Izplatītākie iemesli, kāpēc mēdz iestāties četrdesmitgadnieku krīze

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu.

Aptuveni 40 gados cilvēks nonāk līdz apziņai, ka viņš ir mirstīgs un vairāk vai mazāk, viņš savā prātā sāk "rēķināt", cik daudz viņam vēl atlicis, skaidri apzinoties, ka nākotnē viņu gaida nāve. Ap šo laiku nereti ļaužus piemeklē tā dēvētā 40.gadnieku krīze. Ko tas nozīmē un kāpēc vieniem tā "pieķeras", bet citiem ne, portālam mammamuntetiem.lv skaidro Ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centra "Līna" psiholoģe Solvita Valtere.

40 gadi ir laiks, kad cilvēks sāk pārdomāt savu dzīvi.

FOTO: Shutterstock.com

40 gadi ir laiks, kad cilvēks sāk pārdomāt savu dzīvi.

 

Psiholoģe, sākot sarunu par šo tēmu, atminas Zigmunda Freida teikto:"Dzīves vidū, ikvienu domu virza bailes no gaidāmās nāves". Lai cik skaudri tas neskanētu, mēs saprotam, ka tas ir neizbēgami un te arī slēpjas viens no šīs krīzes galvenajiem punktiem - kā mēs spējam šo faktu pieņemt?  

Līdz ar to cilvēkam mainās attieksme pret sevi, pret apkārtējiem, pret dzīvi kopumā. Viņš sāk apzināties savu vietu un lomu sabiedrībā, sāk pārdomāt savus sasniegumus privātajā un profesionālajā dzīvē. Bieži vien cilvēks sāk atvadīties no saviem sapņiem kļūt bagāts un slavens, vai arī atvadās no ilūzijām, ka bagātība un slavenība dara cilvēku laimīgu. Rodas vēlme veikt  būtiskas izmaiņas savā dzīvē. 

 

Šis vecumposms tiek uzskatīts arī par personības uzplaukuma laiku, kad tiek realizēts viss potenciāls un tiek gūti panākumi visās dzīves sfērās, atzīmē S.Valtere.

 

Pētījumi par 40 gadu krīzi nav viennozīmīgi, piemēram, saskaroties ar tādām dzīves grūtībām kā karjeras neveiksme, tuva cilvēka nāve vai laulības škiršana, cilvēks var piedzīvot krīzi, taču visi šie notikumi dzīvē var notikt agrāk vai vēlāk un ne vienmēr tie sakrīt ar 40 gadiem. Pēc amerikāņu psihologa Ērika Ēriksona teorijas, pieaugušā vecumposms aizņem laiku no 25 - 65 gadiem, proti 40 gadus. Un ir pilnīgi skaidrs, ka šajā garajā dzīves posmā notiek daudz svarīgi un dažādi dzīves notikumi.

 

Kas var veicināt 40 gadnieka krīzi? 

- nav piepildījuma un gandarījuma darbā;

- neizdevusies karjera;

- neapmierinošas laulāto atiecības;

- bērnu aiziešana savā dzīvē;

- vecāku novecošana un nāve;

- pašu fiziskās izmaiņas saistībā ar novecošanu

 

Esot krīzē, cilvēks var piedzīvot dziļu nožēlu, ka nav sasniedzis savus mērķus, izjust pazemojumu vai bailes no saviem daudz veiksmīgākajiem vienaudžiem, vēlmi joprojām justies ka jaunietim, nepieciešamību pavadīt daudz vairāk laika kopā ar saviem draugiem.

 

Lai kompensētu šīs sajūtas:

- cilvēki sāk pārmērīgi lietot alkoholu;

- pērk dārgas preces - laivas, motociklus, sporta automašīnas;

Reklāma
Reklāma

- pievērš īpašu uzmanību savam ārējam izskatam - taisa kosmētiskās oparācijas, sporta zālēs audzē muskuļus, ievēro diētas, valkā jauniešu apģērbus, cenšas uzturēt attiecības ar gados jaunākiem cilvēkiem gan profesionālā, gan seksuālā jomā. 

