Vai gaidāmajam mazulim var mainīties DNS? Atbild ārste ģenētiķe

Kad sieviete paliek stāvoklī, rodas neskaitāmi jautājumi. Arī par to, vai gaidāmajam bērnam var mainīties DNS.

Pēc tam, kad olšūna ir satikusies ar spermatozoīdu, noformējas pirmā šūna - zigota, kura satur ģenētisko materiālu gan no mammas, gan tēta.  Foto iesūtījusi Lana Radziņa, portālā mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pēc tam, kad olšūna ir satikusies ar spermatozoīdu, noformējas pirmā šūna - zigota, kura satur ģenētisko materiālu gan no mammas, gan tēta. Foto iesūtījusi Lana Radziņa, portālā mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma.

Portālam mammamuntetiem.lv jautā kāda topošā māmiņa:

"Es grasos tiesāties ar bērna bioloģisko tēvu par uzturlīdzekļiem. Es 100% zinu, ka viņš ir bērna tēvs, un no šī aspekta es tiesā nezaudēšu. Bet bažas mani māc par jautājumu, vai ir iespējams, ka bērns var kaut kāda veidā grūtniecības laikā mainīt savu DNS? Nu saprotamāk būtu tā, ka 4 grūtniecības mēnesī man bija dzimumatiecības ar citu vīrieti nevis bērna tēvu. Vai ir iespējams, ka bērna DNS mainījās, un bērna tēvs ir nevis bioloģiskais tēvs, bet tas vīrietis, ar ko man bija dzimumatiecības, kad biju 4 grutniecības mēnesī?  Esmu tiešam apjukusi, lūdzu palīdziet!"

 

Reklāma
Reklāma

Atbild ārste-ģenētiķe Liene Korņejeva:

"Pēc tam, kad olšūna ir satikusies ar spermatozoīdu, noformējas pirmā šūna - zigota, kura satur ģenētisko materiālu gan no mammas, gan tēta. Un no šīs pirmās šūnas rodas visas pārējās šūnas - to DNS ir tāda pati, kā pirmajai šūnai. Bērna gēnu komplekts tiek noteikts ieņemšanas brīdī un netiek mainīts reizē ar partnera maiņu :)  Turklāt grūtniecības laikā spermatozoīdi līdz bērniņam nevar tikt tīri anatomisku iemeslu dēļ."