10 padomi perfektam CV

Darba meklējumos nepieciešama lielāka drosme, neatlaidība, bet savam CV jābūt pārdomātam un labi sagatavotam, tad arī iegūt izraudzīto darbu un nopelnīt cerēto ir daudz vieglāk, atzīst Latvijā straujāk augošā darba portāla Irdarbs.lv vadītāja Evija Šalte. Kā sagatavot labu CV? Portāls sniedz savus 10 ieteikumus perfektam CV.

Par profesijas izvēli sākt domāt jau bērnībā?

FOTO: Shutterstock.com

Par profesijas izvēli sākt domāt jau bērnībā?

Pasaule ir plaša un naudas tajā daudz

E.Šalte norāda - CV atjaunošanu neatlieciet pēdējā brīdī, kad klāt ir tā izsūtīšanas laiks. Jūsu CV ir jābūt sagatavotam vismaz divās valodās (latviešu un angļu) sūtīšanai vai iesniegšanai papīra formātā, jau uzsākot darba meklēšanas gaitas. CV forma nav noteikta - dažādās word programmas sagatavēs, kā arī internetā ir pietiekami daudz CV paraugu. Ir pieejams Eiropas Savienības standarts šī dokumenta sagatavošanai, bet, ja vien darba devējs to īpaši nenorāda, varat nepūlēties. Darba devējs tāpat novērtēs elementārāko konkrētajā CV. 

 

Irdarbs.lv ieteikumi

1. Pārskatāms un glīts izkārtojums. Formatējums - pārbaudiet, kā CV izskatīsies, kad darba devējs to izdrukās uz sava printera - būs nelāgi, ja nejauši jūsu dokuments ar divu lapu tekstu izpletīsies pa piecām lapām. Ja ar datoru esat uz "Jūs", palūdzat, lai kāds palīdz. Norādiet CV sagatavošanas datumu. 

2. Personiskā informācija - vecums, dzimums, dzīvesvieta, kontakti (adrese, tālrunis, e-pasts). Mēs iesakam pārdomāt norādītā epasta adresi, vislabāk, ja tā saturēs Jūsu vārdu un uzvārdu. Diez vai darba devējs Jūs uztvers nopietni, ja epasts būs zaglitis@inbox.lv

3. Izglītības informācija - izklāstiet hronoloģiskā secībā, sākot no jaunākās. Ja ir kaut kas, ar ko palepoties - piemēram, augsta vidējā atzīme, vai oriģināls diplomdarba nosaukums ar labu atzīmi - nekautrējieties, rakstiet iekšā, tas var palīdzēt!

Reklāma
Reklāma

4. Darba pieredzes informācija - izklāstiet hronoloģiskā secībā, sākot no jaunākās. Norādiet amatu, kopējo laiku. Norādiet galvenos pienākumus, atbildību, varat īsi uzskaitīt savus sasniegumus.

5. Prom liekos faktus! Nepūlieties minēt kvalifikācijas kursus vai skolas laika teātra pulciņu, kuri izieti  pirms 15 gadiem. Bet, ja esat darbojies, piemēram, brīvprātīgā labdarības organizācijā vai sabiedriskā organizācijā - varbūt to ir vērts pieminēt, jo šādi fakti rada labu iespaidu. Ja fotogrāfijas neprasa, neuzbāzieties ar tām potenciālajam darba devējam.

6. Uzmanīgi ar prasmēm un hobijiem! Ne viss ir vietā un laikā - padomājiet, ko Jūsu atklāsmes saka par Jums kā personību un vai tās piedien amatam, uz kuru pretendējat. Varbūt ir vērts kaut ko noklusēt? Ja pretendējat uz nopietnu, konservatīvu amatu, diez vai būs vietā atzīties, ka esat sertificēta auras fotogrāfe. Un otrādi - pretendējot uz vietu autoservisā, hobijs "rallijs" vai "Formula 1 fans" ir vairāk kā piemēroti un jūsu CV pamanīs.

7. Uzmanīgi ar jūtīgajiem jautājumiem - rase, reliģija, seksuālā orientācija, politiskā pārliecība. Neminiet to ne pie faktiem, ne, piemēram, interesēm un hobijiem - piesakoties darbā frizētavā, diez vai darba devējs būs priecīgs strādāt ar kustības "Nost ar gejiem" dalībnieku - jo nav garantijas, kā jūs uzvedīsieties ar klientiem. Darba devējam arī likumā noteiktajā kārtībā nebūtu jāinteresējas par Jūsu nostādni šajos jautājumos. 

8. Atsauksmes! Rakstiet bijušos vadītājus vai kolēģus, kuri iepriekšējā darbavietā bija augstā amatā. Ja darba pieredzes vēl nav, vai tā bija ļoti sen - ierakstiet skolotāja, pasniedzēja vai kvalifikācijas kursu vadītāja kontaktus. Norādiet ne tikai cilvēka vārdu, uzvārdu un tālruni, bet arī raksturojiet, kāda saistība jums bija, kāds viņa amats.

9. Noteikti saskaņojiet ar šo cilvēku, ka viņu norādīsiet savā CV un apdomājiet, vai viņš patiešām dos par Jums labas atsauksmes.

10. Un galvenais - patiesība, patiesība un vēlreiz patiesība! Pasaule ir mazāka, nekā jums šķiet. Pārbaudīt var visus faktus, kurus iedomāsieties izpušķot. Var veikt tādu viltību, kā pielāgot CV katram meklējamajam darbam, taču padomājiet, kuri fakti varētu būt piemērotākie amatam, uz kuru pretendējiet - tos papildiniet ar vajadzīgajām detaļām.