 

Pieaugušu, pilnvērtīgi funkcionējošu cilvēku raksturo kā:

-atvērtu emocionālajai pieredzei, kas spēj pieņemt gan negatīvās, gan pozitīvās emocijas;

- apzinīgu;

- pārliecinātu par sevi;

- apmierinātu ar sevi;

- tam piemīt prasme pārvaldīt savu emocionālos pārdzīvojumus un uzvedību.

 

Svarīgākā pieaugušā brieduma pazīme ir atbildības apzināšanās par savu dzīvi, rīcību, pašam par sevi, kā arī par citiem cilvēkiem. Pieaugušam cilvēkam vairs nevajadzētu piemist nepamatotam maksimālismam, kas raksturīgs jaunībai.

 

Tiek uzskatīts, ka vīriešu un sieviešu dzīves vidus krīzes cēloņi ir atšķirīgi. Vīriešiem tie galvenokārt ir saistīti ar darba un karjeras jautājumiem, turklāt sievietēm ar lomām, kuras viņas zaudē.

 

Sievietēm pārdzīvojumi, kas saistīti ar aizejošo laiku var būt ļoti jūtīgi. No fizioloģiskā viedokļa sievietes novecošana notiek pakāpeniski, tas ir laiks pārejai no brieduma līdz dzimumfunkciju pazemināšanai.

 

Reizēm var novērot 40 gadīgas sievietes, kas izturas kā pusaudzes - lieto pārlieku daudz kosmētikas, nēsā nepiemērotas rotas, nēsā jaunu meiteņu apģērbu un uzvedības manieres ir neatbilstošas.

Ir sievietes, kuras 40 gados sāk sevi uzskatīt par "omītēm", viņas mēdz teikt "ko tad es vairs", "tagad tikai mazbērnus sagidīt". Zināmā mērā, viņas sludina, ka savu dzīvi priekš sevis jau ir nodzīvojušas.

 

Taču aiz šādas rīcības slēpjas bailes no realitātes, šīs sievietes ir pārliecinātas, ka viņu dzīves vērtīgākā daļa jau ir pagātnē un cīņa ar gadiem kļūst arvien smagāka. To var novērst, pievēršot lielāku uzmanību pašreizējam laika periodam, jo brieduma periods ir laiks, kad sieviete var atrast sevī spējas, lai gūtu nozīmību sabiedrībā, ģimenē un pati savās acīs.

 

Vīriešiem no fizioloģijas viedokļa brieduma perioda vislielākais stresors ir bailes no dzimumpotences mazināšanās. Lai vai kā, šodienas steidzīgajā ritmā, kad darbs aizņem lielāko dienas daļu, kad ir stress un nogurums, šī problēma parādās arvien biežāk.

Un tas ir iemesls, kāpēc šī vecuma vīrieši meklē sekluālo apliecinājumu pie daudz jaunākām partnerēm. Nenoliedzami, svarīgs rādītājs ir arī sociālais stāvoklis un tā atbilstība uzstādītajiem standartiem, mammamuntetiem.lv norāda psiholoģe S.Valtere.

 

Dzīve ir pierādījusi, ka brieduma periodā gan sievietes, gan vīrieši spēj no jauna atklāt dzīvesprieku, maina nodarbošanos, maina hobijus un pat tik radikāli, ka tiek mainīta dzīves filozofija. Šajā periodā cilvēks iegūst noteiktu brīvību un var pietuvināt savu dzīvi tādām vērtībām, kas viņam patīk. Ir tikai jāpieņem, ka lomas, ko cilvēks izmanto dzīves laikā - mainās, attiecīgi vecuma posmam, un tas ienes pārmaiņas sociālajā vidē, no kā tad arī rodas jauns dzīvesstils.