Lazdu riekstu un ingvera kūka

Viegli pagatavojama kūka – šoreiz nepierastā salikumā: svaigs ingvers un viegli grauzdēti lazdu rieksti. Izskatā necila – raupji brūna, taču to var labot ar vaniļas saldējuma bumbu. Lieliska silta, taču vēl lieliskāka vismaz dienu nobriedusi, jo tad ingvera asumiņš, kas pārsteidz nepieredzējušu kūkotāju, pārtapis bagātīgā garšu buķetē. 

FOTO: Shutterstock.com

 

 

Gatavošanai būs jāatvēl 1 stunda un 15 minūtes. 

Sastāvdaļas:

200 g lazdu riekstu, maltu

50 g polentas (kukurūzas miltu)

50 g miltu

100 g sviesta, mīksta

200 g cukura

3 olas

100 g svaiga ingvera, smalki rīvēta

8 ēdk. olīveļļas

1 tējk. cepamā pulvera

vaniļas saldējums – piedevās

 

Reklāma
Reklāma

Gatavošana:

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem. Ietauko un pēc tam viegli izkaisi ar polentu cepamo formu (ideāla 23 cm diametrā). Lielā bļodā iesijā miltus, pievieno riekstus, polentu un cepamo pulveri. Visu caurjauc ar sviestu, eļļu un ingveru. 

2. Citā bļodā olas un cukuru sakul līdz stingrām putām un rūpīgi to iecilā riekstu–ingvera–miltu masā. Jauc un maisi, līdz mīkla ir viendabīga un plūstoša. Lej to cepamajā formā un liec krāsnī uz 50 minūtēm. Gatavību pārbaudi ar koka skaliņu – iedurot kūkas viducī, tam jābūt mitram. Izņem no krāsns, ļauj pusstundu dzist un pasniedz ar saldējuma bumbu pie sāniem. 

 

Kā sagatavot riekstus kūkai?

Labāk, ja lazdu rieksti ir bez brūnās miziņas. To var dabūt nost, ja aplej riekstus ar verdošu ūdeni, nedaudz paturi, nosusini un tad noberz, piemēram, rupja auduma salvetē (izmanto tādu, kuru nav žēl sabojāt, – sakrāsosies!). Blanšētos riekstus ieliec karstā cepeškrāsnī pasildīties un pēc tam samal – vienalga, riekstu dzirnaviņās vai virtuves kombainā.

Kur nopirkt kukurūzas miltus?

Meklē tos lielveikalu miltu un putraimu plauktos, kā arī bioveikalos (uzmanies, lai ar jēdzienu “polenta” tiktu apzīmēti rupja maluma milti, nevis kukurūzas ciete; nereti Latvijas tirgotājiem šķiet, ka tas ir viens un tas pats!). Taču tikpat labi vari Latvijas ražojuma kukurūzas putraimus samalt kafijas dzirnaviņās. Vai arī izmantot nemaltus putraimus, tikai tad kūkas tekstūra būs raupjāka, bet citādi arī šādai kūkai nebūs ne vainas. 

Kā notīrīt svaigu ingveru?

Nokasi ar tējkarotītes kausa malu! 

 

Recepte: žurnāls 100 labi padomi 2012/12

Foto: Rojs Maizītis

 

Sastāvdaļas