5 biežākie iemesli vīrieša neauglībai

Daudzi pāri, kuriem ilgstoši nav izdevies tikt pie sava mazuļa, jūtas atviegloti, jo nu jau kādu laiku ir iespēja pieteikties uz  valsts apmaksātu neauglības ārstēšanu. Tomēr retais aizdomājas, ka neauglība dažkārt ir pašu cilvēku veicināta. Tāpēc apkopojam 5 biežākos iemeslus, kas veicina vīriešu neauglību.

Brīvo radikāļu rašanos veicina uzturs, kas satur konservantus, vides piesārņojums, radioaktivitāte un smēķēšana.

FOTO: Marika Eglīte

Brīvo radikāļu rašanos veicina uzturs, kas satur konservantus, vides piesārņojums, radioaktivitāte un smēķēšana.

1. Pārsildītas oliņas

Speciālisti daudz runā par to, ka vīriešiem būtu jāizvairās no apspīlētu apakšbikšu valkāšanas, jo tās oliņas piespiež pie cirkšņiem, un līdz ar to tiek pastāvīgi sildītas. Tāpat tiek rekomendēts naktī gulēt bez apakšbiksēm, lai termoregulācija būtu pēc iespējas mazāk traucēta. Arī pārāk bieža sauļošanās, sēdēšana karstā vannā vai pirtī un jo īpaši apsildāmā sēdekļa izmantošana mašīnās var atstāt negatīvu iespaidu, jo spermatozoīdiem nepatīk krasas temperatūras svārstības. Lai notiktu normāla spermatozoīdu veidošanās, sēkliniekos ir jābūt 1-2 grādus zemākai temperatūrai nekā vispārējā ķermeņa temperatūra.

 

2. Alkohola lietošana 

Dažkārt vīrieši domā, ka nedaudz alkohola palielina spēju nodarboties ar seksu, līdz ar to veicina arī bērna ieņemšanu, bet tas ir mīts. Patiesībā alkohols bremzē estrogēna un testosterona veidošanos, kas ir svarīgi hormoni, runājot par auglību. Ir pētījumi, kas pierāda, ka izdzerot 200–250 ml alkohola, vīrišķā dzimumhormona testosterona līmenis organismā samazinās uz piecām dienām. Līdz ar to samazinās gan spermatozoīdu kvalitāte, gan kustīgums. Nopietnākos gadījumos šī iemesla dēļ var piedzimt bērni ar defektiem.

 

3. Brīvie radikāļi spermā

Jāatzīst, ka alkohola lietošana nav vienīgā lieta, kas veicina brīvo radikāļu rašanos vīrieša organismā. Brīvie radikāļi, kas spermā uzkrājas arī infekciju dēļ, un galvenais -  neveselīga dzīvesveida ietekmē. Brīvo radikāļu rašanos veicina uzturs, kas satur konservantus, vides piesārņojums, radioaktivitāte un smēķēšana. Vīriešu spermas kvalitāti ietekmē ne tikai uzturs un vides faktori, bet arī ikdienas stress. 

 

Reklāma
Reklāma

4. Infekcijas vīrieša dzimumceļos

Liekas pārsteidzoši, tomēr fakts, ka Latvijā dzimumceļu un seksuāli transmisīvās infekcijas ir vienā no pirmajām vietām starp vīriešu neauglības izraisīšanas cēloņiem.

Kā tas ietekmē spēju apaugļot olšūnu? Ja vīrietis ir inficējies, spermā parādās liels daudzums leikocītu, kas cīnās ar dažādiem baciļiem. Kad baltie asinsķermenīši iet bojā spermā izdalās liels daudzums brīvo skābekļa radikāļu, kas nodara lielu kaitējumu spermatozoīdiem. Tāpat seksuāli transmisīvo slimību izraisītāji var veicināt prostatas iekaisumu jeb prostatītu. Prostatīta gadījumā tiek negatīvi ietekmēts spermatozoīdu kustīgums un dzīvotspēja.

 

5. Medikamentu negatīvā ietekme

Ikviens medikaments jālieto tikai nepieciešamības gadījumā un pirms tam konsultējoties ar ārstu, jo zālēm var būt dažādas nevēlamas blaknes. Visbiežāk nelabvēlīgā ietekme tiek novērota uz šo medikamentu lietošanas laiku un uz 3-6 mēnešiem pēc to lietošanas pārtraukšanas, taču dažreiz tā var būt arī neatgriezeniska.  Spermatozoīdu veidošanās procesu nomācošie medikamenti ir dažādas antibiotikas, asinsspiedienu pazeminošie līdzekļi, antidepresanti, nomierinošie līdzekļi, hormonpreparāti un daudzi citi.