Kā glābt apavus no sāls. Ādas restauratores padomi

Sāls "ēd" ne tikai sniegu un ledu, bet arī apavus. Ko darīt? Atbild ādas restauratore meistare Ārija Ubaste.
Vēl sliktāk, ja sliktāk, ja sāls ieēdas ādas apavu šķiedrās – tad kristāli jau sāk veidoties ādas struktūrā, plēš tās šķiedras, veicina izžūšanu un trauslumu.

FOTO: Shutterstock.com

Vēl sliktāk, ja sliktāk, ja sāls ieēdas ādas apavu šķiedrās – tad kristāli jau sāk veidoties ādas struktūrā, plēš tās šķiedras, veicina izžūšanu un trauslumu.

Profesionālas zināšanas par ādas struktūru, dažādiem bojājumu veidiem un novecošanu Ārija Ubaste lieto arī ikdienā, rūpējoties par saviem apaviem. Arī izmēģināt dažādus jaunus paņēmienus ar savām personīgajām mantām var brīvāk, nekā ar muzeja eksponātiem. Labu pieredzi cīņā ar sāli devuši restauratores personīgie puszābaciņi, tāpēc viņa dalās apavu kopšanas padomos.
 


Sāls plēš un sausē ādu

Uz ielām kaisītā sāls ne vien kausē sniegu, bet nonāk arī uz apaviem. Izžūstot veidojas balti kristālu plankumi. Tomēr ir daudz sliktāk, ja sāls ieēdas ādas apavu šķiedrās – tad kristāli jau sāk veidoties ādas struktūrā, plēš tās šķiedras, veicina izžūšanu un trauslumu. Āda ar laiku plaisā un lūst.


Tieši tā noticis arī ar minētajiem puszābaciņiem. Pat lietojot vissmalkākās restauratoru metodes, sāli no ādas šķiedrām izdabūt neizdevās. Lai saglābtu zābaciņu izskatu, restauratore tos apstrādāja ar brūno „Vici” aerosolu, taču ieēdusies sāls, lai arī pieslēpta, savus posta darbus turpināja. Tas lieku reizi atgādināja, ka ādas apavu pasargāšanā no sāls visbūtiskākā ir profilakse.

 

Liekot ādas apavus glabāšanai, tie notīrāmi un iesmērējami ar lanolīnu saturošu krēmu.

 

Pasargāt no iesūkšanās

Apavus regulāri jākopj un jāapstrādā ar līdzekli, kas pasargā no sāls un lieka mitruma iedarbības. Restauratore iesaka izvēlēties apavu krēmus un aerosolus ar lanolīnu. Lanolīns ir no aitu vilnas iegūts vasks, ko daba radījusi, lai pasargātu no nelabvēlīgas ietekmes gan ādu, gan apmatojumu. Veikalos nopērkams gan Dobeles „Spodrība” ražotais līdzeklis, gan „Salamandra” aerosols. Parasti norādes par lanolīna piedevu uz iepakojuma rakstītas pietiekami lieliem burtiem. Šie līdzekļi gan atgrūž mitrumu, gan ļauj ādai elpot, gan saglabā labu izskatu.
 


Jānoslauka ar steigu

Ja zābakus tomēr gadījies sabrist, tad pēc iespējas ātrāk sāļais mitrums jānoslauka nost, lai nepagūst iesūkties. Izmanto mitru salveti, lupatiņu vai švammi. Var arī ātri noskalot, bet tad momentā apavi jānosusina. Tūlīt pēc tam apavus apstrādā ar lanolīnu saturošu līdzekli. Ļauj tam iesūkties un pēc kāda laika nopucē.


Ne etiķi, ne citronu, ne citu skābu līdzekli sāls notīrīšanai lietot nav ne vajadzība ne ieteicams – sāls pietiekami labi šķīst ūdenī. Turklāt vārāmā sāls skābā vidē veido sālsskābi, radot līdzīgu vidi kā mūsu kuņģī, kas paredzēta olbaltumvielu noārdīšanai. Arī ādai ir olbaltumvielu daba, un skābe to bojā.

 

Reklāma
Reklāma

 

„Ādu jāsargā no abām galējībām – gan no izmirkšanas, gan izkalšanas,” skaidro restauratore.

 

 

Jāžāvē lēnām

Ādai katra izmirkšana nav vēlama, jo pēc tam tā žūstot atdod vairāk ūdens, kā bija uzsūkusi, kļūstot trausla, neelastīga, plīstoša. 

Arī kaltēšana uz radiatoriem vai citām sildierīcēm par daudz izkaltē un bojā ādu. Izmirkuši apavi jāžāvē lēnām, ja nepieciešams – piebāžot ar avīzēm.

„Ādu jāsargā no abām galējībām – gan no izmirkšanas, gan izkalšanas,” skaidro restauratore. Ja savā darbā nākas restaurēt pārāk izkaltušu ādu, meistare gatavo īpašu šķīdumu no lanolīna, heksāna, vaska, ciedru eļļas un vazelīna. Citu šķīdumu viņa gatavo no izopropilspirta, ūdens un glicerīna. Glicerīns iesūcas ādā un piesaista no gaisa mitrumu, neļaujot ādai pārlieku izkalst.
 


Kuriozi, bet efektīvi

Reiz Ubastei vajadzējis doties uz konferenci Maskavā. Tur uz ielām sāli kaisa vēl bagātīgāk, un apavi jau pirmajā vakarā brēktin brēca pēc aizsardzības. Apavu krēma līdzi nebija, un pa veikaliem staigāt nebija vaļas, tāpēc restauratore izlīdzējās ar to, kas bijis pieejams. Pēc sāls noslaucīšanas viņa zābakus iesmērēja ar… kūpinātas vistas ādiņu. Apavi bija mirdzoši visas četras dienas, un sāļie dubļi pie tiem nelipa.


„Protams, šādu eksperimentālu metodi savā darbā es neizmatoju,” smaida Ārija, tomēr atgādina, ka ādai, kā dabiskam materiālam piemēroti arī no dabas nākuši kopšanas līdzekļi. „Senos laikos zvejnieki savus zābakus iezieda ar roņu taukiem vai trānu,” atgādina meistare.



Mazgā ar putām

Ja uz dabīgās ādas apaviem ir kādi traipi, to mazgāšanai izmanto putas no bērnu ziepēm (tās ir īpaši saudzīgas pret mazuļu ādu un būs saudzīgas arī pret ādas izstrādājumiem). Var arī izmantot putas no vilnas mazgāšanas līdzekļa „Perwool” ar lanolīnu. Ziepju šķīdumu lietot nav ieteicams, jo tas pārlieku izmērcē ādu. Pēc tīrīšanas ar viegli mitru lupatiņu noslauka putas.


Liekot ādas apavus glabāšanai, tie notīrāmi un iesmērējami ar lanolīnu saturošu krēmu. Nevajag apavus glabāt karstā vietā, kur āda varētu izkalst. Bet nevajag arī likt polietilēna maisiņā, jo sevišķi, ja tie ir mitri, jo tad āda var sākt pelēt. Latvijā ir pietiekams gaisa mitrums, lai normālos apstākļos glabāti ādas apavi pārlieku neizkalstu.

Saistītie raksti