lielpilsētās, kad mākslas muzeju gleznu reprodukciju izstādes eksponē ielās un laukumos.

 

Pilsētvides izstādes ekspozīcija būs apskatāma no 4. līdz 10.martam, un tajā būs redzami vairāku mākslinieku darbi: Jaņa Rozentāla "Māte ar bērnu" un "Princese ar pērtiķi", Ineses Siliņas akvareļu cikla "Mātes mūžs" trīs darbi, Ģederta Eliasa "Annas Hamsteres-Liepiņas portrets", "Karija ar melnu kaķi", "Sieviete ar vēdekli bārā", Jēkaba Kazaka "Dāmas jūrmalā", Valdemāra Tones "Portreta studija", "Pie loga", "A.Liepas jaunkundzes portrets" un Kārļa Teodora Hūna "Jaunā čigāniete".